09.01.2020

Працівниця — внутрішній сумісник

Працівниця підприємства (основне місце роботи) прийнята на це ж підприємство на роботу за сумісництвом. Чи потрібно проставляти дату початку таких трудових відносин у розділі I форми № 1ДФ? Як відображати суму зарплати, нарахованої за основним місцем роботи і за сумісництвом: двома рядкам чи одним?

Ні, зазначати дату прийняття працівниці на роботу на умовах внутрішнього сумісництва в графі 6 «Дата прийняття на роботу» розділу I форми № 1 ДФ не потрібно.

Згідно з п. 3.7 Порядку № 4 графа 6 заповнюється роботодавцем тільки на тих фізичних осіб, які приймалися на роботу у звітному періоді. А графа 7 — тільки на тих фізичних осіб, які були звільнені в звітному періоді або звільнені до початку звітного періоду, але отримували доходи у звітному періоді.

Для тих фізичних осіб, які не змінювали місця роботи у звітному періоді, графи 6 і 7 не заповнюються.

Отже, оскільки місце роботи працівника не змінювалося (працівник разом зі своєю основною роботою виконує роботу за внутрішнім сумісництвом на тому самому підприємстві), то й підстав для заповнення графи 6 немає (див. лист ДФСУ від 24.07.2019 р. № 668/2/99-99-13-02-03-13).

Аналогічні правила діють для заповнення графи 7 «Дата звільнення з роботи» розділу I форми № 1ДФ. Якщо з працівником буде розірваний трудовий договір за внутрішнім сумісництвом, а трудові відносини за основним місцем роботи продовжуватимуться, то в графі 7 дату звільнення не зазначають.

Суму зарплати внутрішнього сумісника відображають у розділі I форми № 1ДФ в одному рядку з ознакою доходу «101». Тобто окремо розбивати на два рядки зарплату, нараховану такій працівниці за основним місцем роботи і за сумісництвом, не потрібно.

У розділі II форми № 1ДФ зарплату й утриманий ВЗ відображають у складі загальних сум.