№21

Податки та бухгалтерський облік, березень, 2020/№ 21 Інші номери журналу ›
  • Заповнюємо ПДВ-декларацію: загальне Наш тематичний номер цілком присвячений заповненню декларації з ПДВ. Розпочнемо традиційно із загальних важливих моментів, пов’язаних з поданням декларації. Нагадаємо про строки, способи та інші особливості подання ПДВ-декларації і далі перейдемо до відрядкового її заповнення.
  • Розділ I декларації з ПДВ
  • Розділ II декларації з ПДВ
  • Розділ III декларації з ПДВ
  • Додаток 1 (Д1) У додатку Д1 розшифровуються коригування ПЗ (таблиця 1) і ПК (таблиця 2) звітного періоду. Якщо в ПДВ-декларації за звітний період заповнені рядки 7 розділу І і 14 розділу ІІ, то платник неминуче повинен надати додаток Д1. А ось при заповнених рядках 4.1, 4.2, 6 розд. І і 13 розд. ІІ ПДВ-декларації далеко не завжди виникає необхідність у його заповненні. Хоча в самій ПДВ-декларації посилання на цей додаток є.
  • Додаток 2 (Д2) Додаток Д2 може заповнюватися: — якщо в декларації заповнений рядок 21, тобто виник перехідний «мінус», який слід розшифрувати за періодами виникнення від’ємного значення (у таблиці 1 додатка Д2); — при реорганізації, якщо перехідний «мінус» із рядка 21 підприємство, що реорганізовується, передає правонаступникові/правонаступникам (за допомогою таблиці 2 додатка Д2), а правонаступник/правонаступники приєднують його (за допомогою таблиці 3 додатка Д2 і рядка 16.3) (п. 198.7 ПКУ, п. 14 розд. III Порядку № 21).
  • Додаток 3 (Д3) Якщо в декларації заповнений ряд. 20.2, тобто заявлене бюджетне відшкодування (БВ), то разом з декларацією подають два додатки: Д3 і Д4.
  • Додаток 4 (Д4) За допомогою додатка Д4: — заявляють бюджетне відшкодування (поля «а», «б», таблиця 1), суму якого розрахували в додатку Д3; — використовують зайві гроші на електронному ПДВ-рахунку (таблиці 2, 3, 4); — передають ліміт при реорганізації (таблиці 5 і 6).
  • Додаток 5 (Д5) Таблиця 1. Заповнення розділу I додатка Д5
  • Додаток 6 (Д6) Цей додаток складають: — платники, у яких у декларації заповнений безПДВшний рядок 5, у тому числі пільговики, які заповнили рядок 5.1. Увага: з 01.01.2020 р. додаток Д6 викладений у новій редакції і тепер у ньому платники-пільговики повинні розраховувати суму пільг з ПДВ; — підприємства інвалідів, які повинні відповідати низці критеріїв і щомісячно підтверджують їх розрахунок.
  • Додаток 7 (Д7) Додаток Д7 потрібен для пропорційного обліку ПДВ у випадках, визначених законодавством. Його подають дві категорії платників: — платники, які одночасно здійснюють оподатковувану і неоподатковувану діяльність і розподіляють ПДВ за ст. 199 ПКУ (таблиці 1, 2, 3 додатка Д7) і — платники-касовики, що одночасно застосовують два методи нарахування ПЗ: разом з касовим методом також метод першої події (таблиця 4 додатка Д7).
  • Додаток 8 (Д8) Додаток Д8 подається у двох випадках: — якщо контрагент (постачальник/покупець) своєчасно не реєструє ПН/РК у ЄРПН (крім ПН/РК, реєстрація яких була зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ); — якщо постачальник при складанні ПН та/або РК (див. 101.24 БЗ) допустив помилки в частині заповнення обов’язкових реквізитів (п. 201.1 ПКУ).
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі