05.10.2020

Коригування неоподатковуваного

За матеріалами БЗ 101.23

Висновок документа

Коригування неоподатковуваних операцій відображається в ряд. 5 декларації з ПДВ

Такі висновки податківці вже озвучували (лист ДПСУ від 27.05.2020 р. № 2225/6/99-00-07-03-02-06/ІПК і від 03.09.2020 р. № 3676/ІПК/99-00-05-06-02-06). Ось з’явилася консультація у БЗ.

Скажемо прямо — висновок фіскалів досить спірний. Принаймні виходячи з форми декларації з ПДВ. Судіть самі: для відображення коригування обсяг постачань, за якими не нараховується ПДВ, передбачена спеціальна гр. 7 в табл. 1 додатка Д1. Більше того, у БЗ є діюча консультація, в якій сказано, як заповнювати цю таблицю: неоподатковувані операції відображаються в гр. 7, при цьому гр. 4, 5 і 6 не заповнюються (БЗ 101.24). Адже в декларацію закладена формула — загальний підсумок коригувань за гр. 4, 7 (обсяг постачання) і гр. 5, 6 (сума ПДВ) табл. 1 додатка Д1 повинні відповідати ряд. 7 декларації. Тобто коригування, відображені в додатку Д1, не можна просто так узяти і впихнути в ряд. 5 декларації! Алгоритм вимагає включити їх лише в ряд. 7 декларації.

Виникають два запитання: навіщо це усе треба податківцям і як тепер відображати коригування неоподатковуваного?

1. Податківці хочуть розділити по різних рядках неоподатковувані та оподатковувані коригування. Швидше за все, справа у формулі для розподілу ПДВ і нарахування часткових ПЗ при одночасному використанні придбань в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (ст. 199 ПКУ). Формула для визначення коефіцієнта ЧВ наведена в шапці табл. 1 додатка Д7. Вона виглядає так: у чисельнику — обсяг оподатковуваних операцій, в знаменнику — загальний обсяг операцій. Так от, в обсяг оподатковуваних операцій включені коригування за ряд. 7 декларації! Тому якщо дотримуватися алгоритму декларацію і відображати неоподатковувані коригування в ряд. 7, то коефіцієнт ЧВ буде викривлений (на це ми звертали увагу в «Податки & бухоблік», 2017, № 30, с. 40). При збільшенні компенсації компенсуючі ПЗ будуть занижені, а при зменшенні — завищені.

Ось податківці дійшли до усвідомлення того, що неоподатковувані коригування потрібно виокремити з ряд. 7, і придумали для них ряд. 5. Ідея цілком розумна, але формі декларації та порядку її заповнення не відповідає.

До речі, в проєкті змін в декларацію з ПДВ* цей момент врахований — передбачається, що для звільнених від ПДВ коригувань буде введений спецрядок 5.1.1 декларації.

* tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2020-rik/74742.html

2. Якщо ви хочете, щоб коефіцієнт ЧВ був відображений правильно, є два варіанти:

— включати їх в гр. 7 табл. 1 додатка Д1 і відповідно в ряд. 7, але при розрахунку коефіцієнта ЧВ не враховувати їх в чисельнику;

— включати їх в ряд. 5 декларації (не заповнюючи додаток Д1), але при цьому показати в додатку Д6. Необ’єктні коригування підуть в табл. 1, а звільнені від ПДВ — в табл. 2 (гр. 5). Такому варіанту наразі віддають перевагу податківці. Тут виникає чергова проблема: показники додатка Д6 можуть виявитися від’ємними. Як відреагує програма на від’ємну пільгу, особливо в табл. 2 додатка Д6?

Обидва варіанти відповідають суті розрахунку коефіцієнта, але не відповідають формі декларації. Тому, можливо, сміливцям більше до душі припаде заповнення декларації «в лоба»: заповнювати додаток Д1 та ряд. 7 і чітко йти за формулою по додатку Д7. І тільки після того, як проєкт змін буде прийнятий — відображати їх у спецрядку і виключати з формули.