30.01.2020

ОСББ надає нецільову допомогу. Чи безпечно це?

Чи має право ОСББ надавати нецільову благодійну допомогу мешканцям будинку, яким воно «відає»?

На нашу думку, це — вкрай ризиковано. Адже п.п. 133.4.1 ПКУ вимагає, аби установчі документи будь-якої неприбуткової організації (у тому числі й ОСББ) містили заборону на розподіл отриманих доходів або їх частини серед засновників і членів такої організації.

Наразі у чинному законодавстві відсутнє таке поняття, як член ОСББ. Більше того, і процедури вступу в ОСББ теж не існує.

Нагадаємо, що раніше ст. 9 Закону про ОСББ (наразі виключена) закріплювала наступне правило. Членом об’єднання може бути фізична або юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення у багатоквартирному будинку.

Наразі це — в минулому. Водночас ст. 10 Закону про ОСББ проголошує, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх співвласників (а не членів ОСББ). Тобто фактично виходить, що будь-який власник квартири або іншого приміщення в багатоквартирному будинку, де створено ОСББ, зобов’язаний слухатися ОСББ (див. також ст. 15 Закону про ОСББ)*.

* Про це ми вже попереджали вас у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 66, с. 28.

За таких обставин ніщо не заважає податківцям навіть за відсутності формальної процедури вступу до ОСББ оголосити кожного співвласника членом ОСББ. І надану йому за рахунок ОСББ благодійну допомогу кваліфікувати як порушення п.п. 133.4.1 ПКУ, за яке позбавляють неприбутковості й переводять до статусу стандартних платників податку на прибуток. Тож не рекомендуємо ОСББ надавати таку допомогу мешканцям.