05.11.2020

Узяли в одного й віддали іншому

Чи можна до каси підприємства єдиноподатника внести позику від одного засновника-фізособи і відразу видати в погашення поворотної позики іншому засновникові-фізособі.

Вважаємо, жодних перешкод для таких дій немає. Тобто за одним договором засновник вносить позику на поворотній основі, й тут же кошти видаються з каси підприємства іншому засновникові в рахунок погашення заборгованості за іншим договором позики.

Жодних цільових обмежень щодо використання грошових коштів, які надійшли до каси підприємства, чинне законодавство не передбачає.

Але не забувайте про готівкові обмеження, встановлені п. 6 Положення № 148. Оскільки безвідсоткову позику надає засновник — звичайна фізособа, то від нього готівкою можна отримати за день не більше 50 тис. грн, відповідно, і повернути іншому засновникові-фізособі на день можна не більше цієї ж суми. Утім, якщо адміністративна відповідальність вас не лякає, можна й порушити (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 70, с. 20).

І нехай вас не бентежить той факт, що операція позики проходить через касу підприємства. Адже РРО застосовують при здійсненні розрахункової операції в готівковій та/або безготівковій формі, зокрема, при продажу товарів (наданні послуг) (ст. 3 Закону про РРО). А операції з отримання/повернення готівкових коштів у межах договору позики в загальному випадку (коли позика надається на підставі ст. 1046 ЦКУ) під визначення розрахункової операції не підпадають (ст. 2 Закону про РРО). Отже, проведення таких операцій не вимагає застосування РРО.