№93

Податки & бухоблік, листопад, 2020/№ 93 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Базові аспекти інвентаризації За велінням долі, а точніше — законодавця, наближення кінця року для кожного роботодавця ознаменовується необхідністю проведення річної інвентаризації активів та зобов’язань. І ось черговий інвентаризаційний «забіг» уже на порозі. Тому саме час повторити основні моменти, які стосуються проведення цього заходу, нюанси, пов’язані з інвентаризацією окремих активів та зобов’язань, і правила відображення результатів інвентаризації в обліку, а також згадати про матеріальну відповідальність працівників, до якої можуть призвести небажані результати інвентаризації. Усю цю інформацію, щедро приправлену зразками заповнення окремих інвентаризаційних документів, ви знайдете у спецвипуску. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Алла Свіріденко та Наталія Чернишова.
  • Iнвентаризуємо основні засоби Беручись за інвентаризацію основних засобів (далі — ОЗ), потрібно розуміти, якими є особливості її проведення та документального оформлення її результатів. Ці питання ми й розглянемо далі.
  • Проводимо інвентаризацію нематеріальних активів Нехай вас не вводить в оману відсутність матеріальної форми нематеріальних активів. Те, що ви не можете їх побачити, зважити і виміряти, ще не означає, що їх не потрібно інвентаризувати. Потрібно! Але з урахуванням особливих правил. Про них і поговоримо.
  • Інвентаризуємо ТМЦ Наступна зупинка в нашому інвентаризаційному «забігу» — інвентаризація ТМЦ. Про те, які особливості вона передбачає та як правильно задокументувати результати такої інвентаризації, йтиметься далі.
  • Інвентаризація «незавершенки» Ще одна зупинка «інвентаризаційного потяга» — це «незавершенка». Тобто на підприємстві потрібно проінвентаризувати не закінчені обробкою і складанням вироби, недобудовані об’єкти та незавершені ремонти, якщо такі є в наявності. Як це зробити — читайте далі.
  • Інвентаризуємо касу Інвентаризацію каси проводять з метою контролю за схоронністю готівкових коштів, грошових документів та цінних паперів, що перебувають у касі підприємства. Про порядок проведення такої інвентаризації та документ
  • Інвентаризуємо розрахунки У вас в обліку «висить» дебіторська та/або кредиторська заборгованість? Не забудьте проінвентаризувати і ї ї! Про те, як правильно провести інвентаризацію заборгованості, зокрема за розрахунками з постачальниками і підрядниками, покупцями та замовниками, працівниками і бюджетом, читайте далі.
  • Інвентаризуємо витрати і доходи майбутніх періодів, забезпечення та резерви До інвентаризаційного «казана» обов’язково повинні потрапити доходи і витрати майбутніх періодів за їх наявності, а також забезпечення (зокрема, забезпечення на оплату відпусток) та резерви. Про нюанси такої інвентаризації розповімо далі.
  • Обліковуємо результати інвентаризації Отже, інвентаризаційна (робоча інвентаризаційна) комісія перерахувала активи та зобов’язання підприємства і занесла всю інформацію про них до інвентаризаційних описів та актів. Тепер слід визначити результати інвентаризації. Якими документами їх оформляють та як інвентаризаційні різниці впливають на податковий і бухгалтерський облік підприємства, ми з вами зараз і з’ясуємо.
  • Матеріальна відповідальність працівників Бувають випадки, коли інвентаризація викриває факти, які призводять до матеріальної відповідальності працівників. Вона може бути обмеженою, повною (індивідуальною чи колективною (бригадною)) або підвищеною. Про всі ї ї види ми поговоримо в цьому розділі спецвипуску. Але спершу розберемося з тим, які умови притягнення працівника до матеріальної відповідальності існують у принципі.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі