09.01.2020

Перехідні копійки: тулити чи не тулити?

Підприємство виплачує зарплату у готівковій формі. При цьому дрібні копійки (менше 10-ти) переходять на наступний місяць. Як заповнити графу 3 форми № 1ДФ?

Дійсно, перехідні копійки сьогодні не рідкість*.

* Про це ми писали в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 78.

Звісно, у такому разі в підприємства перед працівниками може виникнути заборгованість (нарахована сума зарплати більша за виплачену «на руки»). Проте в наведеній ситуації у випадку своєчасної виплати зарплати графа 3 повинна дорівнювати показнику графи 3а форми № 1ДФ. Це узгоджується з положеннями Порядку № 4. Пояснимо.

Пункт 3.2 зазначеного Порядку зобов’язує нас відображати у графі 3а розд. І форми № 1ДФ за звітний квартал зарплату, яка нарахована фізичній особі, з відповідною ознакою доходу (для зарплати — «101»). При цьому у разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим.

Йдемо далі. Якщо зарплата виплачується у встановлені терміни в наступному місяці, то вона повинна бути відображена у формі № 1ДФ за той період, у який входить попередній місяць, за який заробітну плату було нараховано. Це прямо зазначено у п. 3.3 Порядку № 4.

Отже, якщо заробіток виплачений у встановлені строки, то за рядками із зарплатою повинна виконуватися рівність: графа 3а = графа 3.

Аналогічно діємо і в ситуації, коли зарплата виплачується авансом у більшій сумі, кратній 10 копійкам (дебіторська заборгованість).