20.12.2021

ФОП у групі 1 ЄП: сам мию та чищу авто!

ФОП працює у групі 2 єдиного податку (ЄП). Основна діяльність — мийка автомобілів та чищення салонів? Чи можна з таким видом діяльності перейти і працювати з нового року у групі 1 ЄП? (м. Суми)

Напередодні Нового року багато єдинників 2 і 3 груп ще гостріше відчули неминучість РРО/ПРРО-загрози. Дехто з них почав шукати варіанти переходу у групу 1 ЄП. Адже ФОП цієї групи й після Нового року РРО/ПРРО взагалі не потрібно застосовувати (п. 296.10 ПКУ).

Але для групи 1 ЄП передбачено у ПКУ низку обмежень. Тож чи зможете ви вписатися з вашою автомийкою-чисткою у групу 1?

Згідно з п. 291.4 ПКУ у групі 1 ЄП можуть працювати ФОП, які без найманих осіб здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять госпдіяльність з надання побутових послуг населенню. Обсяг доходу єдинника групи 1 протягом календарного року не має перевищити 167 МЗП, установленої на 1 січня. На 2022 рік ця сума складе 1085500 грн.

Ваша діяльність має підпадати під «надання побутових послуг населенню». І хоча ваш вид діяльності не входить до переліку заборонених платникам ЄП, але в п. 297.1 ПКУ наведено вичерпний перелік послуг, які вважаються побутовими послугами населенню, що можуть надавати платники групи 1 (та 2) ЄП.

У цьому переліку знаходимо під п. 20 «технічне обслуговування та ремонт автомобілів, мотоциклів, моторолерів і мопедів за індивідуальним замовленням». А тепер пошукаємо в КВЕД відповідний вид діяльності і подивимось, які конкретно види послуг він охоплює.

Знаходимо в КВЕД клас 45.20 «Технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів». І бачимо, що цей клас, зокрема, включає «миття, полірування тощо» автотранспортних засобів. Тобто в цей клас чітко вписуються й ваші послуги з миття авто та чищення салонів. І впевнені, що цей код КВЕД є серед ваших видів діяльності і ви маєте право надавати ці побутові послуги, працюючи в групі 1 ЄП. Причому без обов’язкового використання РРО/ПРРО. Але тут є кілька «але»!

Тільки населенню! Щоб не злетіти з групи 1 (за п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ), ви маєте надавати такі послуги лише населенню! Тобто ви маєте право мити-чистити авто, які належать на праві власності чи користування лише звичайним фізособам і які не використовуються ними у підприємницькій діяльності. Тим паче не можна мити-чистити авто, яке належить юрособі або яке вона орендує. Слідкуйте, щоб такі факти порушення умов для гр. 1 ЄП ніде у вас не спливали. До речі, ФОП групи 2 можуть надавати такі послуги, окрім населення, ще платникам ЄП (як ФОП, так і юрособам)…

Сам і швець (мийник) і жнець (чистильник)! Ще одним великим «але» є той факт, що єдинники групи 1, як ми вже згадали, не можуть використовувати працю найманих осіб! Тобто якщо ви подасте заяву на перехід у групу 1, доведеться до дати переходу звільнити своїх найманих працівників, якщо такі у вас були. А надалі — перейти з ними на співпрацю за договорами підряду (чи іншими цивільно-правовими договорами), але тут є небезпека кваліфікації таких договорів як трудових*. Тому, може, краще буде і їх оформити, як ФОП групи 1 ЄП. До того ж тоді вам не потрібно буде оподатковувати такі виплати і нараховувати на них ЄСВ. Якщо ж під час фактичної перевірки виявлять якихось зайвих осіб — запевняйте, що це родичі, які вирішили терміново (пару годин!) вам допомогти, бо у вас «поперек скрутило»! ☺ Хоча тут справа може й до суду дійти...

* Щодо цього читайте в «Податки & бухоблік», 2021, № 50, с. 24.

Тож будьте готові усіляко доводити, що ви на своїй мийці «один у полі воїн». І пам’ятайте, що на час дії карантину перевірки Держпраці не підпадають під обмеження…☹