Теми статей
Обрати теми

Не хочу бути в ОСББ!

Ярмак Марія, юрист
Декілька власників багатоквартирного будинку не хочуть брати участь в ОСББ, платити внески і керуватися рішеннями об’єднання. Як бути з такими мешканцями? Чи є вони учасниками ОСББ автоматично?

Запитання, поставлене нашим читачем, не втрачає актуальності з моменту виникнення такого явища, як ОСББ. Попри те, що проблема «стара як світ», на сьогодні ситуація з участю в об’єднанні змінилася з моменту її виникнення.

Суть у тому, що

на сьогодні поняття «член ОСББ» як такого в законодавстві вже немає

Більше того, і процедури вступу в ОСББ теж не існує.

Нагадаємо, що раніше ст. 9 Закону про ОСББ (виключена із цього Закону) закріплювала таке правило. Членом об’єднання може бути фізична або юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку. Членство в об’єднанні вважалося добровільним і могло отримуватися одночасно зі створенням об’єднання при проведенні установчих зборів, а також індивідуально, на підставі письмової заяви, у будь-який момент його існування.

Членство в ОСББ починалося на підставі поданої письмової заяви власника за згодою об’єднання. Порядок же прийняття в об’єднання повинен був визначатися статутом.

А що ж на сьогодні?

По-перше, як ми вже сказали, поняття «член ОСББ» чинне законодавство не містить.

По-друге, порівняйте такі формулювання:

«рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх членів об’єднання» (положення ст. 10 Закону про ОСББ в редакції Закону № 417);

«рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов’язковим для всіх співвласників» (положення ст. 10 Закону ОСББ у діючій редакції).

Відмінність, як бачите, очевидна! Ось і виходить, що як тільки суб’єкт стає власником квартири або приміщення в багатоквартирному будинку «під ОСББ» ☺, то він автоматично повинен «слухатися» ОСББ.

Що ще належить до обов’язків співвласника?

Ці обов’язки знаходимо в ст. 15 Закону про ОСББ. Так, крім усього іншого, співвласник зобов’язаний:

— виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень;

— своєчасно і в повному обсязі сплачувати відповідні внески і платежі;

— виконувати передбачені статутними документами обов’язки перед об’єднанням;

— брати участь у проведенні реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень;

— дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм;

— відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників;

— дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством тощо.

Оскільки серед обов’язків співвласників — сплата внесків і «підпорядкування» рішенням ОСББ, то об’єднання має право вимагати виконання своїх зобов’язань від тих, хто «шукає відмовки». У тому числі й стягувати несплачені ОСББ внески*.

* Про судові тяжби з приводу внесків читайте на с. 22 цього тематичного номера.

Підсумуємо. Статус «власник» автоматично означає «учасник ОСББ». А оскільки власник бере участь в об’єднанні, то й обов’язки співвласника потрібно виконувати (у тому числі сплачувати внески і виконувати рішення загальних зборів).

Є претензії до рішень ОСББ, а об’єднання й інші співвласники не йдуть на компроміс? У такому разі в нового («старого», що відмовляється) співвласника є можливість у компанії як мінімум двох інших незгодних ініціювати загальні збори або подати позов до суду, оскаржуючи «нехороше» рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі