17.09.2020

Форма № 20-ОПП: для чого вона потрібна

Форма № 20-ОПП — дуже цікавий звір. З одного боку, здається, що оскільки за допомогою неї не відбувається нарахування податкових зобов’язання, то вона є не потрібною. З іншого — без її подання можуть виникнути реальні проблеми. Цей тематичний номер ми присвячуємо саме цій формі. А розпочнемо із загальних питань про те, що таке форма № 20-ОПП і для чого її потрібно подавати.

Що це за форма?

У п. 63.3 ПКУ та розд. VIII Порядку № 1588 міститься вимога про те, що платники податків зобов’язані повідомляти податківців про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Роблять це шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф. № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1588).

Подається ф. № 20-ОПП до податкової за основним місцем обліку платника протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі — об’єкти оподаткування).

Вищезгаданими об’єктами оподаткування є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами ПКУ (п. 63.3 ПКУ, п. 8.2 Порядку № 1588).

При цьому коли йдеться про те, що об’єктом є дії платника, то, напевно, маються на увазі самі операції, які здійснює платник із певним майном. Наприклад, до дій можна віднести операції купівлі-продажу майна, оренди тощо.

Отже, з цього випливає, що ф. № 20-ОПП подається за все рухоме та нерухоме майно, яким володіє чи користується платник, у тому числі за всі приміщення, усі види транспорту, заправки, свердловини, котли, сховища, земельні ділянки тощо.

Подавати ф. № 20-ОПП мають усі без винятку платники податків — як юрособи (у тому числі їх відокремлені підрозділи), так і ФОП

Ні ПКУ, ні Порядок № 1588 не звільняє від подання цієї форми жодного платника податку. Тому вважаємо, що й неприбуткові організації мають подавати ф. № 20-ОПП.

Робити це слід у разі наявності, виникнення чи зміни інформації про об’єкти оподаткування.

Потреби фіскалів

Навіщо потрібна фіскалам інформація із ф. № 20-ОПП, прямо в жодному нормативно-правовому акті не сказано. Але, опираючись на уже практично 10-річну практику подання ф. № 20-ОПП, зазначимо, що інформація із ф. № 20-ОПП підтверджує реальність діяльності суб’єкта. А саме показує, яке майно суб’єкт господарювання використовує у своїй діяльності.

При цьому фіскали (БЗ 116.11) дозволяють не подавати інформацію про такі об’єкти оподаткування, як: товари, дохід (прибуток) або його частину, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг) та операції з їх постачання. Воно й не дивно. Інформація про такі оборотні активи:

1) часто змінюється, а тому не завжди оперативно за цим можна простежити й інформувати фіскалів:

2) дані про ці об’єкти фіскали й так довідаються із податкової звітності платника (декларація з податку на прибуток, з ПДВ, ф. № 1ДФ тощо, але тут є свої нюанси, докладніше див «Що проходить повз ф. № 20-ОПП» цього номера).

А от про всі інші об’єкти (зазвичай необоротні), у тому числі й про ті, інформацію про які можна довідатися із звітності (наприклад, про земділянки, що перебувають у власності юросіб або взяті в оренду в органів місцевого самоврядування), вони й хочуть бачити у ф. № 20-ОПП, навіть незважаючи на те, що вона потрапить до декларації з плати за землю.

Дані із ф. № 20-ОПП заносяться до Єдиного банку даних юросіб або Реєстру самозайнятих осіб і потім використовуються фіскалами під час контролю за здійсненням діяльності платників.

Потреби платника податків

Про фіскалів усе зрозуміло. А що ж дає ф. № 20-ОПП платнику податку? На перший погляд, здається, нічого. Але якщо зануритися глибше, то не все так просто. Так, ф. № 20-ОПП потрібна, щоб:

1) суб’єкт господарювання, подавши тільки ф. № 20-ОПП і заповнивши її з певною особливістю (поставивши позначку «+» у гр. 11), міг стати на облік за неосновним своїм місцем обліку. Така функція ф. № 20-ОПП дозволяє поставити об’єкт (наприклад, придбану нерухомість чи землю в іншій місцевості, ніж підконтрольна його податковій) на облік за неосновним місцем обліку, подавши тільки ф. № 20-ОПП без подання заяви за ф. № 17-ОПП (п. 7.2 розд. VII Порядку № 1588);

2) не було проблем з РРО, а саме, щоб суб’єкт зміг зареєструвати РРО чи ПРРО на свою господарську одиницю чи пересувний об’єкт (автівку тощо). Річ у тому, що у заяві на реєстрацію РРО (ф. № 1-РРО) чи ПРРО (ф. № 1-ПРРО) обов’язково слід зазначати ідентифікатор об’єкта, на який реєструють РРО чи ПРРО. І беруть його саме із гр. 5 ф. № 20-ОПП. Отже,

без подання ф. № 20-ОПП зареєструвати РРО чи ПРРО на вашу торговельну точку не вдасться

Так говорять і фіскали (БЗ 109.06 та 109.24 БЗ);

3) без проблем платник акцизного податку міг зареєструвати акцизні склади. Так, якщо не подати щодо акцизного складу ф. № 20-ОПП, то його не зареєструють у СЕАРП. Фіскали під час реєстрації акцизних складів звіряють інформації із заявки на реєстрацію з інформації про склад у Єдиній базі даних. І якщо там інформації немає (ф. № 20-ОПП не подавалася про склади), то вам відмовлять у реєстрації. Тому розпорядникам акцизного складу слід також подати цю форму (113.04 БЗ);

4) не виникало проблем із реєстрацією ПН/РК. На сьогодні податківці можуть, наприклад, присвоїти платнику ПДВ ризиковий статус тільки через те, що той не подав інформацію про наявну матеріально-технічну базу шляхом направлення ф. № 20-ОПП. Крім того, у платника ПДВ можуть не прийняти Таблицю платника для розблокування ПН/РК тільки через те, що той не подав ф. № 20-ОПП. Деталі — у «Податки & бухоблік», 2020, № 54, с. 12;

5) можна було заповнити заявку на переміщення пального. Нагадаємо, що всі суб’єкти, які не є платниками акцизного податку для переміщення пального, повинні інформувати фіскалів про транспорт, що перевозить пальне шляхом подання заявки за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. № 188. Така заявка подається перед переміщенням пального (для включення бензовоза до Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне) і після закінчення операції (для виключення). Щоб заповнити цю заявку, слід було подати ф. № 20-ОПП про наявність у нього у власності чи у користуванні місця розвантаження пального і присвоїти такому об’єкту ідентифікатор.

Як бачимо, випадків доволі багато. Водночас у певних випадках можна все ж обійтися без неї. Так, наприклад, якщо ви не подали ф. № 20-ОПП про ємності, в яких будете зберігати пальне, то це не має вплинути на отримання вами ліцензії на зберігання. Неподання ф. № 20-ОПП не є підставою для відмови у видачі такої ліцензії (113.04 БЗ).

Також не повинно бути проблем із списанням пального на роботу автомобілів, якщо ф. № 20-ОПП з інформацією про такі автівки не подана. Для списання пального на роботу головну роль відіграє сам факт використання пального і первинний документ, який це підтверджує. А той факт, подана ф. № 20-ОПП чи ні, щодо активів, які використовують паливо, на облік самого палива впливати не повинен.