19.04.2021

Інвентаризація виявила алкоголь. Що далі?

Чи може акцизний товар (алкоголь) оприбутковуватися, наприклад, за результатами інвентаризації? Йдеться саме про оприбуткування, не про пересортицю. Чи нема ризиків, що підприємство у такий спосіб може торгувати товаром, купленим не у суб'єкта господарювання, який має ліцензію на торгівлю спиртним? І яка відповідальність за це? (м. Херсон)

Щодо першого запитання вважаємо, що ви не можете, а повинні оприбутковувати виявлені інвентаризацією надлишки будь-яких товарів*. Нема тут винятків і для підакцизного алкоголю.

* Відповідно до п. 5 розд. ІV Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879, надлишки відносяться на збільшення даних обліку відповідних запасів та доходів.

Звісно, для цих цілей у першу чергу цікаві причини виникнення надлишків. А раптом у таких товарів інший господар?.. Гадаємо, ці причини можуть особливо зацікавити перевіряючих, якщо вони знайдуть такі факти під час перевірок.

Тому варто мати хоч якісь докази, що ці товари не є чиїмось чужим/безхазяйним майном. Особливо якщо виявлені надлишки чималі за кількістю/вартістю…

А от щодо можливості торгувати таким товаром, то ми тут не бачимо якихось проблем чи заборон. Оскільки, судячи із запитання, ви маєте відповідну ліцензію — на роздрібну торгівлю алко-напоями, і якщо виявлений товар ще має термін придатності, маркований і не є фальсифікатом, то з продажем такого «звідкілясь виниклого» алкоголю проблем бути не повинно.

Колись у п. 8 Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями (були затверджені постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854) була заборона приймати для продажу і зберігання алкогольні напої від юридичних і фізичних осіб, які не мають ліцензії на виробництво, або імпорт, або оптову торгівлю алкогольними напоями. Але ця заборона була «похована» (скасована) постановою КМУ № 1026 від 23.10.2019 р.)!

Норми Закону № 481** якихось чітких обмежень щодо цього теж не містять. Зокрема, різні обмеження стосовно торгівлі алкоголем, встановлені в його ст. 153, нічого подібного для роздробу не встановлюють. Та й у визначенні у ст. 1 терміна «роздрібна торгівля» ви не знайдете якихось фраз щодо умов придбання таких товарів чи щодо конкретизації осіб, у яких роздрібним торговцем мають придбавались товари, які він реалізує. Тому у даному випадку порушення правил застосування роздрібної алкогольної ліцензії фіскали вам і за великим бажанням не «пришиють»! Та й у ст. 15 серед випадків, у яких позбавляють ліцензії (чи призупиняють її дію), ми не знайшли нічого навіть близького до вашої ситуації. Звісно, і ніяких санкцій за реалізацію алкоголю, виявленого інвентаризаціями та/або придбаного у осіб, які не мають відповідних ліцензій, ст. 17 та інші норми Закону № 481 теж не містять. Не знайшли ми обмежень/санкцій і в інших «алкогольних» нормативах.

** Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Дослідження нами норм КУпАП теж не виявило жодних санкцій за такі «порушення».

Тому можете реалізовувати виявлений алкоголь спокійно.

Але майте на увазі ще такий момент. Якщо у фіскалів виникне підозра, що ви придбали цей товар у фізичних осіб (тим паче якщо ви самі їм підкинете таку версію придбання виявлених надлишків), то фіскали можуть вам спробувати «вкрутити» ПДФО та ВЗ з вартості таких надлишків. Але якщо у них не буде реальних доказів того, що цей алкоголь ви придбавали саме у фізичних осіб, то такі спроби суто незаконні.

Тому дійте тут зважено, щоб не нарватися на неприємності.