Теми статей
Обрати теми

Карантинні допомоги: хапай в обидві жмені

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Верховна Рада прийняла, а президент доволі швидко підписав Закон № 1071*, спрямований на соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання в період карантину. Пропонуємо розглянути, які цукерочки, а головне, для кого він підготував.

* Закон України від 04.12.2020 р. № 1071-IX.

Закон № 1071 обіцяє допомогу працівникам, ФОП і навіть юрособам. Він набрав чинності з 10 грудня (з дня, наступного за днем його опублікування). Тож проаналізуємо, які умови мають бути виконані, щоб сухі норми Закону перетворилися на дзвінкі монети.

Що отримають працівники та ФОП?

Умови отримання. Стаття 2 Закону № 1071 надає можливість отримати допомогу 8000 грн найманим працівникам та ФОП незалежно від системи оподаткування. Звертаємо вашу увагу, що це одноразова акція.

Для того, щоб отримати таку допомогу, потрібно виконати низку вимог. Однією з вирішальних, яка відсіює на першому етапі значну частину претендентів, є вимога щодо першого КВЕД.

Так, шанс отримати 8000 грн є лише у тих працівників суб’єктів господарювання та ФОП, у яких станом на 31.10.2020 р. у відомостях з ЄДР** заявлений першим один із видів діяльності, перелічених у карантинному Переліку видів економічної діяльності (далі — карантинний Перелік).

** Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

На момент написання цієї статті такий Перелік ще не був затверджений КМУ. Проте причетні до цієї події розповідали***, що до нього потраплять тільки 6 КВЕД, а саме: 47, 55, 56, 59.14, 90 та 93. Проте розповіді розповідями, але краще зазирнути у карантинний Перелік, коли його буде затверджено КМУ. Раптом досиплять КВЕД щедрою рукою.

*** facebook.com/mykhailofedorov.com.ua/posts/232266051569980

Йдемо далі. Припустимо, що вимога про перший карантинний КВЕД у роботодавця працівника чи у ФОП виконана. На черзі обмеження другого етапу. Одноразова допомога у 8000 грн світить лише:

найманим працівникам, які на дату звернення працевлаштовані у КВЕДного роботодавця за основним місцем роботи, та їх середня місячна зарплата за 3 квартал 2020 року не перевищує 30000 грн. При цьому їх роботодавець нарахував ЄСВ за 3 квартал 2020 року;

ФОП, державна реєстрація яких на 10.12.2020 р. не припинена за даними ЄДР та становить більше 3 місяців. При цьому вони знов-таки на 10.12.2020 р. сплатили у 2020 році ЄСВ за себе не менше ніж за 3 місяці та не є одночасно найманими працівниками та ФОП.

Знову пощастило, перелічені умови виконуються, і ви вже відчуваєте шелест купюр в руках? Зарано! КМУ у (!) проєкті постанови про заповітні 8000 грн висуває ще одну вимогу для їх отримання.

Допомога надається за умови, що діяльність роботодавця працівника чи діяльність ФОП тимчасово зупинена внаслідок обмежувальних карантинних COVID-заходів

При цьому із заяви про виплату допомоги працівникам та ФОП, наведеної у проєкті постанови КМУ, випливає, що для отримання допомоги потрібно, щоб діяльність була зупинена саме на момент звернення за її отриманням. Наразі застрахованих осіб, щодо яких виконувалася ця вимога, немає.

Проте затверджена КМУ постанова про 8000 грн може відрізнятися від проєкту, з яким ми мали справу при написанні цієї статті. Тож не опускаємо руки!

Порядок звернення. Призначення та виплата одноразової допомоги ФОП та найманим працівникам суб’єктів господарювання здійснюється на підставі заяв, поданих ними в електронному вигляді через портал diia.gov.ua.

Зверніть увагу! Не роботодавець (юрособа чи ФОП) переймається цією допомогою. Працівник самостійно повинен звернутися за її призначенням. Питання наявності у такого працівника відповідних гаджетів для цього та навичок реєстрації на порталі залишимо за бортом.

У заяві про виплату одноразової допомоги потрібно буде зазначити серед іншого номер банківського рахунку для її зарахування — за стандартом IBAN. Роз’ясніть працівникам, що це за звір такий.

У працівника нема банківського рахунку, бо такі у нього життєві принципи? Тоді нема й допомоги.

Також у заяві потрібно буде вказати перший КВЕД роботодавця. Рекомендуємо розмістити його у загальнодоступному місці на підприємстві чи у ФОП, щоб працівники не заважали вам своїми запитаннями.

Згідно з проєктом постанови КМУ подати заяву на отримання допомоги потрібно до 21.12.2020 р. Проте, зважаючи на те, що дію Закону № 1071 поширили й на 2021 рік, кінцева дата подання заяви, скоріш за все, буде змінена КМУ.

Слідкуйте за нашими публікаціями.

Фінансування здійснюється Пенсійним фондом в межах сум, отриманих на такі цілі, не пізніше наступного банківського дня після їх надходження.

Що отримають суб’єкти господарювання — юрособи?

Для них Законом № 1071 передбачено аж дві цукерочки.

Одноразова допомога. Суб’єкти господарювання — юрособи (далі — СГ-юрособи), які на 10.12.2020 р. вимушено скоротили або скоротять робочий час працівників, у тому числі через простій, після впровадження карантинних COVID-заходів можуть отримати одноразову матеріальну допомогу для виплати таким працівникам. Так-так! Не віримо своїм очам, але із Закону № 1071 випливає, що працівники юросіб можуть двічі отримати допомогу: один раз самостійно 8000 грн і вдруге — через роботодавця.

Про яку суму йдеться? Розмір визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, та не може перевищувати 8000 грн на одного працівника.

Перелічимо умови для отримання допомоги. СГ-юрособа на 10.12.2020 р.:

1) в ЄДР 3 місяці чи більше. При цьому її діяльність не припинена та не перебуває у стані припинення або банкрутства;

2) не отримує допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину.

При цьому отримати таку допомогу можна лише на працівників, які на дату звернення не звільнені та працевлаштовані у юрособи за основним місцем роботи, а ЄСВ за них сплачено за всі місяці 3 кварталу 2020 року.

Як отримати допомогу? Потрібно надати в центр зайнятості за своїм місцезнаходженням заяву та відомості за формою, встановленою КМУ. Також Кабмін повинен затвердити порядок та строки надання такої допомоги і механізм розрахунку її розміру. На момент написання статті КМУ ще нічого не встановив.

Одноразова компенсація. Тут знову доля посміхається лише тим СГ-юрособам, у яких на 31.10.2020 р. їх основний вид економічної діяльності відносився до карантинного Переліку видів економічної діяльності.

Якщо з видом діяльності у вас все склалося, то переходимо до наступної черги обмежень.

Отримати одноразову компенсацію може лише СГ-юрособа, у разі якщо на 10.12.2020 р.:

1) її підприємницька діяльність не припинена за даними ЄГР;

2) вона не має заборгованості зі сплати ЄСВ.

Що ж компенсують та в якій сумі?

Компенсують одноразово витрати СГ-юрособи у розмірі середньомісячної суми ЄСВ

Розрахувати суму такої компенсації доволі легко. Потрібно розділити загальну суму ЄСВ за десять місяців, що передували місяцю набрання чинності Законом № 1071, на 10. Все! Розмір компенсації обчислено.

Що ж потрібно зробити, щоб отримати таку компенсацію? СГ-юрособа повинен надати в електронному вигляді заяву до податкового органу за місцем обліку як платник ЄСВ.

Форму такої заяви, як і порядок надання одноразової компенсації СГ-юрособам, повинен встановити КМУ (на дату написання статті — не встановлено).

Зверніть увагу! На таку одноразову компенсацію витрат, як і на одноразову матеріальну допомогу для виплати працівникам СГ-юрособи, не поширюються вимоги Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» від 01.07.2014 р. № 1555-VII.

Допомога на дітей ФОП

Одразу зазначимо, що ця допомога не має жодного відношення до одноразових допомог, встановлених Законом № 1071. Проте не нагадати про можливість її отримання ми не могли.

Отримати таку допомогу можуть ФОП 1 та 2 груп на дітей до 10 років за період з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р.

Причому, особи, які отримували таку допомогу раніше за травень-серпень 2020 року, виплати за листопад та грудень отримають автоматично.

Якщо ФОП не звертався за допомогою раніше, то для призначення та виплати допомоги на дітей необхідно до 15 грудня 2020 року надати до управлінь соцзахисту населення за місцем проживання такий пакет документів у паперовій формі:


— копія свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;

— довідка із ПФУ про сплату ЄСВ (форма ОК-7);

— копія документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);

— копія рішення про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Також є можливість заповнити електронну заяву за посиланням dopomoga2fop.ioc.gov.ua/ з фотокопіями відповідних документів.

Детально умови отримання див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 96, с. 21.

висновки

  • Наймані працівники та ФОП можуть отримати 8000 грн одноразової допомоги при виконанні умов щодо карантинного КВЕД у роботодавця/ФОП та нарахування/сплати ЄСВ за 3 квартал 2020 року.
  • СГ-юрособи при виконанні умов, встановлених Законом № 1071, можуть отримати одноразову допомогу на працівників (до 8000 грн на працівника), а також одноразову компенсацію витрат (у розмірі середньомісячного ЄСВ).
  • ФОП 1 та 2 груп надається допомога на дітей до 10 років на період з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі