09.01.2020

Рядок «Військовий збір» — включаємо все

Чи необхідно відображати в розд. ІІ Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суми доходів, з яких не утримується військовий збір?

Так, відображенню в рядку «Військовий збір» форми № 1ДФ підлягають усі доходи, які були нараховані/надані/виплачені фізичним особам, у тому числі ФОП у звітному кварталі.

Такої позиції податківці дотримуються вже не перший рік. В обґрунтування наводиться п. 3.11 розд. III Порядку № 4, у якому зазначено: в рядку «Військовий збір» відображаються загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого/перерахованого ВЗ. Винятків для доходів, які не підлягають оподаткуванню ВЗ, Порядок № 4 не передбачає.

Таким чином, у графах «Загальна сума нарахованого доходу» і «Загальна сума виплаченого доходу» рядка «Військовий збір» потрібно зазначати інформацію про всі доходи, нараховані (виплачені) фізичним особам за звітний квартал, у тому числі ту, які не є базою для утримання ВЗ.

Враховуючи це, в більшості випадків значення зазначених граф рядка «Військовий збір» збігатимуться з відповідними графами підсумкового рядка розділу І форми № 1ДФ.

Відмінність значень у цих графах виникає, коли у звітному періоді податковий агент нараховував (надавав) фізособам дохід у негрошовій формі, застосовуючи до них коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ (з метою визначення бази оподаткування ПДФО). У графах 3 і 3а розділу І суму негрошового доходу відображають з урахуванням зазначеного коефіцієнта. А ось при визначенні бази оподаткування ВЗ застосування такого коефіцієнта ПКУ не передбачене, тому в графах рядка «Військовий збір» дохід відображається без нього.