17.09.2020

Зберігання майна і ф. № 20-ОПП

Підприємство передає своє майно на зберігання іншому підприємству (без права використовувати це майно у власній діяльності). Чи потрібно відображати таке майно у ф. № 20-ОПП: а) поклажодавцю; б) зберігачу?

У запитанні нашого читача йдеться про договір зберігання. За цим договором одна сторона (зберігач) зобов’язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності (ч. 1 ст. 939 ЦКУ). При цьому зберігач дійсно не має права без згоди поклажодавця користуватися річчю, переданою йому на зберігання, а також передавати її у користування іншій особі (ч. 1 ст. 944 ЦКУ).

Як має при укладенні такого договору діяти кожна зі сторін у питанні ф. № 20-ОПП? Кому потрібно її подавати і як? Розглянемо це питання окремо для кожної зі сторін!

Зберігач. Платнику, який отримує чуже майно на зберігання, подавати ф. № 20-ОПП, на наш погляд, потрібно тільки в тому випадку, коли він раніше не подавав її щодо місця зберігання майна (склад, ангар, сховище), отриманого за договором зберігання (код «1 — первинне подання інформації» у графі 2).

В іншому разі при отриманні майна на зберігання у цьому приміщенні ще раз інформацію про таке приміщення подавати не потрібно. При розміщенні на складі отриманого на зберігання майна (товарів, основних засобів тощо) інформація власне про склад (наприклад, про вид права власності, стан об’єкта тощо) не змінюється. А тому і необхідності подавати ф. № 20-ОПП з оновленою інформацію про місце зберігання немає.

А що думають податківці? Вони згодні, що зберігачу потрібно подати ф. № 20-ОПП з інформацією про місце, призначене для зберігання майна. Зокрема, у графі 3 зазначається: склад (код «468»), ангар (код «46») або сховище (код «672») (БЗ 116.11, наш коментар до цієї консультації читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 68, с. 26).

Поклажодавець. Вважаємо, що платнику, який передає на зберігання товари, не потрібно подавати ф. № 20-ОПП з інформацією про таке майно. Адже податківці вже зазначали, що товари — це ті об’єкти оподаткування, інформація про які міститься у відповідній податковій звітності (БЗ 116.11). Наприклад, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг) містяться у декларації з податку на прибуток, а операції з постачання і придбання товарів (робіт, послуг) — у декларації з ПДВ.

А от якщо на зберігання передаються основні засоби (станки, автомобілі, комп’ютери тощо), то щодо таких об’єктів ф. № 20-ОПП подавати доведеться. Але треба оновити не лише інформацію про стан об’єкта у графі 9 («3 — тимчасово не експлуатується»), а й інформацію про його нове місцезнаходження (графи 6 — 8 ф. № 20-ОПП). До речі, якщо на передані основні засоби не зроблено акт на виведення з експлуатації, інформацію про стан об’єкта не оновлюємо. Адже передача основного засобу на зберігання автоматично не робить його таким, що тимчасово не експлуатується.

Зазначаючи інформацію про передане майно, поклажодавець має використовувати принцип укрупнення інформації (див. статтю «Принцип кита, або Укрупнення інформації у ф. № 20-ОПП» цього номера сьогоднішнього номера). При цьому фіскали підкреслюють, що у ф. № 20-ОПП слід зазначати інформацію укрупнено. Наприклад, якщо ви передаєте на зберігання обладнання для торгового місця, а саме лоток, прилавок, холодильник, столи, то у повідомленні їх зазначають як один об’єкт — «Торговельне місце» (код «680»). Якщо ж передаєте комп’ютери, принтери, іншу офісну техніку, можна укрупнити як «Сервісний центр» (коди «466»), «Технічний центр» (код «499»), «Агентство» (код «38»), «Студія» (код «480»).