№58

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2018/№ 58 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • 1. Об’єкти інтелектуальної власності: юридичні засади Існують такі активи, які не можна ні помацати, ні виміряти, ні зважити, але можна купити, продати або використовувати в господарській діяльності підприємства. У них немає матеріальної форми, але вони мають вартість, визнаються в обліку і можуть приносити доходи. Про ці нематеріальні активи, найпоширенішими серед яких є права на об’єкти інтелектуальної власності, і йтиметься у сьогоднішньому спецвипуску. Тут ми розповімо про види об’єктів інтелектуальної власності, права на них і про те, як можна розпорядитися такими правами. Також ви дізнаєтеся, які витрати підприємства визнають нематеріальними активами і як здійснюється їх оцінка. Крім того, у цьому номері ви зможете ознайомитися з податковим та бухгалтерським обліком операцій, пов’язаних з надходженням, використанням і вибуттям нематеріальних активів. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, юрист Наталя Амброзяк, податкові експерти Наталія Чернишова і Максим Нестеренко.
  • 2. Надходження нематеріальних активів Коли основні правові аспекти, що стосуються об’єктів інтелектуальної власності, з’ясовані, можна сміливо приступати до вивчення облікових питань надходження нематеріальних активів (далі — НМА) на підприємство. Так, об’єкти НМА можуть потрапити на підприємство в результаті: — придбання за грошові кошти (у національній або іноземній валюті); — створення; — обміну на інші немонетарні активи; — отримання як внеску до статутного капіталу; — безоплатного отримання. Проте перш ніж відобразити об’єкт НМА в обліку підприємства, необхідно його ідентифікувати й оцінити. Розберемося, як це правильно зробити.
  • 3. Нематеріальні активи в діяльності підприємства Ви оприбуткували НМА на баланс. І далі починається найцікавіше — їх використання. У процесі експлуатації НМА їх вартість підлягає амортизації. Як нараховується амортизація в бухгалтерському і податковому обліку, ви дізнаєтеся із цього розділу спецвипуску. Крім того, тут ми розглянемо випадки зміни первісної вартості НМА в результаті переоцінки і зменшення (відновлення) корисності, а також облікові особливості цих операцій.
  • 4. Вибуття нематеріальних активів Рано чи пізно «життя» НМА на підприємстві припиняється. У зв’язку із цим об’єкти НМА потрібно списувати з балансу. Як це позначається на обліку? Про це ми зараз поговоримо! Вибуття об’єктів НМА може відбутися з різних причин, зокрема, в результаті: — продажу об’єкта НМА за грошові кошти (в національній або в іноземній валюті); — передачі НМА як внеску до статутного капіталу іншого підприємства; — безоплатної передачі НМА; — ліквідації НМА. Оформленням вибуття об’єктів НМА з господарського обороту займається спеціальна комісія, призначена власником або керівником підприємства. Комісія складає акт вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-3). Затверджує його керівник підприємства або уповноважена особа. На підставі такого акта, що надійшов до бухгалтерії, відомості про вибуття об’єкта НМА заносять в інвентарну картку (типової форми № НА-2). Про це роблять відмітку в акті. Далі поговоримо про те, як операції з вибуття НМА відображають в обліку.
  • Перелік використаних документів фівафі
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі