19.11.2020

Проводимо інвентаризацію нематеріальних активів

Нехай вас не вводить в оману відсутність матеріальної форми нематеріальних активів. Те, що ви не можете їх побачити, зважити і виміряти, ще не означає, що їх не потрібно інвентаризувати. Потрібно! Але з урахуванням особливих правил. Про них і поговоримо.

3.1. Ключові моменти

Нематеріальним активом (далі — НМА) п. 4 НП(С)БО 8 називає немонетарний актив, який не має матеріальної форми та може бути ідентифікований. Більше про визначення об’єктів НМА, а також про їх облік читайте у спецвипуску «Податки & бухоблік», 2018, № 58.

При інвентаризації нематеріальних активів слід керуватися Положенням № 879 і розд. VII Методрекомендацій № 1327.

Так, згідно з п. 5 розд. І Положення № 879 під час проведення інвентаризації таких активів:

— визначають фактичну наявність НМА;

— установлюють лишки або нестачі НМА шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухобліку;

— виявляють застарілі НМА, а також НМА, що частково втратили свої первинні якості та споживчі властивості;

— виявляють НМА, які не використовуються;

— виявляють НМА, які не відповідають критеріям визнання;

— визначають реальну вартість НМА (для порушення питання щодо їх можливої переоцінки).

Під час інвентаризації НМА їх наявність встановлюється за документами, що були підставою для їх оприбуткування або додатково за документами, якими оформлені (тобто підтверджуються) майнові права.

Наприклад, перевіряють чинність документів, що засвідчують правомірність отримання прав власності або прав використання об’єктів інтелектуальної власності, — патентів, свідоцтв, дипломів, ліцензій, договорів тощо.

Під час інвентаризації виявили об’єкти, які відповідають ознакам НМА, але не відображені в бухобліку чи обліковані на іншому рахунку

Обов’язково включіть їх до складу НМА. Якщо ж, навпаки, серед НМА виявлено об’єкти, які не відповідають таким ознакам, їх зі складу НМА потрібно виключити.

А ще в процесі інвентаризації комісія оцінює фактичний стан об’єктів, що інвентаризуються, — придатні вони до подальшого використання чи ні. НМА, які не придатні до подальшого використання, підлягають списанню з балансу.

3.2. Документуємо результати інвентаризації

Інформацію про виявлені під час інвентаризації об’єкти, у тому числі й не обліковані, інвентаризаційна комісія заносить до інвентаризаційного опису. Його форму госпрозрахункові підприємства можуть розробити самостійно (але, безумовно, з урахуванням норм ст. 9 Закону № 996 і п. 2.4 Положення № 88).

Проте є простіший варіант — використовувати затверджені форми, за потреби підкориговані під специфіку діяльності вашого підприємства, а саме:

— Інвентаризаційний опис необоротних активів, форму якого затверджено наказом № 572, — застосовують для фіксації результатів інвентаризації будь-яких НМА, крім об’єктів права інтелектуальної власності;

— Інвентаризаційний опис об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-4, затверджена наказом № 732). Незважаючи на назву форми, за її допомогою можна оформляти результати інвентаризації всіх наявних на підприємстві НМА, а не тільки об’єктів права інтелектуальної власності. Це випливає з п. 7.2 Методрекомендацій № 1327.

Інвентаризаційний опис складають за об’єктами НМА або групами однотипних за призначенням та умовам використання об’єктів НМА й окремо за кожною матеріально відповідальною особою.

До нього вносять такі дані про НМА (п.п. 2.2 розд. ІІІ Положення № 879):

— назву;

— характеристику;

— призначення;

— дату придбання (введення в експлуатацію);

— первісну (переоцінену) вартість;

— суму накопиченої амортизації;

— строк корисного використання;

— кількість і вартість об’єкта або групи об’єктів НМА.

Інвентаризаційний опис підписують усі члени інвентаризаційної комісії (робочої інвентаризаційної комісії) та особа, відповідальна за використання НМА.

Звичайно, «краще один раз побачити», тому наведемо приклад інвентаризаційного опису, взявши за основу типову форму № НА-4.

Майте на увазі: якщо в результаті інвентаризації виявлено лишки об’єктів НМА, їх також вносять до інвентаризаційного опису із зазначенням необхідних даних. Оцінюють такі об’єкти за справедливою вартістю (п.п. 2.3 розд. ІІІ Положення № 879).

Одночасно комісія складає Акт введення в господарський оборот об’єктів нематеріальних активів (п. 7.3 Методрекомендацій № 1327). При цьому незалежно від виду НМА може використовуватися Акт введення в господарський оборот об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів типової форми № НА-1, затвердженої наказом № 732.

А ось виявлені під час інвентаризації об’єкти, які не придатні до подальшого використання або не відповідають критеріям визнання НМА, списують з балансу зазвичай на підставі Акта вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів типової форми № НА-3, затвердженої наказом № 732.

Після оформлення інвентаризаційний опис передають до бухгалтерії. Бухгалтерія, у свою чергу, заповнює відомості про кількість, вартість об’єктів НМА та суму накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку. Крім того, бухгалтер здійснює перевірку всіх підрахунків в інвентаризаційному описі, про що робиться відповідна позначка. Виявлені помилки мають бути виправлені та засвідчені підписами всіх членів інвентаризаційної комісії та особи, яка відповідальна за використання НМА.

висновки

  • Наявність об’єктів НМА та обґрунтованість їх оприбуткування встановлюють за документами, що були підставою для їх оприбуткування, або за документами, якими оформлено майнові права.
  • Якщо внаслідок інвентаризації виявлено лишки об’єктів НМА, їх також уносять до інвентари- заційного опису із зазначенням необхідних даних.
  • Виявлені під час інвентаризації об’єкти, які не придатні до подальшого використання або не відповідають критеріям визнання НМА, списують з балансу.