03.09.2020

ЄП групи 2 і табу на роботу із загальносистемниками

ФОП-єдиноподатник групи 2 надає послуги населенню. Чи можуть серед клієнтів бути підприємства і підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування? Чи можемо надавати їм послуги безоплатно?

Оскільки ви уже працюєте на спрощеній системі оподаткування, то, напевно, знаєте: кожна з єдиноподаткових груп має свої особливості та обмеження. «Червоні лінії» конкретно* для єдиноподатників групи 2 окреслені в п.п. 2 п. 291.4 ПКУ. Так, до єдиноподатників групи 2 належать ФОП, у яких протягом календарного року одночасно працює не більше 10 осіб, а обсяг їх доходу не перевищує 5 млн грн. При цьому дозволені для них види діяльності:

* Про те, хто може, а хто не може працювати на єдиному податку, читайте, наприклад, у «Податки & бухоблік», 2020, № 46, с. 2.

надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку (ЄП) та/або населенню;

— виробництво та/або продаж товарів;

— діяльність у сфері ресторанного господарства.

Як бачите, п.п. 2 п. 291.4 ПКУ суворо обмежує коло осіб, яким єдиноподатник може надавати послуги. Це населення та інші платники ЄП (будь-якої групи).

Відповідно не можна, будучи спрощенцем групи 2, надавати послуги, наприклад:

підприємствам — платникам податку на прибуток;

ФОП на загальній системі оподаткування;

— неприбутковим організаціям (див. лист ГУ ДФС у м. Київ від 06.06.2019 р. № 2562/В/26-15-13-06-12/ІПК);

— фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність.

До речі, перевірити «єдиноподатковий» статус контрагента можна в Реєстрі платників єдиного податку на офіційному сайті ДПСУ (cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod).

Заборона з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ на надання послуг загальносистемникам поширюється як на платні, так і на безоплатні послуги

Адже погодьтеся: якщо договір про надання послуг не передбачає оплату їх вартості (а безоплатність послуг цілком уписується у вимоги гл. 63 «Послуги. Загальні положення» ЦКУ), суть операції від цього не зміниться. Хоча й безоплатне, але «надання послуг» загальносистемникам буде порушенням умов перебування єдиноподатником у групі 2. А це, у свою чергу, загрожує ФОП «вильотом» з ЄП і переходом до розряду загальносистемників.

Той факт, що до платних і безоплатних послуг застосовують однакові обмеження, побічно підтверджують і податківці. В одній зі своїх консультацій контролери забороняють перебувати на спрощенці тим ФОП, які передають в оренду безоплатно частину нежитлового приміщення, яка перевищує 300 кв. м (107.01.03 БЗ).

На завершення декілька слів скажемо про можливість безоплатного надання послуг єдиноподатником у принципі. Тут усе дуже просто: заборони на проведення подібних операцій у ПКУ немає. А отже, обдаровуйте своїх клієнтів (єдиноподатників і населення) безоплатними послугами, скільки визнаєте потрібним. Головне, не погоджуйтеся на розрахунки в негрошовій формі.

На податковий облік єдинника безоплатне надання ніяк не вплине. Самі розумієте, говорити про грошовий дохід від безоплатно наданих послуг не доводиться. Крім того, немає тут і доходу в негрошовій формі. Адже п. 292.3 ПКУ вимагає визнавати його тільки від безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).