Теми статей
Обрати теми

ПН-антиблокувальна пам’ятка

Павленко Олексій, податковий експерт
Блокування реєстрації ПН/РК, мабуть, одна з найгірших неприємностей, які трапляються з платниками ПДВ. Такі факти реально заважають працювати: вони блокують грошові та товаропотоки, ще й відштовхують покупців товарів/послуг, які можуть у разі такого лиха з продавцем звернутись до менш проблемних конкурентів… Продиратися через СМКОР1 (з його різноманітними критеріями) до реєстрації ПН/РК платникам ПДВ доводиться як по мінному полю. Невеликий прорахунок — крок вправо-вліво і… — блок! Тому сьогодні поговоримо про деякі помилки, що призводять до блокування ПН/РК, а головне, про те, що треба пам’ятати, аби не натрапляти на блокувальні проблеми.

1 Система моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінки ступеня ризиків.

Перш за все, якщо ви ще не дока в блокувальних питаннях, вам треба ретельно вивчити «матчастину», тобто чітко знати, як працює СМКОР, і орієнтуватись в ознаках/критеріях та інших «прибамбасах» цього блокувального страхіття.

Тому спочатку відсилаємо вас до «Податки & бухоблік», 2020, № 17. Там ви зможете детально ознайомитись з різноманітними матеріалами щодо питань блокування ПН, щоб потім не нарікати, мовляв, що ж я таке накоїла(їв), що почали блокувати ПН/РК?!.

А тут спочатку коротенько нагадаємо, що СМКОР працює в декілька етапів.

На початку — при поданні для реєстрації ПН (РК) здійснюється перевірка на наявність «відсікаючих» ознак. При відповідності хоча б одній з них ПН (РК) реєструється. Якщо ні, то надалі платник перевіряється на відповідність критеріям ризиковості платника. Якщо таким не відповідає, надалі звіряються показники позитивної податкової історії платника, і якщо платник відповідає хоча б одному, ПН/РК реєструється. Якщо ж не відповідає, то ПН (РК) моніториться далі на відповідність критеріям ризиковості операцій (див. схему Механізму блокування на с. 4 згаданого номера «Податки & бухоблік»).

Кожен з цих етапів може відіграти вирішальну роль для реєстрації чи блокування конкретної ПН (РК), тому треба старатися обійти всі ці блокувальні пастки й зиг-заги без втрат.

Отже, подивимось, на яких етапах які прорахунки бухгалтера можуть привести до блокування, і наведемо деякі наші «антиблокувально-підстрахувальні» поради.

Прагнемо потрапити під ознаки

«Відсікаючих» ознак — чотири (четверта — Таблиця платника, але про неї надалі окремо). Перші три тут нагадаємо:

1. ПН, що не надається отримувачу або складена на звільнені від ПДВ операції.

За ПН на неплатників можете не хвилюватись. Але тут платники часто забувають, що

РК до ПН на неплатників, на відміну від самих ПН, ще й як моніторяться і блокуються

Тому контролюйте, щоб дата такого РК «вписалася» в лімітні 14 днів! (Див. щодо цього нижче — в розділі про ризиковість операцій.)

2. Обсяг постачань (без ПДВ) з початку місяця не перевищує 500 тис. грн, але при цьому обсяг постачань у поточному місяці з одним одержувачем не повинен перевищити 50 тис. грн, ПДВ за минулий місяць має бути сплачено більше ніж 20 тис. грн, та ще й ваш керівник повинен керувати не більше ніж трьома платниками.

Вписатись важкувато, але не має нічого неможливого. І якщо ви перевищили згадані «20» і не перевищили «50» (з покупцем за ПН), та керівник ваш не «розпорошується» по чотирьох і більше платниках, то ПН, поки сума постачання з початку місяця не сягне 500 тис. грн, вам не блокуватимуть. Але бухгалтери не дуже-то пам’ятають, що у розрахунку цього обсягу беруть участь операції, що оподатковуються за ставками також 7 %, 0 % і звільнені від ПДВ. А тому часто реєструють спочатку безПДВшні ПН/РК (їх же не заблокують…) і штучно зменшують собі ці 0,5 млн. Але тут треба діяти навпаки — на початку місяця реєструвати особливо сумнівні ПН/РК саме з ПДВ, а за нульовими й пільговими операціями2 подавати в останню чергу.

2 Необ’єктні операції тут не враховуються (ПН/РК на них не складаються).

3. Треба одночасно:

за попередні 12 місяців сплатити до бюджету ПДВ (без ввізного!) більше мільйона (тобто середньомісячно — приблизно по 84 тис. грн!);

— щоб податкове навантаження за цей період перевищило 5 %;

— щоб сума ПДВ у вже зареєстрованих у звітному місяці ПН/РК плюс сума ПДВ у поданій для реєстрації ПН/РК не перевищили в 1,4 раза найбільшу суму ПДВ згідно із зареєстрованими ПН/РК за один з 12 попередніх календарних місяців.

Звісно, це тільки для велетнів. Для тих, хто має перші два показники і не витримує «1,4»: у такому разі теж

спочатку реєструйте найбільш сумнівні ПН/РК, а надійні краще залишайте на ту частину місяця, коли перевищите «1,4»

Отже, підгадуйте під якусь із цих трьох ознак і буде вам щастя… А ще краще — під четверту (див. далі), бо вона зазвичай одним місяцем не обмежена.

Таблиця

Таблиця — це четверта ознака і майже панацея. Адже якщо коди є у прийнятій фіскалами Таблиці, то ПН/РК реєструється без моніторинга. Але як «рідкісний птах долітає до середини Дніпра», так і рідкісному платнику вдається одразу проштовхнути через фіскалів Таблицю. Але добиватись і прагнути варто, щоб ПН з кодами товарів/послуг з Таблиці взагалі не блокувались. З поданням Таблиць проблеми були завжди, а зараз фіскали майже їх не приймають. ☹ Але часто-густо й платники дають їм для цього привід, помиляючись при заповненні Таблиці. Детально щодо перипетій з Таблицею, у тому числі й щодо коректності її заповнення, читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 17, с. 18.

Крім того, однією з причин відмови у прийнятті Таблиці Порядок № 1165 згадує виявлення невідповідності визначених платником у Таблиці видів діяльності наявним у платника основним засобам. Тому тут, як і для боротьби проти статусу ризиковості, варто не забувати подавати 20-ОПП3 (чим грішать багато бухгалтерів).

3 Щодо 20-ОПП детальніше читайте в «Податки & бухоблік», 2020, № 50, с. 2. Про те, що 20-ОПП впливає на ризиковість платника, див. наприклад, тут: officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/421549.html

До речі, у народі ходять небезпідставні чутки, що у фіскалів є таємний перелік заборонених кодів товарів та послуг, за якими Таблиці вони не приймають узагалі (окрім хіба що «найблатніших» платників). ☹

Також пам’ятайте, що Таблицю можна подавати «до переможного» (неодноразово), як і про те, що рішення про неврахування Таблиці можна оскаржити через суд (про це право згадано навіть у додатках 6 і 7 Порядку № 1165).

Уникаємо ризиковості платника

Дуже велика зараз кількість зупинених ПН/РК з причин ризиковості платника. Це найулюбленіший спосіб фіскалів гальмувати реєстрацію ПН/РК і, відповідно, роботу тих платників, хто їм чомусь не до вподоби. З 8 критеріїв ризиковості платника (див. додаток 1 до Порядку № 1165) найчастіше використовується останній (8-й) — про наявність інформації, що визначає ризиковість операції, зазначеної в ПН/РК.

Часто-густо податківці тут порушують Порядок № 1165 і включають платника до ризикових за цим критерієм не з причини ризиковості операції, зазначеної в ПН/РК, а, наприклад, тому що якийсь його контрагент (чи декілька) є ризиковим(и) або що ризикові інші операції, а не та, яка зазначена в ПН/РК. До речі, не завадить, за можливості (з доступних джерел), цікавитись ризиковістю своїх контрагентів, щоб знати, з якого боку можливі неприємності…

Але тут буває, що платники й самі нариваються на неприємності — й одержують клеймо ризиковості.

Вони не відслідковують, щоб їх діяльність (у полі зору податківців) завжди відповідала їх матеріально-технічній базі, забувають своєчасно направляти повідомлення про ті чи інші свої об’єкти за формою № 20-ОПП (податківці зараз у питанні блокування стали дуже чіплятись саме до цієї форми4) тощо.

4 Причину зупинення з посиланням на п. 8 ризиковості платника вказують на кшталт: «Підприємство та/або контрагент задіяні в проведенні ризикованих операцій».

Тому перевірте, щоб у вас усі об’єкти були «за20-ОППешені»5.

5 Як відобразити в 20-ОПП об’єкт, типу якого немає в Довіднику податківців, читайте в «Податки & бухоблік», 2018, № 49, с. 2.

Якщо вважаєте, що інформації з 20-ОПП може бути замало, краще завчасно надайте податківцям додаткові відомості, довідки, тощо, щоб у них і сумнівів не викликала реальність вашої діяльності. І будьте максимально обережні зі «стрьомними» операціями/товарами/послугами! А то раптом потрапите до ризикових. Крім того, фіскали, за звичкою, чіпляються й до того, що платник відсутній за своїм місцем розташування (місцем реєстрації), а також до того, що він своєчасно не реагує на запити фіскалів…

До речі, при оскарженні включення до ризикових у суді фахові юристи, враховуючи неоднозначність судової практики, рекомендують

оскарження до суду платниками рішень про відповідність їх критеріям ризиковості проводити в купі з оскарженням рішень про відмову в реєстрації ПН

Оскільки оскарження рішень про відповідність критерію ризиковості платника окремо від рішень про відмову в реєстрації ПН дають можливість податковому органу наполягати, а суду погоджуватися з тим, що самі по собі рішення про відповідність критерію ризиковості не створюють жодних правових наслідків для платника і не порушують його права…

Позитивна історія

Якщо ви — не ризиковий платник, то уникати блокування може допомогти відповідність хоча б одному з шести показників позитивної історії (див. додаток 2 до Порядку № 1165). Можливо, вам буде вигідніше «догнати» залишкову вартість ваших ОЗ до 5 млн грн, ніж регулярно втрачати час та гроші і розблоковувати ПН/РК, зупинені за критеріями ризиковості операцій (див. далі)?..

Залишки та ризиковість операцій: Будьте обережні!

Спочатку нагадаємо, що критеріїв ризиковості операцій — шість (див. їх у додатку 3 до Порядку № 1165). І якщо нехтувати ними та особливостями їх застосування ПЗ фіскалів, то блокування вам «на роду написане»…

З цих шести: критерії з пп. 1 та 5 зорієнтовані на віртуальні «залишки», з пп. 2 та 3 — ліцензійно-акцизні, п. 4 — щодо РК на зміну номенклатури, п. 6 — щодо мінусових РК на неплатника.

Критерій за п. 1. За ним блокуються ПН та РК. Одна з нерідких блокувальних ситуацій — якщо підприємство починає переходити працювати цілком або за деякими позиціями за попередньою оплатою. У такому разі платники часто не звертають уваги на віртуальні залишки і потрапляють під блокування за цим, першим, критерієм — адже «на вході», як правило, ще нічого немає, або раніше продавали такий же товар з немаленькою націнкою. Адже ПО обраховує за конкретним кодом усі суми, які виходили й заходили до платника починаючи з 01.01.2017 р. наростаючим підсумком.

Якщо не маєте віртуальних залишків товару конкретного коду УКТ ЗЕД6, або одержуйте передоплату під іншим «соусом»7, або усіма зусиллями пропхніть-таки через фіскалів Таблицю з відповідними кодами. Або відмовтеся від авансів, інакше СМКОР вам працювати не дасть!

6 Тобто що виконувалась формула: Обсяг пост. у ПН ≥ Обсяг придб. х 1,5 - Обсяг пост.

7 Наприклад, як позику, а потім — залік (коли будуть необхідні залишки). Можна спробувати й передоплатити за іншим кодом (де є потрібні залишки), а потім міняти номенклатуру, але тут можна нарватись на блокування за критерієм з п. 4…

Нерідко під блокування за цим критерієм потрапляють ПН з товарами, придбаними у неплатників ПДВ

Адже віртуальний склад ПЗ обраховує тільки за даними ПН/РК, звісно, обсяги, придбані у неплатників, туди не потрапляють. Тому тут подвійне зло — окрім того що ПДВ крутити «зверху» (без ПК), ще й майже гарантоване блокування ПН з такими товарами. Може врятувати або Таблиця, або якась із «відсікаючих» ознак. Або залишки на віртуальному складі товару з таким же кодом УКТ ЗЕД достатні, щоб вписатись у цей критерій…

За п. 5. За ним блокуються мінусові РК. І тут ще гірша ситуація. Адже розрахунок ПЗ віртуального залишку для цього критерію не передбачає якогось коефіцієнта для торговельної націнки (як, наприклад, «1,5» — у критерії з п. 1) та переважання (більше 50 %) у загальних залишках «ненадійних» товарів зі списку ДПСУ. До того ж ПЗ обраховує залишки починаючи з 1 січня 2017 року, і ті, хто й раніше стабільно торгував хоч із якоюсь націнкою за відповідними кодами УКТ ЗЕД, «і до бабці не ходи» — мають за ними від’ємні віртуальні залишки!

Тому мінусові РК блокуються огульно, і з ними потрібно бути особливо обережними.

Тут постачальникам треба працювати в тісному контакті з покупцями, контролюючи разом наявність у покупців необхідних сум віртуальних залишків певного коду. А якщо РК заблокують, то, можливо, документів тільки постачальника не вистачить і працювати доведеться ще тісніше, адже розблоковує мінусові РК постачальник, а основні документи і розрахунки для розблокування виходять від покупця… ☹

Дехто замість мінусового РК робить зворотній продаж (блокується не так жваво, оскільки критерій за п. 1 має коефіцієнт 1,5). Але тут можливі податкові наслідки, якщо покупець — єдинник, до того ж і угода така — фактично удавана…

Можливо, в таких умовах подеколи буде спокійніше передавати товари покупцю «на відповідальне зберігання», а потім, коли усі необхідні повернення/перерахунки будуть здійснені, оформлювати постачання і реєструвати «непорушну» ПН. Але, звісно, тут є відповідні податкові ризики…

За пп. 2 та 3. Будьте обережні з підакцизними товарами, особливо з пальним. Адже за пп. 2 та 3 блокуються ПН/РК, які містять підакцизні товари: за п. 2 — якщо постачальник не має відповідної ліцензії, а за п. 3 — у разі коли неплатник пального акцизу зазначив у ПН коди підакцизного пального.

У зв’язку з розширенням списку підакцизного пального, до якого додалася купа «широких» кодів УКТ ЗЕД, які включають у себе як підакцизні, так і не підакцизні позиції8, неважко спрогнозувати ряд нових незаконних блокувань ПН/РК. Мова про тих платників ПДВ, котрі постачають непідакцизні товари, які мають згадані «широкі» коди УКТ ЗЕД. Можливо, варто про це заздалегідь повідомити податківців? І хоча питання блокування у першу чергу залежить від того, як фіскали перепрограмують своє ПЗ під ці нові підакцизні позиції, але, гадаємо, таке завчасне повідомлення дозволить вам потім з меншими зусиллями розблоковувати свої ПН.

8 Див. щодо цього детально в «Податки & бухоблік», 2020, № 48, с. 28.

За п. 4. За цим критерієм блокуються РК, які складені на платника і змінюють номенклатуру постачання (для товарів — УКТ ЗЕД на рівні перших чотирьох цифр, для послуг — перших двох!). Часто бухгалтери про це забувають і потрапляють у блокувальну халепу. Тому не треба надто сподіватися на те, що «перекрутивши» номенклатуру, можна обійти блокування — пильне око СМКОР потім не дасть вам без проблем відкоригувати перекручену номенклатуру.

До речі, деякі платники у випадках часткового (!) повернення товарів/авансів

примудряються обходити блокування, вказуючи у РК як причину не повернення товару/авансу (103), а зміну номенклатури (104)

Оскільки ПЗ СМКОР для зміни номенклатури «заточене» на коди, то такі номери подеколи проходять. Але майте на увазі, якщо фіскали на перевірці виявлять неправильну причину коригування, то у постачальника проблеми із зменшенням ПЗ за таким РК не виключаються.

За п. 6. Якщо зменшуючий РК на неплатника реєструється після закінчення 14 днів з моменту складання ПН, яка зареєстрована без порушення граничних строків, то такий РК потрапляє в ризикові. Цей критерій чомусь нерідко забувають ті, хто працює з неплатниками.

Схоже, фіскали тут виходили з терміну повернення товару з законодавства про захист прав споживачів. Однак неплатників багато і серед ФОПів та інших госпсуб’єктів, тож не забувайте про цей критерій, оскільки ПЗ потім доведеться знімати тільки через гірку процедуру розблокування такого РК. До речі, від такого блокування «відсікаючі» ознаки (куди входить і Таблиця) не рятують! ☹

Бонус

ДПСУ нещодавно повідомила, що у меню «Моніторинг ПН/РК» Е-кабінету забезпечено можливість доступу до інформації щодо відповідності платника податків критеріям ризиковості. Там також можна знайти дані для третьої «відсікаючої» ознаки (податкове навантаження, місячні суми ПДВ), а також — позитивної податкової історії платника (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/421520.html).

висновки

  • Для боротьби за прийняття Таблиці, а також проти статусу ризиковості платника варто не забувати подавати 20-ОПП з максимально детальними відомостями про ваші обєкти оподаткування.
  • Можливо, вигідніше «догнати» залишкову вартість ваших ОЗ до 5 млн грн, ніж регулярно втрачати час та гроші і розблоковувати ПН/РК, зупинені за критеріями ризиковості операцій.
  • У випадках з попередньою оплатою або з поверненням товарів платники часто не звертають уваги на віртуальні залишки у постачальника або покупця (відповідно) і потрапляють під блокування за критеріями ризиковості операцій.
  • Інколи при поверненні товарів замість мінусового РК роблять зворотний продаж (блокується не так жваво, оскільки критерій ризиковості операцій з п. 1 має коефіцієнт 1,5).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі