17.12.2020

Єдинник (при)(зу)пинив діяльність: як бути із земельним податком

Лист ДПСУ від 26.10.2020 р. № 4416/ІПК/99-00-04-03-03-06

Висновок документа

1. За наявності у юридичної особи — платника єдиного податку (ЄП) КВЕД 68.20 та за відсутності фактичних випадків реалізації цього виду діяльності вона не звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку.

2. У разі припинення діяльності така юрособа втрачатиме звільнення від сплати земподатку

Позиція фіскалів щодо обов’язку «юриків»-єдинників сплачувати земельний податок у разі припинення діяльності з часом змінювалася. Спочатку у листі ДФС в Одеській обл. від 18.04.2018 р. № 1694/ІПК/15-32-12-04 вони заперечували можливість звільнення таких юросіб від земподатку. А вже у консультації з БЗ 111.01, чинній до 21.12.2018 р., стверджували зворотне. Хоча в останній версії цієї ж консультації, що втратила чинність із 01.07.2020 р., висновок знову невтішний: земельний податок слід сплачувати на загальних підставах.

Згадайте: післяпершолипнева редакція п.п. 4 п. 297.1 ПКУ звузила коло єдинників*-звільненців, виключивши з їх лав орендодавців нерухомості. Для решти єдинників усе залишилося, як і раніше. У зв’язку з цим змінилася концепція єдиноземельного звільнення. Ми її бачимо такою:

* Обмежимося тут лише розмовою про платників ЄП груп 1 — 3.

а) орендодавці хоча й використовують землю у своїй госпдіяльності, однак звільнення втрачають за фактом надання землі та/або нерухомості на ній в оренду;

б) якщо платники ЄП перестають провадити орендну діяльність, проте на цій же землі займаються чимось іншим (виробництвом, торгівлею тощо), звільнення відновлюється;

в) якщо ж оренда землі/нерухомості — єдиний вид діяльності єдинника і він її припиняє (або не єдиний, але він припиняє одразу всю госпдіяльність), то?..

Саме на це запитання й відповіли головні фіскали у листі, що коментується. Відповіли, чесно кажучи, аж надто фіскально. Їхні висновки ми подали на початку у рамочці, а зараз стисло прокоментуємо в порядку черговості.

1. Хоча автор запиту спеціально підкреслив, що він займається виробництвом у частині будівлі, а решту в оренду не надає, податківці невблаганні: якщо єдинник при реєстрації заявив такий вид діяльності, як оренда (код КВЕД 68.20), то навіть за її фактичної відсутності має платити земподаток. Погодьтеся, це повна нісенітниця. Нашу думку див вище у п. «б».

2. Звісно, ми сподівалися на більшу поблажливість фіскалів, хоча б тому, що в умовах коронавірусної пандемії багато госпсуб’єктів вимушені призупиняти свою діяльність. І не завжди із власної волі — згадайте весняний карантин, а також те, що законодавець вчинив тоді більш-менш розумно й звільнив на певний час від оподаткування земельні ділянки фізичних та юридичних осіб, які використовуються ними в господарській діяльності (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 26, с. 2). Тоді ми наголошували: якщо використання землі до уведення карантину мало господарське спрямування, то саме на таку землю й мало поширюватися те карантинне звільнення.

Так само, на нашу думку, слід підходити до цього питання й зараз: доки «юрик»-єдинник існує, мета його існування — провадження госпдіяльності. Отже, право на звільнення від земподатку він не втрачає (за винятком обмежень, наведених вище у п. «а»).