Теми статей
Обрати теми

Передача майна на зберігання у ф. № 20-ОПП

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 116.11 Бази знань

висновок документа

Форма № 20-ОПП подається і у випадку, коли між суб’єктами господарювання укладено договір на зберігання майна без права його використання

Про найпоширеніші випадки подання ф. № 20-ОПП ви вже знаєте (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 60, с. 2, № 64, с. 28).

Водночас за відсутності у п. 63.3 ПКУ та в Порядку № 1588* вичерпного переліку усіх випадків подання ф. № 20-ОПП запитання з приводу того, коли слід її подавати, виникають і досі. Ну от хоча б при укладенні договорів на зберігання майна без права його використання.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Податківці у роз’ясненні, що коментується, заявили, що ф. № 20-ОПП в такій ситуації подавати слід. Причому, на їх думку, обом сторонам договору зберігання, тобто і поклажодавцю, і зберігачу майна.

Заповнювати цю форму треба таким чином:

— поклажодавець вказує інформацію про майно, яке передає на зберігання, а у графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» проставляє ознаку «3 — тимчасово не експлуатується». При цьому подавати ф. № 20-ОПП поклажодавець має двічі: вперше — при передачі майна на зберігання, а вдруге — після отримання його назад з інформацією про зміни відомостей про об’єкт оподаткування;

— зберігач зазначає дані про місце, призначене для зберігання майна. Скажімо, склад (код «468»), ангар (код «46»), сховище (код «672»).

Та чи дієві такі рекомендації фіскалів? Давайте розберемося.

Розпочнемо зі зберігача. Йому подавати ф. № 20-ОПП, на наш погляд, потрібно тільки в тому випадку, коли він раніше не подавав її щодо місця зберігання майна (склад, ангар, сховище), отриманого за договором зберігання (код «1 — первинне подання інформації» у графі 2).

У іншому разі при отриманні майна на зберігання у цьому приміщенні ще раз інформацію про таке приміщення подавати не потрібно.

При розміщенні на складі отриманого на зберігання майна (товарів, основних засобів тощо) інформація власне про склад (наприклад, про вид права власності, стан об’єкта тощо) не змінюється. А тому і необхідності подавати ф. № 20-ОПП з оновленою інформацію про місце зберігання немає.

Що стосується поклажодавця, то, якщо на зберігання передаються товари, інформувати про таку передачу фіскалів шляхом подання ф. № 20-ОПП не потрібно (116.11 БЗ).

Водночас коли передають на зберігання основні засоби (станки, автомобілі, комп’ютери тощо), то щодо таких об’єктів ф. № 20-ОПП подавати доведеться. Але в ній буде оновлена інформація не лише про стан об’єкта (тимчасово не експлуатується), а і, що головне, про його нове місцезнаходження (графи 6 — 8 ф. № 20-ОПП). А в деяких випадках слід буде оновити тільки дані про місцезнаходження. Річ у тім, що передача основного засобу на зберігання автоматично не робить його таким, що тимчасово не експлуатується. Для цього необхідний документ, що посвідчує виведення його з експлуатації (наприклад, акт).

При цьому фіскали підкреслюють, що у ф. № 20-ОПП слід вказувати інформацію укрупнено. Наприклад, якщо ви передаєте на зберігання обладнання для торгового місця, а саме лоток, прилавок, холодильник, столи, то у повідомленні їх зазначають як один об’єкт — «Торговельне місце»; комп’ютери, принтери, іншу офісну техніку можна укрупнити як «Сервісний/Технічний центр» чи «Агентство», «Студія».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі