02.12.2021

Якщо не подали форму № 1ДФ або Звіт з ЄСВ за минулі роки

У бухгалтерській практиці чого тільки не трапляється... Може статися й так, що з якихось причин за минулі звітні періоди не було подано форму № 1ДФ чи Звіт з ЄСВ (форма № Д4). Як зараз відзвітувати? За якою формою? Та чи потрібно взагалі це робити? Розповідаємо.

Незабаром рік, як ми подаємо об’єднану звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ — Податковий розрахунок. Стара форма № 1ДФ та Звіт з ЄСВ, що подавався страхувальниками щодо виплат застрахованим особам, за допомогою яких звітували за податкові періоди до 01.01.2021, вже остаточно канули в Лету.

Проте буває, що роботодавці виявляють, що якийсь із зазначених звітів за період до їх об’єднання не подано. Тож очікувано постає запитання: за якою формою звітувати?

Відповідь вас порадує. Не потрібно шукати старі форми. Виправляємося за допомогою чинної форми Податкового розрахунку та відповідних додатків до нього. Це випливає з положень п.п. 9 п. 9 розд. V Порядку № 4.

У ньому зазначено, що у разі, коли Розрахунок не подавався за попередній звітний (податковий) період, платник податків зобов’язаний подати Розрахунок у поточному звітному (податковому) періоді за формою, що діє на день подання такого Розрахунку. На цьому наголошують податківці у роз’ясненні з категорії 103.25 БЗ, зазначаючи, що запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

З формою визначилися. Переходимо до типу Розрахунку. Адже за один і той самий період форма № 1ДФ могла подаватися, а Звіт з ЄСВ — ні. Який же тип зазначати? Тут усе дуже цікаво.

Дивіться, 29.04.2021 ДПСУ на своєму офіційному сайті* опублікувала роз’яснення, яке є чинним на сьогодні.

* tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/466208.html

У ньому зазначено, що якщо роботодавцеві-страхувальнику необхідно подати звітність з ЄСВ за попередні періоди, за які вже було подано Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (тобто форму № 1ДФ), то слід сформувати «Уточнюючий» Розрахунок. Він повинен містити виключно додатки Д1, Д2, Д3, Д5, Д6. Якщо відомості для заповнення окремого додатка відсутні, то такий додаток не формується.

Якщо ж необхідно подати звітність з ЄСВ за попередні періоди, за які не було подано форму № 1ДФ, то формується «Звітний» Розрахунок.

Такий порядок подання звітності за минулі періоди застосовується і для додатка 4ДФ до Розрахунку.

Водночас сьогодні в підкатегорії 201.06.01 БЗ є роз’яснення, в якому податківці самі ж собі суперечать. На запитання, який тип форми зазначається страхувальником у Розрахунку з Д1 за звітний період до 01.01.2021, за який Звіт з ЄСВ не подавався, а форму № 1ДФ за цей період було подано, відповідають, що «Звітний». При цьому у рядку 02 вказується звітний період, за який він подається. Тож схоже на те, що з уточненкою щодо ЄСВ щось пішло не так і процедура подання ще «допилюється».

Ще такий момент. Якщо ви звітуєте з ПДФО та ВЗ за звітні періоди до 2021 року, то, на наш погляд, 4ДФ слід заповнювати з урахуванням правил, які діяли в період, за який звітуєте. Тобто ВЗ зазначати загальною сумою в розд. ІІ 4ДФ, а в розд. І графи 5а та 5 не заповнювати.