26.10.2020

Що буде в листопаді?

Карантин. Кабмін постановою від 13.10.2020 р. № 956 продовжив дію карантину до 31.12.2020 р.

Тобто адаптивний карантин не буде знятий 1 листопада, а триватиме до кінця року. Таким чином, на листопад і грудень продовжать дію введених раніше карантинних норм, а саме звільнення від нарахування штрафів і пені, мораторію на проведення різних видів перевірок (хоча вже є законопроєкт № 4101 від 15.09.2020 р., яким хочуть скасувати мораторій на податкові перевірки), а також строків давності за ст. 102 ПКУ, строків адміноскарження (окрім оскарження декларування відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ) та судового оскарження тощо. Детально про наслідки продовження карантину читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 25.

Фінансова гарантія на митниці. З 02.11.2020 р. митні органи як забезпечення сплати митних платежів будуть приймати фінансові гарантії, видані гарантами, включеними до реєстру гарантів, на нових бланках. З цієї дати використовуватиметься не один загальний бланк гарантії, а цілих три: для надання індивідуальної (одноразової), багаторазової та загальної фінансової гарантії (наказ Мінфіну від 07.07.2020 р. № 404).

Подавати на митницю оформлені гарантії можна буде як у паперовій, так і в електронній формі.

Електронна взаємодія з фіскалами. З 07.11.2020 р. починається нова електронна ера взаємодії платників податків з фіскалами. Річ у тім, що з цієї дати у ПКУ з’явиться новий п. 42.6, яким встановлюється, що електронний документообіг платника з контролерами (у тому числі подання електронної звітності) відбуватиметься без укладення будь-якого договору про визнання електронних документів.

Тобто з цієї дати, щоб подати звітність в електронному вигляді, платник уже не повинен подавати заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів. Щоб здійснювати електронний документообіг, потрібно буде просто відправити фіскалам будь-який перший електронний документ. Також автоматично електронний документообіг між платником і податківцями буде припинятися, наприклад, у разі держреєстрації припинення (ліквідації) платника чи в інших випадках, перерахованих у п. 42.6 ПКУ. Деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 66, с. 2.

Загальна декларація прибуття. З 07.11.2020 р. для ввезення товарів до України, у тому числі з метою транзиту, потрібно буде обов’язково оформляти загальну декларацію прибуття, тобто електронне повідомлення, що містить відомості, необхідні для проведення аналізу ризиків з метою безпеки та надійності. Таку декларацію не подаватимуть тільки при ввезенні на територію України товарів, перелічених у п. 2 ст. 1941 МКУ (Закон України від 02.10.2019 р. № 141-IX).

Подавати таку декларацію до митного органу має перевізник, що переміщує товари, або від його імені інша особа. Подається вона або у вигляді електронного повідомлення, направленого митникам, або через вебпортал Держмитслужби, в особистому Кабінеті користувача.

Якщо з 07.11.2020 р. таку декларацію не подати, то перевізнику відмовлять у пропуску через митний кордон та притягнуть до адмінвідповідальності.

Операції з металобрухтом. З 14.11.2020 р. набирає чинності Закон України від 14.07.2020 р. № 776-IX, який удосконалює правила здійсненні діяльності з металобрухтом, а саме:

1) заготівлю металобрухту можуть здійснювати всі суб’єкти господарювання (в тому числі і ФОП), а от переробку (надання послуг з переробки) металобрухту, як і раніше, лише спеціалізовані або спеціалізовані металургійні переробні підприємства. Фізособи-громадяни такою діяльністю, як і раніше, займатися не можуть;

2) встановлено вимоги до приймальних пунктів, а саме:

— вони повинні мати власну або орендовану ділянку з твердим покриттям;

— зберігати металобрухт слід у спосіб, що унеможливлює проникнення шкідливих речовин у ґрунт;

— кожен приймальний пункт повинен мати вагове обладнання, систему відеоспостереження, відеозапису, архівування та зберігати створену при відеоспостереженні інформацію не менше 3-х місяців;

3) прямо встановлено, що приймання металобрухту від фізосіб та суб’єктів господарювання обов’язково оформлюється актом приймання.