05.10.2020

Продали 5 пляшок горілки як 0,5: які наслідки?

Касир супермаркету замість 5 пляшок алкоголю (горілки) пробила 0,5 пляшки. Відповідно і грошей покупець саме за цю позицію сплатив у 10 разів менше. Нас цікавить: чи потрібно доплачувати з різниці роздрібний акциз, зокрема, якщо винний касир потім компенсує суму недоотриманої різниці? Чи можливий у такому випадку штраф за продаж нижче мінімальної ціни?

Акциз. Згідно з п.п. 213.1.9 ПКУ об’єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. А базою оподаткування акцизним податком у такому випадку відповідно до п.п. 214.1.4 ПКУ є вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані. Тому базою оподаткування у цьому випадку буде тільки та мала вартість, за яку було помилково реалізовано усі 5 пляшок горілки. І це підтвердить сума акцизного податку, яка повинна виділятись в касовому чеку окремим рядком.

Але тут багато залежатиме від того, як ви будете виправляти таку помилку. Адже в обліку у вас при цьому продажі фактично було списано 0,5 пляшки горілки, а повинно бути списано 5 пляшок. Тобто якщо касир внесе в касу РРО гроші як за придбання 4,5 пляшки горілки, то у вас додатково виникне податкове зобов’язання з роздрібного акцизу. І навіть якщо така помилка буде виявлена не у той же самий день, все одно, на наш погляд, її зручніше виправити саме у такий спосіб (чому — див. нижче про штраф).

Але якщо усі п’ять пляшок будуть списані у обліку «під» ту невелику суму, яка була фактично сплачена покупцем, то доплачувати роздрібний акциз не треба. Адже ПКУ не передбачає ні оподаткування цим податком якоїсь недоплаченої різниці у разі дешевого продажу, ні оподаткування безоплатної передачі підакцизних товарів.

При цьому якщо недоотриману касиром різницю буде внесено у касу підприємства або утримано з заробітку касира, то така сума вже буде відображатись в обліку як відшкодування завданих підприємству збитків*, а не як виручка від реалізації горілки, а це може призвести до неприємних наслідків (див. нижче).

* Детально щодо компенсації працівником завданих збитків госпсуб’єкту див. «Податки & бухоблік», 2017, № 98, с. 30.

Штраф на продаж нижче мінімальної ціни. Нагадаємо, що відповідно до ст. 17 Закону № 481 до госпсуб’єктів застосовується штраф у разі: оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої — 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 грн. Рішення про стягнення такого штрафу приймають податківці.

Тому

якщо не буде через РРО довнесено недоодержаної різниці, то є небезпека, що податківці кваліфікуватимуть таку операцію, як роздрібну торгівлю горілкою за ціною, нижчою за встановлену мінімальну

І тому вам тут загрожує штраф у 10000 грн, бо 5 пляшок горілки за встановленою мінімальною ціною (89,40 грн за 0,5 л) явно коштуватимуть менше за цю суму… У такому разі відбивайтесь тим, що мала місце помилка касира у кількості, а торгівля здійснювалась за «правильними» цінами. До того ж недоодержану різницю в ціні було касиром у подальшому компенсовано. Але, можливо, такі доводи податківців не переконають і вам доведеться або оскаржувати штраф, або мовчки сплатити…