23.08.2021

З якого прибутку платять дивіденди: з чистого чи з нерозподіленого?

ТОВ прийняло рішення виплатити дивіденди за I квартал 2021 року. Чистий прибуток I кварталу 2021 року (ряд. 2350 Звіту про фінрезультати, ф. № 2) — 200 тис. грн, а сума нерозподіленого прибутку на кінець I кварталу (ряд. 1420 Балансу, ф. № 1) — 150 тис. грн (оскільки за 2020 рік був збиток у розмірі 50 тис. грн). З якого прибутку платити дивіденди: з чистого чи з нерозподіленого?

Який прибуток розподіляють?

Подивимося, що про це говорить законодавство.

Згідно з ч. 1 ст. 26 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII (далі — Закон про ТОВ) виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно розміру їх часток.

До того ж і п. 4 НП(С)БО 15 «Дохід» визначено, що дивіденди — це частина чистого прибутку, розподіленого між учасниками (власниками) згідно з часткою їх участі у власному капіталі підприємства.

Тим самим установлено, що дивіденди платять з чистого прибутку. І це означає, що ту суму чистого прибутку, який у звітному періоді отримали, і можемо за такий період розподілити. Головне, правильно визначити період, за який платимо дивіденди: щоб він був прибутковим і було що розподіляти. Тоді дивіденди можемо виплатити за будь-який прибутковий період — як поточного року, так і минулих років.

Нагадаємо, що ТОВ може виплачувати дивіденди за будь-який період, кратний кварталу, якщо інше не передбачене статутом (ч. 3 ст. 26 Закону про ТОВ). Тобто дивіденди можна виплачувати за квартал, пів року, 9 місяців, рік і т. д. Хоча в статуті можна прописати й інші правила, наприклад, що «дивіденди виплачуються за будь-який період, установлений у рішенні загальних зборів». А ось

умови про те, що розмір дивідендів повинен обмежуватися сумою нерозподіленого прибутку, чинне законодавство не містить

І це, загалом, логічно. Оскільки пустити на дивіденди, як відзначалося, можна прибуток, отриманий за результатами певного звітного періоду. А показник нерозподіленого прибутку (на відміну від чистого) — збірний показник, який є не прибутком якогось періоду, а накопиченою на звітну дату сумою нерозподіленого прибутку за весь час існування підприємства.

Тому нараховують дивіденди, відштовхуючись від чистого прибутку, відображеного в рядку 2350 «Чистий прибуток» Звіту про фінрезультати (ф. № 2). На це звертають увагу і суди. Слуги Феміди відзначають, що правомірність розподілу прибутку на виплату дивідендів підтверджують такі документи, як Статут товариства, протокол загальних зборів учасників товариства, розпорядження керівника і дані бухгалтерського обліку — ряд. 2350 «Чистий прибуток» Звіту про фінрезультати (ф. № 2) (див. постанову Сьомого апеляційного адмінсуду від 09.02.2021 р. у справі № 120/4183/19-а // reyestr.court.gov.ua/Review/94937766).

А ось податковий прибуток для дивідендів жодної ролі не відіграє (п.п. 57.11.1 ПКУ). Хоча він важливий для розрахунку авансового внеску з дивідендів (із суми перевищення). Поготів, і ПКУ-визначення в загальному випадку свідчить, що дивіденди — це платіж, який здійснюється юрособою на користь власника корпоративних прав у зв’язку з розподілом частини прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (п.п. 14.1.49 ПКУ), тобто маючи на увазі розподіл бухприбутку.

Якщо до/після — збитки

Добре, якщо прибуток з року в рік зростає. Але що коли в якомусь періоді отримано збитки? Яку суму пускати на дивіденди?

Збитки до дивідендів. Тут важливо пам’ятати правило: нарахувати дивіденди можна тільки за той період, в якому за даними бухобліку отримали прибуток. Виплатити дивіденди за періоди, в яких чистого прибутку не було, не можна. Тобто головна умова — наявність чистого прибутку у відповідному періоді.

Тому якщо за результатами звітного періоду в ряд. 2350 ф. № 2 з’явився прибуток, його і можемо розподілити (неважливо, якими були періоди до цього й чи були збитки в них). Просто за колишні збиткові періоди виплатити дивіденди не вийде. Хоча їх можна виплатити, наприклад, за якийсь старий прибутковий період.

Тобто повертаючись до нашої ситуації, на виплату дивідендів за I квартал 2021 року можна направити увесь отриманий чистий прибуток I кварталу, тобто 200 тис. грн (звичайно, за наявності рішення учасників). Збитки попереднього 2020-го виплаті дивідендів не заважають і ніяк не урізають суму дивідендів. Тому на величину нерозподіленого прибутку на кінець I кварталу (150 тис. грн) не озираємося.

І, до речі, з тим, що дивіденди можна виплачувати за наявності збитків минулих років, згодні й податківці. Причому навіть при непокритих збитках — тобто коли отриманий прибуток менше старих накопичених збитків і їх не перекриває (листи ДПСУ від 27.11.2020 р. № 4874/ІПК/99-00-05-05-02-06, ГУ ДПС у Харківській обл. від 05.08.2020 р. № 3190/ІПК/20-40-04-04-10; лист ДФСУ від 26.03.2018 р. № 1221/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). І пояснюють, що жодної заборони на виплату дивідендів при непокритих збитках минулих років ПКУ не встановлено, а також у цьому випадку не передбачено застосування штрафних/фінансових санкцій.

В обліку нарахування дивідендів відображається записом: Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» — Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»; Дт 441 (442) — 443.

Щоправда, при цьому ТОВ також важливо контролювати зниження чистих активів, тобто зменшення показника підсумку розділу I пасиву Балансу (ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ). А тому питання розподілу чистого прибутку товариства і прийняття рішення про виплату дивідендів у кожній ситуації залишаються в компетенції загальних зборів учасників (п. 12 ч. 2 ст. 30, ч. 2 ст. 31 Закону про ТОВ).

Збитки після дивідендів. А що коли ТОВ виплатило дивіденди за I квартал, а за результатами півріччя (або 9 місяців, або року) отримало збитки? У такому разі оскільки за підсумками I кварталу отримали прибуток (який мали право розподіляти), то ТОВ із нього тоді законно виплатило дивіденди. Тому хоча за півріччя отримано збитки, право на виплату дивідендів за підсумками I кварталу зберігається. Подальші збитки на виплачені дивіденди не впливають (їх не відміняють). Ну а перерахунок дивідендів через збитки подальших періодів законодавством не передбачений.

Дивідендний авансовий внесок. Із виплачуваних дивідендів за правилами п. 57.11 ПКУ сплачується авансовий внесок (із суми перевищення, детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 18, с. 7). А ось під конструктивні дивіденди (звільнені від авансового внеску за п.п. 57.11.7 ПКУ) вони не потрапляють. Адже конструктивними дивідендами, нагадаємо, з 01.01.2021 р. вважають прирівняні до дивідендів платежі з абз. 4 — 7 п.п. 14.1.49 ПКУ. Тобто до них відносять окремі виплати нерезидентам у межах контрольованих операцій, а також виплати учасникам-нерезидентам у зв’язку зі зменшенням СК, викупом корпоративних прав, виходом учасника тощо, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку. Проте в цьому випадку нічого подібного не відбувається, а йдеться про звичайні дивіденди ТОВ, що виплачуються засновникам у зв’язку з розподілом чистого прибутку, розрахованого за бухобліковими правилами (абз. 1 п.п. 14.1.49 ПКУ).