01.06.2020

Виправити податок на прибуток тільки до кінця мораторію?

За матеріалами категорії 102.20.02 Бази знань

Висновок документа

Квартальник має право до 1 червня виправити помилки в декларації з податку на прибуток за 1 квартал без нарахування штрафу і пені. У разі виправлення помилок, допущених у декларації за 2019 рік і періоди минулих років, протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платник на суму заниження повинен нарахувати штрафи, передбачені п. 50.1 ПКУ, і пеню

Зовсім нещодавно (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 37, с. 24) ми описували можливі варіанти застосування штрафного мораторію при заниженні податку в декларації і при виправленні помилки. Одна позиція — прив’язуватися до дати надання декларації (якщо вона припадає на період з 1 березня по 31 травня, то штраф не застосовується), друга — відштовхуватися від того, в декларації за який період припустилися помилки (якщо цей період припадає на березень — травень 2020 року, то штраф не застосовується). Перший варіант формальніший, але може призвести до нелогічних висновків. Другий — заснований, швидше, на логіці.

Що ж вирішили податківці? Схоже, вони дотримуються другого варіанта, інакше їм довелося б амністувати декларацію за 2019 рік, подану в граничний термін (2 березня), але вони забороняють. Що ж, з одного боку, це непогано. Принаймні, вони в принципі визнають застосування амністії до декларації з податку на прибуток. Адже сумніви були через нестикування звітного періоду і періоду амністії, який лише частково вписується в перший квартал.

Але найголовніше не в цьому. Податківці дозволяють не нараховувати самоштраф тільки у разі самовиправлення до 1 червня! Ми з цим категорично не згодні. Якої б концепції з двох вищезгаданих не дотримувалися, головне посилання — штраф не застосовується ніколи. Навіть якщо цю помилку платник виявить після закінчення карантину. Адже в п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ мова про те, що штрафи не застосовуються за порушення, здійснені в цьому періоді. Повторимо — не застосовуються! А податківці намагаються вивернути норму так, що в цьому періоді не застосовуються штрафи. Але це абсолютно різні речі!

Ці ж принципи повинні застосовуватися і у випадку, якщо заниження виявляють податківці (взагалі за це застосовується штраф згідно з п. 123.1 ПКУ). Тобто, по-перше, амністуватися не можуть декларації 2019 року і більш ранніх періодів, а по-друге, за деклараціями, що підпадають під амністію, штрафу не повинно бути ніколи. Але екстраполюючи підхід податківців до донарахувань у ході перевірки, ми дійдемо зовсім дивних висновків. Адже виходить, щоб заниження не потрапило під штраф, його повинні виявити до 1 червня, тобто до закінчення карантину. Але до цієї дати перевірки взагалі не проводяться (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Іншими словами, доходимо абсурдного висновку, що застосувати амністію до штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ взагалі неможливо! Навряд чи цю ідею впроваджував законодавець.

Інша справа, що 31 травня відкладається на пізнішу дату — на останній день місяця (включно), в якому завершується карантин (Закон України від 13.05.2020 р. № 591-IX). Тому якщо дотримуватися позиції податківців, для виправлення помилки за 1 квартал з’являється час. До речі, цей Закон може стати підставою для скасування роз’яснення, що коментується. Тільки вітатимемо, якщо його скасують не з формальних причин, а передумають концептуально.