№9

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2020/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Реєструємо неприбуткову організацію У сучасному світі всі прагнуть до отримання прибутку. Саме рентабельність для більшості підприємств є основним показником, що характеризує ефективність їх діяльності. Водночас існує чимало організацій, діяльність яких не передбачає отримання прибутку. Про такі — неприбуткові — організації і йтиметься в нашому сьогоднішньому тематичному номері. У цій статті відповімо на запитання: які організації є неприбутковими та як їх зареєструвати в податкових органах.
  • Доходи НПО: які бувають і на що можна використовувати? ПКУ забороняє НПО розподіляти отримані доходи між своїми учасниками. Які операції вважаються розподілом доходів, а що не підпадає під цю заборону? На які цілі НПО може використовувати кошти, що надійшли? І з чого взагалі складаються доходи неприбутківця? Зараз розповімо.
  • Подаємо неприбутковий Звіт за 2019 рік Неприбуткові організації не є платниками податку на прибуток і декларацію з податку на прибуток не подають*. У них своя звітність — неприбутковий Звіт**. Тому поговоримо про неприбуткову звітність детальніше. Розпочнемо з організаційних моментів — особливостей подання.
  • Заповнюємо НПО-Звіт за 2019 рік Тепер детальніше поговоримо про заповнення Звіту. У ньому НПО розкривають інформацію про свої доходи і витрати. Щоправда, усі труднощі виникають від того, що затвердженого порядку заповнення неприбуткового Звіту немає. Тому здебільшого доводиться орієнтуватися на роз’яснення від контролерів.
  • Якщо неприбуткові вимоги порушені Якщо НПО хоче зберегти пільгу з податку на прибуток, вона не повинна розподіляти доходи між своїми учасниками і може витрачати отримані кошти тільки на цілі, визначені п.п. 133.4.2 ПКУ. А її статутні документи повинні відповідати вимогам із п.п. 133.4.1 ПКУ. Що буде, якщо дотриматися зазначених вимог НПО не вдасться? Про це — у нашій статті.
  • Неприбутківці і ПДВ-реєстрація Неприбуткові організації — теж суб’єкти господарювання. Те, що вони неприбуткові, звільняє їх від сплати податку на прибуток, але не має прямого стосунку до ПДВ. Відтак перед неприбутківцями теж постає питання із реєстрацією платником ПДВ. За яких обставин можлива така реєстрація? Про це будемо говорити саме зараз!
  • Бухоблік і фінзвітність неприбутківця Уже більше пів року минуло, відколи усунено законодавчі нестикування щодо порядку подання фінансової звітності неприбутківцями. Але податківці у зв’язку із цим чомусь не переглянули свою позицію із цього питання. Про те, яку фінансову звітність потрібно подавати неприбутківцям згідно із законом і які вимоги із цього приводу у фіскалів, а також про те, які особливості бухгалтерського обліку передбачені для неприбутківців законодавчими нормами, читайте в цій статті.
  • Надійшло фінансування: що в бухгалтерському обліку? Усі свої доходи НПО може використовувати тільки в одному напрямі — на досягнення статутних цілей. Чи означає це, що всі надходження неприбутківця є цільовим фінансуванням? Чи не всі вони носять цільовий характер? Від відповіді на зазначені запитання залежить порядок відображення цих надходжень у бухгалтерському обліку НПО.
  • Неприбутківці та готівка Пам’ятаєте «Спілку меча й орала», засновану Остапом Бендером? Щойно оголосивши про створення спілки, великий комбінатор одразу запропонував робити внески. Звичайно ж, готівкою. На відміну від цієї «спілки», справжні неприбуткові організації діють відповідно до свого статуту й отриману готівку не присвоюють, а використовують за призначенням, що його визначено у статуті. Поговоримо про готівку у неприбутківців!
  • Неприбутківці і податок на репатріацію Неприбуткові організації можуть працювати із нерезидентами. Зокрема, здійснювати виплати на користь таких нерезидентів. Чи має неприбуткова організація утримувати із таких виплат податок на репатріацію? Давайте з’ясуємо!
  • Субгранти в обліку Підприємство отримало грант і видало його (субгрант) іншому підприємству. Як відобразити в обліку такі операції?
  • Чи може неприбуткова організація придбавати ОВДП? Лист ГУ ДПС у м. Києві від 03.01.2020 р. № 12/ІПК/26-15-04-04-11
  • Неприбутківці та єдиний податок Чи має право неприбуткова організація обрати спрощену систему оподаткування? Якщо так, то яким чином будуть оподатковуватися операції неприбуткової організації на спрощеній системі?
  • Неприбутківці та Звіт про пільги Чи повинна неприбуткова організація подавати Звіт про суми податкових пільг?
  • ОСББ надає нецільову допомогу. Чи безпечно це? Чи має право ОСББ надавати нецільову благодійну допомогу мешканцям будинку, яким воно «відає»?
  • Календар бухгалтера на лютий 2020 року
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі