13.12.2021

Зміна номенклатури після часткового авансу: як виписати ПН/РК?

Після отримання часткової 30 % передоплати (складена авансова ПН) домовилися змінити номенклатуру. Покупець перерахував інші 70 %, і продавець збирається відвантажити йому відповідний товар. З якою номенклатурою продавець повинен виписати другу 70 % авансову ПН: з новою чи старою (і потім її коригувати)? Якою датою для коригування номенклатури складати РК?

Номенклатура в другій ПН

Вважаємо, що другу 70 % авансову ПН необхідно виписати вже на нову номенклатуру. Адже змінити номенклатуру вирішили до отримання другої порції авансу. Тобто домовленість була досягнута ще до перерахування покупцем інших 70 % коштів. Тож на момент їх отримання вже було напевно відомо, за який товар здійснюється оплата.

Тому за цих обставин навмисно викривлювати суть операцій і оформляти другу 70 % ПН на стару номенклатуру, щоб її надалі коригувати, підстав немає.

Порівняйте: інша річ, якби номенклатуру вирішили змінити вже після отримання від покупця 70 %. Тоді дійсно другу 70 % авансову ПН склали б ще на стару номенклатуру. А вже потім через передомовленості виникла б необхідність її відкоригувати.

Коли складати РК?

Оскільки номенклатуру змінили після першого авансу, то першу 30 % авансову ПН слід відкоригувати. Коли здійснювати коригування та на яку дату складати РК?

Взагалі-то якщо після авансу (до відвантаження) міняється номенклатура, то в принципі РК можна оформити вже на дату підписання додаткової угоди (оскільки вже в такий момент стає відомо, за що фактично була отримана оплата).

Проте податківці в такому разі прив’язуються не до моменту підписання додаткової угоди, а до другої (реальної) події — постачання. І говорять складати РК на дату відвантаження покупцеві нового товару. Тобто рекомендують коригувати номенклатуру за постачанням — коли реально був відвантажений покупцеві відповідний товар (БЗ 101.15, листи ДФСУ від 22.06.2018 № 18983/7/99-99-15-03-02-17 і від 05.06.2018 № 2450/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Але що як авансів, як у запитанні, декілька і номенклатуру змінили в міжавансовий період (перед наступним авансом)? Чи можна не зволікати з коригуванням і виписування РК до відвантаження не відкладати, а змінити номенклатуру одразу на другому авансі?

Думаємо, що, загалом, змінити номенклатуру першою ПН за допомогою РК на другому авансі (до відвантаження) — не помилка. Адже податківці, як відзначалося, закликають складати РК за реальною подією. А в цьому випадку такою реальною наступною подією після першого авансу в рамках договору якраз і виявиться другий аванс (а вже потім — відвантаження)! Поготів, що на момент його отримання про те, що номенклатура змінилася, вже відомо. Тому такий РК, складений на другому авансі, не можна вважати помилковим (складеним не тією датою). Адже він складений за реальною і для продавця, і для покупця подією. Через нього не може бути поставлений під сумнів ПК у покупця. Щоправда, таку ситуацію в ІПК податківці не пояснювали.

Утім, жодних питань не виникне, якщо РК на зміну номенклатури складати, як говорять податківці, у момент відвантаження — тобто коли покупцеві реально відвантажуватиметься новий товар. Усе просто. За логікою податківців, у кожної операції є дві події: оплата та відвантаження. І якщо першим був аванс (оплата), то під нього залишається лише одна завершальна подія — відвантаження. Тому й скоригувати номенклатуру можна за другою подією — відвантаженням, коли відвантаженням закривається аванс.

І на підкріплення — приклад.

Приклад. Припустимо, за товар А (вартістю 1200 грн, у тому числі ПДВ — 200 грн) покупець перерахував 30 % передоплати. Потім домовилися замість товару А поставити покупцеві товари В (вартістю 720 грн, у тому числі ПДВ — 120 грн) і С (вартістю 480 грн, у тому числі ПДВ — 80 грн). Покупець доплатив інші 70 %. Йому відвантажили товари В і С.

Тоді слід скласти:

— першу авансову ПН (із старою номенклатурою) (її фрагмент наведений на рис. 1):

Рис. 1. ПН на 30 % передоплату

— другу авансову ПН (з новою номенклатурою, оскільки до цього вже була досягнута домовленість про зміну номенклатури) (її фрагмент наведений на рис. 2):

Рис. 2. ПН на 70 % передоплату

— РК на зміну номенклатури до першої 30 % авансової ПН (на думку податківців, такий РК складають на дату завершальної події — відвантаження, проте, вважаємо, не буде помилкою, якщо він буде складений на другому авансі) (фрагмент РК наведений на рис. 3):

Рис. 3. РК на зміну номенклатури до першої авансової ПН

висновки

  • Якщо у рамках авансу (до відвантаження) змінюється номенклатура, то податківці говорять складати РК на дату завершальної операції — відвантаження.
  • Якщо часткових авансів було декілька, РК на зміну номенклатури також можна скласти за відвантаженням. Проте, вважаємо, не помилка — скласти РК на черговому авансі, перед яким змінилася номенклатура.