Теми статей
Обрати теми

Єдиний рахунок для сплати податків: коли і як?

Амброзяк Наталя, юрист
Закон України від 04.10.2019 р. № 190-IX

Услід за об’єднанням звітів з ЄСВ і за формою № 1ДФ* ми отримуємо закон про об’єднання рахунків. Він набуде чинності з 01.01.2021 р. (крім окремих положень).

* Детально про це нововведення, що відбудеться незабаром, читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 80, с. 26.

висновок документа

З 01.01.2021 р. податки, збори, інші обов’язкові платежі (крім ПДВ, паливного і спиртового акцизу, а також держдивідендів) можна добровільно перераховувати на один рахунок

На що варто звернути увагу?

1. Єдиний рахунок (ЄР) — це рахунок, відкритий Казначейством для фіскалів, куди платники зможуть перераховувати практично усі податки, збори та інші обов’язкові платежі (ПДФО, ЄСВ, ЄП тощо). Не можна туди скидати тільки ПДВ, паливний і спиртовий акцизи, а також держдивіденди.

2. Якщо ви вирішили використовувати ЄР, то перераховувати податки і збори на інші бюджетні рахунки (тобто по-старому) не можна. Це триватиме, доки ви самі не відмовитеся від такої схеми (див. п. 3). Кошти, перераховані на окремі бюджетні рахунки, вважатимуться помилково сплаченими.

3. Обрати використання ЄР можна тільки 1 раз на рік. Для цього треба буде подати фіскалам відповідне повідомлення через електронний кабінет.

Відмовитися від ЄР можна тільки з 1 січня року, що йде за тим, в якому ви направили повідомлення про відмову. Наприклад, 01.02.2021 р. ви надіслали таке повідомлення. Тож сплачувати податки на різні бюджетні рахунки можна буде лише з 01.01.2022 р.

4. Фіскали самі розподілятимуть перераховані суми. Для цього щодня (окрім вихідних і святкових днів) вони повинні направляти Казначейству спеціальний реєстр в розрізі кожного платника. На підставі цього реєстру Казначейство перераховуватиме гроші до відповідного бюджету.

Виходячи з п. 351.5 ПКУ в редакції з 01.01.2021 р. при складанні реєстру фіскали враховуватимуть:

— інформацію з банківських платіжок;

— декларації (розрахунки), за якими настав строк сплати зобов’язань з урахуванням уточнюючих декларацій (розрахунків);

— звіти з ЄСВ, за якими настав строк сплати зобов’язань;

— іншу інформацію відповідно до ПКУ.

Декларація (розрахунок, звіт з ЄСВ) стане каталізатором списання коштів з ЄР, тільки якщо обов’язок перерахувати платіж виникає після її (його) подання (п. 351.5 ПКУ в редакції з 01.01.2021 р.). Наприклад, авансові платежі єдинників груп 1 і 2 повинні, ймовірно, списуватися з ЄР з урахуванням платіжки. Чекати на декларацію не будуть.

5. Днем виконання зобов’язання зі сплати податків і зборів при використанні ЄР вважатиметься день отримання банком платіжки для зарахування коштів на цей рахунок (п. 35.2 ПКУ в редакції з 01.01.2021 р.).

6. Розподіл коштів з ЄР такий: (1) суми недоїмки з ЄСВ; (2) податковий борг; (3) зобов’язання за податковими повідомленнями-рішеннями (на підставі інформації з платіжки); (4) зобов’язання за податками і ЄСВ (на підставі інформації з платіжки); (5) зобов’язання за деклараціями (розрахунками) з урахуванням строків їх сплати; (6) зобов’язання за місцевими податками; (7) інші підконтрольні податківцям платежі (на підставі інформації з платіжки).

Отже, судити про ефективність використання ЄР поки зарано. Слабкі і сильні сторони виявить тільки практика. Вона з’явиться нескоро. А оскільки розрахунки з бюджетом саме через ЄР не обов’язкові, то буде можливість прийняти зважене рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі