Теми статей
Обрати теми

Виправлення помилки

Вишневський Михайло, податковий експерт
Якщо допущена помилка полягає в заниженні податку, то при її виправленні, зазвичай, доводиться платити штраф 3 або 5 відсотків залежно від способу виправлення. Що із цим штрафом? Чи поширюється на нього штрафна амністія? Давайте розбиратися.

Заниження податку: орієнтир на період чи дату подання?

У контексті штрафної амністії не має жодної різниці, сам платник податків виявив помилку чи це зробили податківці при перевірці. Так, наслідки різні: у першому випадку можна відбутися невеликим самоштрафом згідно з п. 50.1 ПКУ, а в другому — не обійтися без істотнішого штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ (інші негативні наслідки тут не обговорюємо). Але підхід має бути єдиним.

Тому на самоштраф повинна також поширюватися амністія

А отже, усі премудрощі, які ми описували в статті на с. 22, актуальні й тут.

Ще раз повторимося: момент заниження податку (тобто вчинення порушення) пов’язаний, швидше, не з конкретною датою, а з періодом, за який подається помилкова декларація. Тому якщо ви допустили помилку в деклараціях періоду, що амністується, то в майбутньому, при її виправленні, самоштрафу бути не повинно. Щоправда, при такому підході під амністію потрапить не так багато податків.

Альтернативний варіант тлумачення — відштовхуватися не від періодів, що припадають на весну 2020 року, а від дат подання декларацій із заниженою сумою податку: якщо вони припадають на період, що амністується, то самоштрафу бути не повинно. При цьому варіанті перелік податків, що амністуються, істотно розширюється.

І в тому, і в іншому випадку не має значення, коли ви виправите цю помилку — у періоді, що амністується, чи після: конструкція п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говорить про те, що штрафу бути не повинно ніколи. Інша річ, що на практиці це може викликати нерозуміння з боку податківців, та і чи зможе ПЗ податківців прийняти уточненку без нарахування самоштрафу, теж питання.

На жаль, саме це питання з боку податківців поки що не вирішене.

Помилки попередніх періодів

А як бути, якщо помилка допущена в періодах до 1 березня, але платник податків виправляє її в періоді, що амністується? Наприклад, у квітні виявили заниження, скажімо, в декларації з податку на прибуток за 2018 рік.

Суворо кажучи, тут аргументи на користь незастосування самоштрафу знайти складно. Саме порушення було допущене до амністії, а п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ пов’язаний з вчиненням порушення, а не з незастосуванням штрафу взагалі. Тобто виправляючи зараз (у періоді з 1 березня по 31 травня) помилку минулих періодів, потрібно однозначно нараховувати і сплачувати самоштраф.

Але не забуватимемо й про інший бік самовиправлення. Послідовність дій при виправленні помилки загальновідома. Наприклад, якщо помилку виправляємо через уточнюючий розрахунок, то перед його поданням потрібно сплатити суму недоплати і штраф у розмірі 3 відсотків від суми недоплати (абз. 4 п. 50.1 ПКУ).

А що буде, якщо цього не зробити? А ось це і є те саме порушення, яке вчинене в періоді, що амністується. І такі дії каратися не повинні.

Що це за покарання? Це штраф згідно з п. 120.2 ПКУ. Нагадаємо, він свідчить: невиконання платником податків вимог, передбачених абз. 3 — 5 п. 50.1 ПКУ, про умови самостійного внесення змін до податкової звітності призводить до накладення штрафу в розмірі 5 відсотків від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов’язання (недоплати).

Традиційно податківці цей штраф пов’язували саме із ситуацією, коли до подання уточнюючого розрахунку платник податків не сплатить самоштраф і суму заниження (БЗ 132.01). Ось і виходить:

якщо подання уточненки припадає на період з 1 березня по 31 травня без попередньої сплати недоплати і самоштрафу, цей штраф не застосовується

Під таким соусом цілком зрозуміла відповідь на запитання 4 в інформаційному листі ДПСУ від 20.03.2020 р. № 7. У податківців запитали: «Чи будуть застосовуватися штрафи за невиконання вимог ст. 50 ПКУ щодо нарахування та сплати штрафів у разі самостійного виявлення заниження податкових зобов’язань минулих періодів та подання уточнюючих розрахунків у періоді з 1 березня по 31 травня 2020 року?». На що вони відповіли: «Якщо під час перевірки податкової звітності податковий орган виявить невиконання платником податків умови для самостійного внесення змін до податкової звітності, яка подавалася в період з 1 березня по 31 травня з нарахуванням штрафних санкцій, визначених ст. 50 ПКУ, штрафні санкції згідно з п. 120.2 ПКУ застосовуватися не будуть».

Як бачимо, податківці відповідають не зовсім на те запитання, яке їм ставили. Вони розтлумачують ситуацію, коли платник податків подав уточненку з нарахуванням самоштрафу, але напередодні не перерахував самоштраф і недоплату. Навряд чи ситуацію можна назвати значно поширеною. А запитували в них, зокрема, про те, чи потрібно нараховувати самоштраф, якщо уточненку надають навесні 2020 року.

Спеціальне «звільнення»

Не забуватимемо, що крім загальних амністуючих норм, ПКУ тепер містить і спеціальні щодо окремих податків. Щоправда, це звільнення від самоштрафу і штрафу згідно з п. 120.2 ПКУ, «дароване» Законом № 540, виглядає не більше ніж комічно.

Ідеться про нову норму про відновлення плати за землю та податку на нерухомість за квітень 2020 року у випадку, якщо платник податків раніше подав уточненку і зняв зобов’язання за березень і квітень (пп. 524 і 525 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Відновити податок, тобто подати нову уточненку, потрібно не пізніше за 30 квітня, і тоді згідно з цією новою нормою ні самоштраф, ні штраф згідно з п. 120.2 не застосовується. Курйоз ось у чому:

1. Специфіка цих податків у тому, що самоштраф застосовується тільки в разі подання уточненки після закінчення граничних строків сплати (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2018, № 88, с. 14, 20). А граничний строк сплати плати за землю за квітень припадає на 26 червня (перенесено з 29 травня), тобто значно пізніше за 30 квітня. Що стосується податку на нерухомість, то там застосовується аналогічний принцип. А за II квартал 2020 року його потрібно сплатити до 29 липня, тобто теж значно пізніше за 30 квітня. Тобто і без цієї норми із Закону № 540, яка «звільняє» від самоштрафу, він ніколи і не застосовувався б ☺.

2. Згадуючи про незастосування штрафу згідно з п. 120.2 ПКУ, законодавець теж дав маху. Адже ми вже з’ясували: якщо уточненка подається в амністуючому періоді (30 квітня — саме враз), то цей штраф і так не повинен застосовуватися саме завдяки штрафній амністії ☺.

Як би там не було, механізм застосування амністії до виправлення помилки явно потребує якнайшвидшого роз’яснення з боку податківців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі