22.06.2020

Прощавай, квартальний періоде з ПДВ

За матеріалами категорії 101.23 Бази знань

висновок документа

Останнім квартальним звітним періодом з ПДВ є II квартал 2020 року. Починаючи зі звітності за липень 2020 року всі без винятку платники (які в тому числі перебувають на спрощеній системі оподаткування) повинні подавати декларацію з ПДВ щомісячно

Як ви вже, напевно, знаєте, квартальний період з ПДВ скасовано. Законом України від 16.01.2020 р. № 466-IX виключено положення п. 202.2 ПКУ щодо квартального періоду (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 45, с. 22). Хоча квартальників насправді було не так-то вже й багато. Адже обрати квартальний період з ПДВ могли тільки спрощенці: єдиноподатники групи 3 — платники ПДВ (тобто на ставці ЄП 3 %, п. 293.3 ПКУ). Тепер і їх переведуть на ПДВ «почастіше». ☹

Причому зміни набрали чинності з 23.05.2020 р. і застали квартальників-єдиноподатників посеред періоду. Тому виникало запитання: коли переходити на місяць і як застосовувати це нововведення єдиноподатникам при звітності за II квартал?

Податківці поспішили прояснити ситуацію заздалегідь.

Остання квартальна декларація — за II квартал. Як ми і чекали, квартальникам не стали влаштовувати чехарду з II кварталом, а надали можливості довести цей період до кінця і відзвітувати наостанок за весь II квартал.

Тому останньою квартальною декларацією з ПДВ для єдиноподатників стане декларація за II квартал. Подати її єдиноподатники повинні (з урахуванням недільно-понеділкового перенесення, п. 49.20 ПКУ) не пізніше 10 серпня 2020 року, а сплатити податок за нею — не пізніше 19 серпня 2020 року.

Ну і само собою, потрібно закрити ті минулі квартальні періоди і доздати за них ті квартальні декларації (по II квартал 2020-го включно), які під час перебування у квартальниках досі ще не здали.

З липня — перехід на місяць. А ось уже починаючи зі звітності за липень 2020 року єдиноподатники, як і всі інші платники, звітуватимуть щомісячно. Причому зверніть увагу: липневу декларацію (зважаючи на місячні звітні строки) подати доведеться також у серпні — не пізніше 20 серпня. Тож звітний серпень видасться гарячим: спершу доведеться відзвітувати за II квартал і вслід — за липень.

Переходячи на місячний період, у першій місячній (липневій) декларації в заключній частині потрібно поставити спеціальну відмітку (п. 4 розд. II Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21). Хоча якщо про неї раптом забули, то, ймовірно, нічого страшного за це не загрожує.

Перенесення «мінуса». Також майте на увазі: якщо в останній квартальній декларації з ПДВ за II квартал виникло від’ємне значення в ряд. 21, воно не пропадає. Його в загальному порядку переносять до ряд. 16.1 першої місячної декларації за липень. Тож перехідний «мінус» при зміні кварталу на місяць у спрощенців збережеться.

УР до квартальних декларацій. І нарешті, а що, якщо з часом у квартальних ПДВ-деклараціях випливуть якісь помилки і доведеться уточнитися? У такому разі помилки за періоди квартальника, як і раніше, доведеться виправляти квартальними уточнюючими розрахунками (УР). Тобто раз УР буде складатися до помилкової квартальної декларації, то й періодом, що виправляється, в полі 03 УР залишиться квартал. Адже по-іншому програмне забезпечення його просто не пропустить.