02.07.2020

Овердрафт

Ще один спосіб залучити кредитні кошти — отримати овердрафт. Давайте згадаємо основні особливості цього виду кредиту.

Коли краще овердрафт?

Овердрафт має дві основні переваги над традиційним кредитом:

— отримати його зазвичай легше. У банках овердрафти вважаються базовим продуктом, кредитом, з якого може розпочатися тривала співпраця з новим клієнтом. Тому багато банків максимально спрощують умови щодо овердрафтів, а також підходи до оцінки клієнта — щоб перший крок був для позичальника максимально простим;

— кредит надається на конкретну суму (у межах установленого ліміту овердрафту), необхідну суб’єктові господарювання в певний проміжок часу, і відсотки за користування овердрафтом нараховуються тільки на вже фактично витрачену суму.

Водночас овердрафт має низку істотних недоліків:

— ставка відсотків, як правило, вища;

— тривалість безперервного користування кредитними грошима зазвичай не перевищує один календарний місяць, тобто раз на місяць овердрафт доведеться погашати;

— ліміт залежить від оборотів за рахунком. Знизяться обороти, знизиться й ліміт.

Виходячи зі сказаного, зрозуміло, що овердрафт доцільно оформляти, якщо:

1) суб’єктові цікава можливість короткострокового користування грошима;

2) отримати інший вид кредиту не виходить.

Якщо ж показники діяльності, наявність поручителів та застави дозволяють отримати традиційний кредит, краще віддати перевагу саме останньому. Відсоткова ставка буде меншою. І переживати з приводу періодичного обнулення не доведеться.

Овердрафт в обліку

Бухгалтерський облік. Особливістю овердрафту є те, що кредитні кошти не перераховуються клієнту на рахунок — банк їх списує в «мінус». Цим і обумовлено існування двох варіантів обліку овердрафту.

1 варіант. Його обліковують на рахунку 60. Тобто отримання овердрафту (у сумі від’ємного залишку за поточним рахунком у банку на кінець дня) відображають проводкою: Дт 311 — Кт 601. А зменшення від’ємного залишку (за даними на кінець дня) — Дт 601 — Кт 311.

2 варіант. Суму отриманого овердрафту обліковують за кредитом рахунка 31. До речі, такий підхід свого часу рекомендував застосовувати й Мінфін (див. лист від 09.12.2003 р. № 31-04200-30-5/7021).

Витрати на виплату відсотків потрапляють до витрат періоду відразу при нарахуванні: Дт 951 — Кт 684 (приклад обліку овердрафту див. у «Податки & бухоблік» 2019, № 36, с. 20).

Якщо овердрафт отримано в банку-резиденті, жодних різниць з податку на прибуток не виникне. Не викличе така операція й ПДВ-наслідків. На суму оподатковуваного доходу єдинника-ПДВшника вплине хіба що сума списаного кредиту у зв’язку із закінченням строку позовної давності (абз. 3 п. 292.3 ПКУ). А ось операція отримання кредиту єдиним податком не оподатковується.