02.11.2020

До РРО-кешбеку і єдиного рахунку готові!

Наказ Мінфіну від 17.08.2020 р. № 507

висновок документа

Здійснено останні приготування до застосування з початку 2021 року РРО-кешбеку, а також повернення переплати з єдиного рахунку

Нагадаємо, що з початку 2021 року законодавець надав шанс самим покупцям контролювати продавців у частині дотримання останніми вимог РРО-законодавства.

А щоб покупці були зацікавлені здійснювати контроль, законодавці пообіцяли їм винагороду (кешбек) у випадку виведення недобросовісного продавця «на чисту воду» у вигляді отримання 100 % вартості придбаних товарів (робіт, послуг), якщо він виявить факт непроведення через РРО чи програмний РРО розрахункової операції на суму більше 850 грн і поскаржиться на цей факт контролерам.

Про механізм отримання кешбеку читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 61, с. 10. Тому нагадувати його ще раз не будемо. Скажемо тільки те, що покупець, який «показав пальцем» на порушника, отримуватиме кешбек із бюджету тільки після того, як туди потрібну суму у вигляді штрафу сплатить продавець-порушник.

І от щоб цей механізм кешбеку запрацював з початку 2021 року (тобто з бюджету кошти можна було видати покупцю), не вистачало, по суті, одного вагомого штриха, а саме встановлення правил повернення звичайній фізособі коштів із бюджету у вигляді кешбеку. Тобто коштів, які вона до бюджету не сплачувала.

Наказом, що коментується, Мінфін цей недолік виправив. Він вніс зміни до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. № 787. Відтепер не тільки в самому Порядку буде вказано, що він регулюватиме виплату фізособі кешбеку, а й сама назва цього Порядку буде змінена і свідчитиме про цю особливість.

Також оновлений Порядок дає право Казначейству виплачувати кешбек фізособі не тільки шляхом перерахунку такої суми на її поточний рахунок, відкритий у банку, а й готівкою на підставі чеків, виписаних Казначейством на ім’я фізособи, або поштовими переказами на адреси, визначені в заявах платників, якщо у особи немає поточного рахунку, відкритого у банку.

Водночас у ст. 161 Закону про РРО, якою регламентовано виплату кешбеку, прямо сказано, що у скарзі на продавця слід вказувати саме реквізити рахунку, на який слід перерахувати кешбек. Про можливість отримати кошти не на рахунок банку згадки немає. Але, як бачимо, Мінфін дозволяє виплату кешбеку і готівкою. Щоб отримати кошти готівкою, фізособа має вказати про це у скарзі на продавця.

Крім того, наказом, що коментується, Мінфін підготувався ще до одного нововведення. А саме: він так підкоригував норми вищезгаданого Порядку, що з 01.01.2021 р. саме на нього слід орієнтуватися тим суб’єктам господарювання, у яких буде переплата на єдиному рахунку.

Нагадаємо, що суб’єкти господарювання зможуть з 01.01.2021 р. добровільно сплачувати податки, збори, інші обов’язкові платежі (крім ПДВ, паливного і спиртового акцизу, а також держдивідендів) на один-єдиний рахунок, відкритий у Казначействі. Деталі про цей рахунок читайте у «Податки & бухоблік», 2019, № 92, с. 26.

І от щоб платники з 01.01.2021 р. могли повернути переплату, яка буде по цьому рахунку, наказ, що коментується, дав на це добро.

Звертаємо увагу! Сам цей наказ набуває чинності з дати опублікування, а от вищезгадані нововведення наберуть чинності тільки з 01.01.2021 р., тобто з тієї дати, з якої запрацюють РРО-кешбек і єдиний рахунок.