12.03.2020

Додаток 4 (Д4)

За допомогою додатка Д4:
— заявляють бюджетне відшкодування (поля «а», «б», таблиця 1), суму якого розрахували в додатку Д3;
— використовують зайві гроші на електронному ПДВ-рахунку (таблиці 2, 3, 4);
— передають ліміт при реорганізації (таблиці 5 і 6).

Розглянемо кожен випадок.

Заявлення БВ. Якщо розраховане БВ (заповнені ряд. 20.2 і додаток Д3), то в першій частині додатка Д4:

— записують поточний звітний період, за який декларують БВ (зазначають місяць/квартал);

— зазначають бажаний спосіб (способи) отримання БВ і заповнюють:

поле а) — якщо заповнений ряд. 20.2.1 декларації і хочемо отримати БВ грошовими коштами на поточний рахунок (словами і цифрами пишемо суму БВ, а також зазначаємо реквізити рахунку і найменування банку).

Врахуйте! Вписаний вами рахунок має бути обов’язково зареєстрований у ДФС, інакше при перевірці додаток Д4 може не пройти контроль;

поле б) — якщо заповнений ряд. 20.2.2 декларації і хочемо отримати БВ негрошовим способом, у рахунок сплати держбюджетних платежів. Тоді в таблиці 1 Д4 конкретизуємо, в рахунок яких платежів і в якій сумі. При цьому значення гр. 5 рядка «Усього» таблиці 1 Д4 = ряд. 20.2.2 декларації.

Використання зайвих грошей на ПДВ-рахунку. Якщо є зайві гроші на ПДВ-рахунку і ви вирішили їх використати, то заповнюємо таблицю 2 додатка Д4 (БЗ 101.24).

Важливо! Повернути зайві гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок можна, тільки якщо дотримуються умови пп. 2001.5, 2001.6 ПКУ, тобто:

умова 1: наявність зайвих коштів на електронному ПДВ-рахунку на дату подання декларації. Зайвою буде сума грошей за мінусом ПЗ за декларацією за поточний період (ряд. 18) і податкового боргу (за його наявності);

умова 2: сума ПДВ за ПН, складеними і зареєстрованими у звітному періоді, не перевищує суму ПЗ, задекларованих у звітному періоді;

умова 3: сума грошей до повернення на поточний рахунок не повинна перевищувати суму ліміту на момент подання декларації;

умова 4: правильно заповнена заява-додаток Д4 на повернення коштів.

Розглянемо порядок заповнення таблиці 2 порядково.

Таблиця 2. Визначаємо зайві гроші на ПДВ-рахунку

Графа

Опис

1

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість на момент подання декларації

Увага: у гр. 1 зазначають суму зайвих коштів, наявних на ПДВ-рахунку на момент подання декларації, у межах ліміту реєстрації. Дані про залишок коштів на ПДВ-рахунку можна дізнатися, направивши «Запит» за формою J/F1302301, на який прийде «Витяг» за формою J/F1402301 (п. 13 Порядку № 569) або в електронному кабінеті (п. 421.2 ПКУ)

2

Сума узгоджених податкових зобов’язань з податку поточного звітного періоду

(рядок 18 декларацій)

До цієї графи переносять значення ряд. 18 декларації поточного періоду (з якою подається Д4)

3

Сума податкового боргу з податку на момент подання декларації

У гр. 3 зазначають суму податкового боргу з ПДВ на момент подання декларації (за його наявності).

Дізнатися його розмір можна, направивши «Запит» за формою J/F1300203, на який прийде «Витяг» за формою J/F1400203 (п. 13 Порядку № 569) або з інтегрованої картки платника в електронному кабінеті (п. 421.2 ПКУ).

Врахуйте: суму податкового боргу (за його наявності) обов’язково зазначають у гр. 3 незалежно від того, яке рішення прийняте платником щодо зайвих грошей на ПДВ-рахунку

4

Сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, що може бути перерахована на поточний рахунок платника (графа 1 - графа 2 - графа 3)

У цій графі розраховують суму, яка може бути повернена на поточний рахунок. Вона визначається як різниця: гр. 1 - гр. 2 - гр. 3. Це «вільна» від поточних зобов’язань і податкового боргу сума коштів на ПДВ-рахунку.

Врахуйте: ця графа таблиці 2 заповнюється завжди, незалежно від того, яке рішення прийняте платником щодо надлишку грошей на ПДВ-рахунку (повернути на поточний рахунок чи пустити на погашення податкового боргу)

Після цього в Д4 зазначають бажаний напрям використання зайвих коштів і заповнюють:

— таблицю 3 — якщо хочуть повернути зайві гроші з ПДВ-рахунку на поточний рахунок (така сума не повинна перевищувати суму з гр. 4 таблиці 2). Суму записують словами і цифрами, а також наводять реквізити рахунку в банку, на який хочуть повернути гроші.

Врахуйте! На суму коштів, заявлених до повернення на поточний рахунок, зменшиться ліміт через ∑ПопРах (п. 2001.6 ПКУ, детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 58, с. 22). Тобто вже після подання декларації з Д4, а не за фактом повернення грошей на поточний рахунок (до речі, тому і заявити до повернення гроші в сумі більшій, ніж ліміт, не можна). Щоправда, якщо гроші на поточний рахунок платникові так і не повернуть, ліміт повинні відновити і його зменшення відсторнувати (п. 21 Порядку № 569). Детальніше про повернення грошей на поточний рахунок див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 85, с. 13 і № 39, с. 8;

таблицю 4 — при направленні коштів у рахунок погашення податкового боргу з ПДВ, згідно з п. 87.1 ПКУ (така сума не повинна перевищувати суму в гр. 3 табл. 2).

Передача ліміту при реорганізації. Можливість передачі ліміту при реорганізації від підприємства, що реорганізується (РП), правонаступникові/правонаступникам (шляхом збільшення в них показника ΣНакл) передбачена п. 2001.3 ПКУ.

Таку передачу здійснюють за допомогою додатка Д4, у якому:

— підприємство, що реорганізується, заповнює таблицю 5 — заяву на передачу ліміту, а

— правонаступник заповнює таблицю 6 — заяву на приєднання ліміту.

Це відбувається таким чином:

Передача

ліміту

при реорганізації

Підприємство, що реорганізується (РП)

Правонаступник

передається через додаток Д4

РП з останньою декларацією з ПДВ подає додаток Д4, у якому заповнює таблицю 5 — заяву на передачу ліміту, де зазначає суму ліміту, що передається правонаступникові (або правонаступникам, якщо їх декілька)

після узгодження суми ліміту (підтвердження перевіркою) правонаступник може подати додаток Д4, у якому заповнює таблицю 6 — заяву на приєднання ліміту

У результаті: ΣНакл РП приєднають → до ΣНакл правонаступника

(п. 2001.3 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21)

Важливо! В якому розмірі (повністю/частково) передавати ліміт правонаступникові, залежить від виду реорганізації, що проводиться. Так, при реорганізації:

— шляхом перетворення, злиття, приєднання — ліміт передається повністю (в усій сумі);

— шляхом поділу, виділення — ліміт передають частково (пропорційно отриманій правонаступником частці майна згідно з розділовим балансом).

Врахуйте: приєднати ліміт — тобто заповнити таблицю 6 додатка Д4 правонаступник може тільки після його узгодження — підтвердження за результатами документальної перевірки (п. 14 розд. III Порядку № 21, п. 9 Порядку № 569). Причому сума отриманого ліміту з Д6 до рядків декларації з ПДВ не переноситься, а збільшить власне ліміт (тобто врахується у формулі ліміту після подання правонаступником декларації з додатком Д6, БЗ 101.17).