05.04.2021

Весняні 8000 грн допомоги працівникам і ФОП

Законопроєкт від 24.03.2021 р. № 5300

Висновок документа

30 березня Верховна Рада ухвалила закон про одноразову допомогу працівникам і ФОП під час карантину

На базі законопроєкту, що коментується, парламентарі ухвалили Закон, внесений Президентом, і на підході другі — весняні карантинні 8000 грн допомоги від держави*. Їх також зможуть отримати застраховані особи: ФОП і наймані робітники суб’єктів господарювання (юросіб і ФОП), робота яких, починаючи з лютого 2021 року через карантин і введення обмежувальних протиепідеміологічних заходів, була тимчасово призупинена.

* Про перші, зимові, 8000 грн допомоги (встановлені Законом України від 04.12.2020 р. № 1071-IX з урахуванням Порядку, затвердженого постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1233) див. «Податки & бухоблік», 2020, № 100, с. 2; № 102, с. 26 і 2021, № 5, с. 25.

Багато в чому умови отримання весняної допомоги нагадують зимові, а саме:

допомога виплачується одноразово;

заяву застрахована особа повинна подати самостійно в електронному вигляді через портал «Дія» (diia.gov.ua). Для отримання допомоги в ній треба, зокрема, вказати номер банківського рахунку за стандартом IBAN;

— важливо, щоб основний вид економічної діяльності суб’єкта господарювання був вказаний першим в ЄДР і був присутнім у Переліку «постраждалих» від карантину видів діяльності (чи залишиться таким Перелік, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236, або з’явиться новий — подивимося), а також

— обумовлено, в яких випадках допомога не надається (сумісникам, новим ФОП, зареєстрованим менше 3 місяців, та ін.).

Щоправда, цього разу допомагати буде не лише держава, але і регіони. Планується, що, окрім держпідтримки, додаткові виплати будуть здійснені місцевою владою. Допомога виплачуватиметься:

за рахунок коштів держбюджету8000 грн;

за рахунок коштів місцевого бюджету — в розмірі, визначеному рішенням органу місцевого самоврядування.

При цьому порядок виплати допомоги за рахунок коштів держбюджету визначить КМУ, а за рахунок коштів місцевих бюджетів — органи місцевого самоврядування.

Як і раніше, для отримання допомоги найманими робітниками важлива умова про нарахування роботодавцем ЄСВ у відповідному кварталі. А ось для ФОП умова посилилася — сплата за себе в 2020-му ЄСВ не менше, ніж за 6 місяців (а не за 3).

Також врахуйте, що для подання заяви встановлений термін. Так, у загальному випадку заяву треба подати протягом 30 днів із дня введення на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці обмежувальних карантинних заходів, пов’язаних з COVID-19. Проте спочатку — для отримання допомоги через тимчасове призупинення роботи в лютому-березні 2021 року — такий 30-денний термін відлічуватиметься через 10 днів з дня набуття чинності Законом. При цьому порядок подання і форму заяви повинен затвердити КМУ. Планується технічно усе утрясти, щоб заяви можна було подавати вже на початку квітня.

Ну і, звичайно, законність отримання весняних 8000 грн (як і зимових) перевірятимуть. У разі зазначення застрахованою особою недостовірних даних, що впливають на право отримання такої допомоги, доведеться повернути суму допомоги держбюджету, а також відповідну суму — місцевому бюджету.

Закон набуде чинності з дня, наступного за днем публікації. Тому чекаємо на появу остаточного тексту і підзаконної нормативки.