09.01.2020

Місцезнаходження змінив неуповноважений підрозділ

У неуповноваженого відокремленого підрозділу підприємства в січні змінилася адреса (тепер знаходиться в іншому районі міста). До якого податкового органу тепер подавати копію форми № 1ДФ і куди сплачувати ПДФО?

Якщо відокремлені підрозділи юрособи не уповноважені нараховувати (сплачувати) ПДФО і ВЗ, за них функцію податкового агента виконує така юрособа. А саме така юрособа повинна:

— перераховувати ПДФО, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу (пп. 168.4.3 ПКУ), а ВЗ за своїм місцезнаходженням;

— формувати дані щодо працівників такого підрозділу й утриманого з них ПДФО у вигляді окремої порції форми № 1ДФ і подавати її до податкового органу за своїм місцезнаходженням;

— направляти копію такої окремої порції до податкового органу за місцезнаходженням неуповноваженого відокремленого підрозділу (п. 2.6 Порядку № 4).

Якщо відокремлений підрозділ змінив місцезнаходження (зміна адміністративного району), то в цьому випадку юрособа повинна починаючи з дати взяття на облік відокремленого підрозділу в контролюючому органі за новим місцезнаходженням сплачувати ПДФО і подавати звітність за новим місцезнаходженням підрозділу.

Уточнимо, що переведення платника податків до органу ДФС за новим місцезнаходженням відбувається протягом місяця з дня отримання від держреєстратора інформації про зміну місцезнаходження (п. 10.5 розд. X Порядку № 1588). Якщо до дати закінчення одного місяця контролюючий орган за новим місцезнаходженням не здійснив постановку такого платника на облік, то вона здійснюється автоматично в день закінчення такого строку (п. 10.8 розд. X Порядку № 1588).