Теми статей
Обрати теми

Ласкаво просимо чи вхід заборонено: хто може, а хто не може працювати на ЄП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Словосполучення «спрощена система оподаткування» та «єдиний податок» самі по собі приваблюють. Спрощена — означає простіше вести облік, єдиний — означає, заплатив один податок і не переймаєшся про облік та сплату тих, які він замінює. І байдуже, що спрощена система інколи не дуже проста, а єдиний податок — зовсім не єдиний, який доводиться сплачувати. Усе одно виникає чимало тих, хто хоче скористатися особливим режимом оподаткування. Поготів можливості для цього розширюються. ЄП-ліміти зросли, тож чекаємо на різке зростання кількості охочих стати платниками ЄП з 01.07.2020 р. Хто може і хто точно не має права на спрощену систему? Про це — у вступній статті сьогоднішнього номера!

Спрощена система — це особливий механізм, який замінює сплату окремих податків і зборів, установлених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених гл. ХIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку і звітності (п. 291.2 ПКУ).

Нормами ПКУ передбачено чотири групи єдиноподатників.

Група 4 має яскраво виражену сільськогосподарську специфіку. До неї належать тільки виробники, у яких частина сільгосптоваровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %.

Однак обрати групу 4 всередині року — неможливо, тому в цьому номері більше до неї повертатися не будемо.

Детально про те, як можуть обрати спрощену систему сільськогосподарські товаровиробники, читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 5. Натомість сьогоднішній номер буде присвячено НЕсільськогосподарським єдиноподатникам.

Застосовувати спрощену систему можуть як ФОП, так і юридичні особи.

При цьому

ФОП можуть бути платниками ЄП будь-якої з трьох «несільськогосподарських» груп, а ось для юросіб передбачена лише одна з цих груп — третя

Норми ПКУ висувають цілу низку вимог до кандидатів у спрощенці. Причому для різних груп ці вимоги різні. І чим нижча ставка й простіший облік, тим суворішими є вимоги для входження до неї. При цьому всі вимоги для роботи на ЄП можна згрупувати у чотири категорії:

по-перше, граничний обсяг доходу за рік. Він не повинен перевищувати обсяги, встановлені у п. 291.4 ПКУ;

по-друге, гранична кількість найманих працівників;

по-третє, заборонена форма та види діяльності;

по-четверте, заборона на негрошову форму розрахунків.

Зведені дані щодо обмежень для кандидатів у єдиноподатники наведено в табл. 1.

Таблиця 1. Умови роботи на ЄП для різних груп

Критерії

Група 1

Група 2

Група 3

Граничний обсяг доходу за рік

1000000

5000000

7000000

Максимальна кількість найманих працівників

0

10

не обмежена

Дозволені види діяльності

роздрібний продаж товарів на ринках та/або надання побутових послуг населенню

надання послуг* іншим платникам ЄП** та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства

будь-які види діяльності, крім заборонених згідно з п. 291.5 ПКУ

Форма розрахунків

виключно грошова (готівкова або безготівкова)

* Під наданням послуг податківці розуміють у тому числі й виробництво платником ЄП продукції із давальницької сировини (БЗ 107.01.02).

** Контрагент має бути платником ЄП саме на момент фактичного надання послуг. Якщо контрагент отримав послуги, будучи платником ЄП, а оплатив їх після переходу на загальну систему, податківці не вбачають порушення (БЗ 107.01.02).

Граничні обсяги доходів для усіх груп було підвищено з 02.04.2020 р. Однак податківці, трохи повагавшись, визнали, що нові ЄП-ліміти застосовуються до усього 2020 року, тобто починаючи з 1 січня (див. БЗ 107.02.01; 108.01.02 і наш коментар «Податківці про нові ЄП-ліміти» цього номера). Докладно про це читайте «Ліміти зросли: як не проґавити момент» цього номера. Тож зупинимося на інших обмеженнях.

Кількість найманих працівників

При розрахунку загальної кількості найманих працівників не враховують (п.п. 291.4.1 ПКУ):

— працівників, що перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

— працівників, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку;

— працівників, призваних на військову службу під час мобілізації.

Не належать до найманих працівників особи, залучені до виконання робіт за цивільно-правовими договорами, якщо такий договір відповідає нормам договору підряду і не містить ознак трудового договору у розумінні ст. 21 КЗпП (див. БЗ 107.01.01).

Негрошова форма розрахунків

Єдиноподатники першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 291.6 ПКУ).

Звертаємо увагу, що: (1) зазначена заборона стосується розрахунків єдиноподатника саме за реалізовані (а не придбані) ним товари, роботи чи послуги, (2) негрошові розрахунки заборонено здійснювати саме під час перебування на ЄП, тобто вже після переходу на спрощену систему (3) все, сказане нижче, не стосується платників ЄП групи 4.

До негрошових розрахунків податківці відносять:

— бартерні операції (п.п. 14.1.10 ПКУ);

— залік зустрічних однорідних вимог (ст. 601 ЦКУ);

— розрахунки із використанням векселя;

— відступлення права вимоги (ст. 512 ЦКУ);

— розрахунки із використанням електронних грошей;

— виплату зарплати в натуральній формі.

Також вважаємо, що платнику ЄП — юридичній особі слід уникати негрошових внесків до статутного капіталу інших підприємств.

Докладно про табу на негрошову форму розрахунків читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 60, с. 8.

Заборонені форми та види діяльності

Перелік усіх заборон, пов’язаних конкретно з діяльністю платників ЄП, розміщений у п. 291.5 ПКУ. У зазначеній нормі наведено як універсальні заборони, так і окремо виділені обмеження для юридичних та фізичних осіб.

Розглянемо в табл. 2 кожне таке обмеження й детально прокоментуємо.

Таблиця 2. Обмеження за суб’єктним складом

№ з/п

Не можуть працювати на ЄП

Суть обмеження

Юрособи та ФОП груп 1 — 3

1

Суб’єкти, що мають податковий борг на день подання Заяви про реєстрацію платником ЄП

Виняток із цього правила — наявність безнадійного податкового боргу, що виник у результаті дії обставин непереборної сили, тобто форс-мажорних обставин (п.п. 291.5.8 ПКУ). Причому податківці наполягають: тут ідеться навіть про непідприємницький податковий борг фізособи (БЗ 107.01.08).

Нагадаємо: податковий борг виникає в разі несплати суми узгодженого грошового зобов’язання у встановлені ПКУ строки і непогашеної пені, нарахованої в порядку, визначеному ПКУ (п.п. 14.1.175 ПКУ). Тож необхідно стежити за наявністю ППР. І якщо вони раптом є, доцільно їх оскаржити в адміністративному або в судовому порядку. Тоді ці ППР не отримають статус узгодженого зобов’язання до самого закінчення процедури оскарження, тобто не стануть перешкодою для переходу на ЄП. А от борг зі сплати ЄСВ — не перешкода для реєстрації платником ЄП.

І ще. Мінімальна сума податкового боргу для втрати статусу єдиноподатника — 1020 грн на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ)

2

Фізичні та юридичні особи — нерезиденти

Нерезидентами є особи, визначені п.п. 14.1.122 ПКУ.

Обмеження згідно з п.п. 291.5.7 ПКУ стосується виключно осіб, які самі не можуть застосовувати спрощену систему. Тобто не можуть працювати на ЄП юрособи серед нерезидентів.

А ось юрособи, у засновницькому складі яких присутні нерезиденти, можуть працювати на ЄП (щоправда, з урахуванням уже іншого обмеження, про яке див. нижче в пункті 4).

Що стосується фізосіб-нерезидентів, то в листі ДПСУ від 11.01.2012 р. № 718/7/17-1217 податківці зазначили, що іноземці й особи без громадянства, зареєстровані підприємцями згідно із законодавством України, є резидентами. Відповідно іноземці-підприємці можуть стати платниками ЄП. Наразі податківці виходять з того, що резидентський статус фізособи визначається п.п. 14.1.213 ПКУ (див. лист ДФСУ від 22.03.2017 р. № 3925/Д/99-99-13-02-03-14).

3

Страхові (перестрахові) брокери; банки; кредитні спілки; ломбарди; лізингові компанії; довірчі товариства; страхові компанії; установи накопичувального пенсійного забезпечення; інвестиційні фонди і компанії; інші фінустанови, визначені законом; реєстратори цінних паперів

Працювати на ЄП не можуть усі суб’єкти господарювання, названі в п.п. 291.5.4 ПКУ. Серед інших фінустанов під зазначене обмеження потрапляють у тому числі й лізингові компанії.

Проте, як зазначають податківці, обмеження, передбачене п.п. 291.5.4 ПКУ, не поширюється на юросіб — суб’єктів господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але:

— надають послуги з фінансового лізингу;

— здійснюють лізингові (орендні) операції;

— здійснюють діяльність страхових агентів.

Такі суб’єкти господарювання (НЕ фінустанови) мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування за умови дотримання всіх інших умов її застосування (див. лист ДФСУ від 22.12.2015 р. № 27445/6/99-99-19-02-02-15, лист ГУ ДФС

у Кіровоградській обл. від 22.01.2019 р. № 246/ІПК/11-28-12-02-15, БЗ 108.05). Також не порушуються умови перебування на ЄП, коли платник через фінустанову отримує дохід у вигляді грошового переказу (див. лист ГУ ДПС у Дніпропетровській обл. від 02.12.2019 р. № 1665/04-36-33-02-07/ІПК).

Юрособи групи 3

4

Юрособи, в статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юрособам —

неплатникам ЄП, дорівнює або перевищує 25 %

Ця заборона (п.п. 291.5.5 ПКУ) стосується тільки часток юросіб-неєдиноподатників. Якщо в статутному капіталі підприємства є частки фізосіб — неплатників ЄП і вони складають більше 25 %, то перешкод для переходу чи роботи такого підприємства на спрощеній системі немає. Оскільки платниками єдиного податку не можуть бути нерезиденти (див. пункт 2), підприємство, в якому частка юросіб-нерезидентів дорівнює або перевищує 25 %, не може перебувати на спрощеній системі оподаткування. Податківців у цьому питанні підтримують також і Верховний Суд (див. постанову від 26.03.2020 р. у справі № 802/256/17-а // reyestr.court.gov.ua/Review/88431143). А от якщо статутний фонд не зареєстровано, податківці допускають, що це обмеження не працює (див. лист ГУ ДФС у Львівській обл. від 28.08.2019 р. № 4054/ІПК/10/12.4-09). Утім, на нашу думку, особливо сподіватися на це не варто (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 33, с. 16).

Також звертаємо увагу: податківці на практиці можуть недогледіти при ЄП-реєстрації і «прокліпати» порушення правила щодо частки у статутному капіталі. Це може спричинити проблеми «заднім числом» (докладно читайте в «Податки & бухоблік», 2019, № 19, с. 27)

5

Представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юрособи, що не є єдиноподатником

Якщо головне підприємство — неплатник ЄП, відповідно і його філії, відділення та відокремлені підрозділи самостійно стати платниками ЄП не можуть (п.п. 291.5.6 ПКУ). Проте щойно головне підприємство перейде на ЄП, то автоматично єдиноподатниками стають і його філії. До речі, інформація про філії обов’язково зазначається в Заяві на ЄП (див. БЗ 108.01.01), див. також статтю на с. 8

ФОП груп 1 — 3

6

Фізособи, що не входять до категорії підприємців

Згідно з п. 291.3 ПКУ працювати на спрощенці можуть виключно фізособи-підприємці. А ось тим, хто не має права отримати підприємницький статус, шлях на ЄП закритий. Як приклад тут можна навести приватних нотаріусів, які не мають права займатися підприємницькою діяльністю на підставі ч. 4 ст. 3 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.93 р. № 3425-XII. Крім того, раніше податківці стверджували, що не можуть стати єдиноподатниками самозайняті адвокати (див. БЗ 107.01.02, втратила чинність 23.05.2020 р.), оскільки фізособи, що здійснюють адвокатську діяльність, не можуть бути підприємцями в межах такої діяльності. А отже, не можуть бути й платниками ЄП. А от адвокатські бюро або об’єднання, зареєстровані як юрособи, цілком можуть працювати на ЄП в групі 3 при дотриманні інших обмежень, передбачених для роботи на ЄП (див. БЗ 108.01.01, нечинна з 02.04.2020 р.)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі