28.12.2020

Коли можна не виправляти помилки у місячній декларації з плати за землю

Підприємство у жовтні 2020 року придбало земельну ділянку. До цього воно платником плати за землю не було. Нарахувати плату за землю вирішили через щомісячну декларацію. При заповненні декларації за жовтень у к. 13 та к. 17 ряд. 2 розд. І, а також к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ нарахували податок за весь рік, а не за 3 місяці. Водночас інші колонки розд. ІІІ заповнили правильно (показали лише суму податку, нараховану за жовтень). Чи правильно заповнена декларація? Якщо ні, то як виправити помилку і заповнити уточнюючу декларацію?

Щоб зрозуміти, чи допустило підприємство у цьому випадку помилку, спочатку нагадаємо правила заповнення щомісячної декларації з плати за землю. Правила заповнення річної декларації див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 10, с. 9.

Заповнювати ж місячну декларацію слід з урахуванням певних особливостей. Їх ви можете відшукати тільки у примітках, зазначених у самій декларації, та роз’ясненнях фіскалів (БЗ 111.05).

Відповідно до цих підказок заповнювати к. 13, а отже, і к. 17 ряд. 2 розд. І щомісячної декларації з плати за землю слід за тими ж правилами, що і річної. Тобто в цих колонках слід зазначати саме розмір податку, нарахований за цілий рік.

Але оскільки ми говоримо про заповнення звітної декларації за нововідведену ділянку, то в цих колонках слід зазначити суму земподатку, належну до сплати з дати виникнення права власності або користування земділянкою до кінця року. Тобто при заповненні к. 13 і 17 слід рахувати податок за фактичний час володіння землею, а не за формулою за весь календарний рік. На цьому наголошують і фіскали у БЗ 111.05.

Що ж стосується ряд. 3 розд. ІІІ, то його слід заповнювати так:

— у к. 3 відображати річну суму земподатку, тобто переносити значення із к. 17 ряд. 2 розд. І;

— з к. 4 — 15 слід заповнити тільки ту колонку, що відповідає звітному місяцю, за який подається декларація. Тобто якщо подають декларацію за жовтень, то слід заповнити тільки к. 13 «Жовтень».

Як бачимо, підприємство і справді помилилося при заповненні декларації. У к. 13 і 17 ряд. 2 розд. І та к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ воно відобразило більшу суму податку, ніж потрібно. Замість нарахованого податку за жовтень-грудень воно показало у цих колонках суму нарахованого податку за січень-грудень.

Водночас така помилка не повинна вплинути на суму нарахованого податку за щомісячною декларацією. Річ у тому, що, як свідчить запитання, підприємство інші колонки ряд. 3 розд. ІІІ заповнило правильно (у декларації за жовтень заповнило тільки к. 13). А враховуючи те, що по особовому рахунку платника податку проходить саме сума, відображена у к. 4 — 15 ряд. 3 розд. ІІІ, а не дані з розд. І чи к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ, то навіть помилково заповнивши розд. І і к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ, підприємство не допустило фатальної помилки, яка вплинула б на нарахування податкових зобов’язань за жовтень.

Враховуючи це, вважаємо, що у цій ситуації, коли подали щомісячну декларацію і в к. 4 — 15 ряд. 3 розд. ІІІ відобразили правильну суму нарахованого податку (наприклад, у нашому випадку, заповнили тільки к. 13), то виправляти нічого не потрібно. Тобто жодних уточнюючих декларації до декларації з плати за землю за жовтень подавати не слід. Оскільки всі помилково заповнені графи не вплинули на розмір нарахованого податку, а отже, жодної шкоди не нанесли. Покарати за неправильне заповнення цих граф також не зможуть. Штрафів за перекручення інформації, відображеної у декларації, на сьогодні не існує.

Пам’ятайте тільки одне: надалі при заповненні місячних декларацій (за листопад і грудень) просто правильно заповніть розд. І і к. 3 ряд. 3 розд. ІІІ. І тоді у вас душа буде на місці і не виникатиме бажання щось виправити.