09.03.2020

Послуги резидента резидентові за кордоном: чи є ПДВ?

Здійснюємо монтаж обладнання за межами України. Чи будуть такі закордонні монтажні роботи оподатковуватися ПДВ, якщо і ми, і наш замовник монтажу — резиденти (платники ПДВ)?

Ні, закордонні монтажні роботи ПДВ не оподатковуються. Розглянемо чому.

Для послуг важливе місце їх постачання. Спершу зазначимо, що в ПДВ-обліку роботи підпадають під поняття «послуги» (п.п. 14.1.185 ПКУ). У свою чергу, оподаткування послуг залежить від місця їх постачання. Тобто послуги є об’єктом оподаткування ПДВ тільки у тому випадку, якщо місце їх постачання виявляється розташованим на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). При цьому

місце постачання послуг визначають за спеціальними правилами, прописаними в пп. 186.2 — 186.4 ПКУ,

для різних послуг — по-різному. І якщо місце постачання, визначене за правилами ст. 186 ПКУ, виявляється розташованим:

— на території України, — послуги оподатковують ПДВ;

— за межами України, — послуги не оподатковують ПДВ.

З урахуванням цього передусім з’ясуємо, де буде розташовано місце постачання робіт з монтажу.

Монтаж обладнання за кордоном — без ПДВ. У вас — роботи з монтажу обладнання, тобто роботи з рухомим майном. А цей випадок регулює окремий п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ. Він встановлює, що для робіт і послуг, пов’язаних з рухомим майном, місце постачання визначають за місцем їх фактичного постачання.

Ну а оскільки монтаж обладнання фактично відбувається за межами України (за кордоном), то у монтажних робіт місце постачання розташоване «за межами». Тобто закордонні монтажні роботи не є об’єктом оподаткування ПДВ. Тому нараховувати ПДВ на них не треба.

До речі про те, що, наприклад, закордонний монтаж техніки (рухомого майна) за договором субпідряду (тобто субпідрядником-резидентом для генпідрядника-резидента на користь кінцевого замовника нерезидента) не є об’єктом ПДВ за п.п. «г» п.п. 186.2.1 ПКУ, йшлося і в листі ДПСУ від 06.12.2019 р. № 1765/6/99-00-07-03-02-15/ІПК.

Як бачимо, місце постачання послуг не завжди залежить від статусу сторін. Нагадаємо, що за постачальником його визначають для послуг, що вписуються в загальний п. 186.4 ПКУ, а за одержувачем — для послуг, перерахованих в п. 186.3 ПКУ. А ось для послуг з п. 186.2 ПКУ вирішальним є місце їх фактичного постачання (незалежно від одержувача або постачальника послуг).

Тому в нашому випадку (для робіт з монтажу) статус сторін не важливий і на визначення місця постачання послуг не впливає. І якщо обидві сторони (і замовник, і виконавець) — резиденти, то це ще не означає, що послугам автоматом світить ПДВ. У розрахунок треба брати також сам вид послуг, що надаються, оскільки від цього залежить порядок визначення місця їх постачання.

Оскільки закордонні монтажні роботи не є об’єктом ПДВ, нагадаємо, що:

— податкову накладну за необ’єктними постачаннями виписувати не треба, а ось

— у декларації з ПДВ (у рядку 5) таке необ’єктне постачання потрібно відобразити. І не забудьте заповнити додаток Д6 до декларації (у таблиці 1 якого вказати монтажні роботи з посиланням на п.п. «г» п. 186.2.1 ПКУ і відображенням їх вартості).

А також усі закордонні нюанси (що монтаж відбувається за межами України) пропишіть в договорі, а також в акті виконаних робіт. Тоді безПДВшний статус операції буде надійно підкріплений.

Щоправда, врахуйте, що необ’єктні постачання (із ряд. 5 декларації) можуть спричинити необхідність компенсації вхідного ПДВ за п.п. «а» п. 198.5 ПКУ і розподілу ПДВ за ст. 199 ПКУ. Детальніше про розподіл див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 1-2.