№53

Податки & бухоблік, липень, 2020/№ 53 Інші номери журналу ›
  • Шукаємо джерела фінансування Карантин боляче вдарив по кишені більшості підприємств. Після відновлення роботи бізнес вимушений функціонувати в умовах гострого дефіциту коштів. Як працювати, якщо грошей немає? І як краще завести гроші на підприємство, якщо знайдені зовнішні джерела фінансування? Відповідям на ці запитання присвячений наш сьогоднішній тематичний номер.
  • Збільшуємо статутний капітал Один із класичних способів фінансування підприємства — збільшення статутного капіталу (СК). У цій статті виокремимо основні переваги та недоліки цієї операції, розглянемо процедуру здійснення додаткових вкладів до СК, порядок їх обліку та податкові наслідки.
  • Доступний кредит 5-7-9 У лютому цього року стартувала державна програма «Доступні кредити 5-7-9 %». У квітні її підкоригували. Тепер у малого бізнесу є можливість отримати кредит у гривні під 3, 5, 7 або 9 %, а також рефінансувати чинний кредит під 0 % річних. Про те, хто та за яких умов може скористатися цією можливістю, ми вам зараз і розповімо.
  • Овердрафт Ще один спосіб залучити кредитні кошти — отримати овердрафт. Давайте згадаємо основні особливості цього виду кредиту.
  • Безвідсоткова позика Якщо особа (неважливо, фізична чи юридична) бажає допомогти підприємству грошима (або іншими речами), не претендуючи при цьому на будь-яку винагороду (відсотки), але за умови їх повернення у визначений строк, укладають договір позики з умовою про її безоплатність. Розповімо стисло про це джерело фінансування.
  • Товарний кредит/оплата векселем Вільних грошових коштів немає, а закуповувати сировину, матеріали та інші активи для забезпечення діяльності підприємства потрібно. Знайома ситуація? Тоді вам варто замислитися про придбання товарів у кредит (з відстроченням або розстроченням платежу) або домовитися з постачальником про проведення розрахунків векселем. Обидві ці схеми часто використовують для того, щоб відтягнути момент оплати придбання «живими» грошима. Якою з них скористатися — обирати, звичайно ж, вам. Ну а ми зі свого боку розповімо про кожну з них окремо.
  • Отримання майна за договором позички «Життя нічого не дає безкоштовно, і всьому, що підноситься долею, таємно визначена своя ціна»*. Ось ми з вами зараз і з’ясуємо: яка ціна безоплатного користування «чужим» майном? «Чужим» ми не даремно взяли в лапки, оскільки в межах нашої теми воно може бути зовсім не чуже. Наприклад, директор передає в безоплатне користування своє майно. Давайте поговоримо про переваги та недоліки договору позички.
  • Як засновникові допомогти підприємству? Кому, як не засновникові, допомагати своєму підприємству пережити важкі часи? Про те, як власник може допомогти своєму дітищу і які податкові наслідки такої допомоги для підприємства, ми вам зараз розповімо.
  • Придбання за рахунок коштів директора Усім знайома ситуація, коли підприємство гостро потребує придбання будь-яких товарів, послуг, інших активів, але не має для цього коштів, а в директора вони є. Гріх цим не скористатися… Здійснюємо всі необхідні закупівлі через таку зацікавлену особу, а згодом (або з настанням кращих часів) повертаємо йому витрачені кошти. Які важливі нюанси потрібно тут знати?
  • Комісія замість придбання Не вистачає коштів, щоб розрахуватися з постачальником, а домовитися про відстрочення платежу не виходить? Запропонуйте бізнес-партнерові іншу схему роботи. Замість договору постачання оформіть ваші взаємовідносини договором комісії.
  • Третій не зайвий Продовжуємо вирулювати з фінансової кризи. Один зі способів фінансування підприємства у важкій фінансовій ситуації — це перекласти виконання свого грошового зобов’язання перед кредитором на плечі іншої особи. І якщо в особистих стосунках третій може виявитися зайвим, то тут він буде якраз у тему. Які ж особливості такого способу фінансування слід знати.
  • Відступлення вимоги боргу за гроші У підприємства є дебіторська заборгованість, строк погашення якої, припустимо, ще не настав. Проте гроші потрібні зараз. Як варіант: підприємство відступає право вимоги боргу третій особі (новому кредиторові) за грошову компенсацію. Компенсацію новий кредитор перераховує відразу. Така операція оформляється договором відступлення права вимоги. І в неї є безліч слизьких моментів. Отже, які важливі нюанси такого варіанта поповнення обігових коштів потрібно знати?
  • Повертаємо свої «кровні» з бюджету Після проведення інвентаризації розрахунків з бюджетом і виявлення переплати можна поповнити обігові кошти, повернувши свої «кровні» (помилково та/або надміру перераховані) з бюджету. Щоправда, для такого способу фінансування, можливо, знадобиться дещо більше часу. Які загальні умови повернення надміру перерахованих коштів, розберемося в цій статті.
  • Чим запам’ятався червень
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі