№99

Податки & бухоблік, грудень, 2021/№ 99 Інші номери журналу ›
  • РРО: чого чекати з 2022 року З початку 2022 року у багатьох зникне звільнення від РРО. В основному це підприємці — платники єдиного податку. Тому напередодні цієї новації коротко нагадаємо найголовніші нюанси роботи з РРО.
  • Річний перерахунок ПДФО — 2021 Настав грудень, а отже, бухгалтеру час діставати з далекої шухляди особливий список справ, які потрібно не забути зробити в останній місяць року. Одним із пунктів у цьому списку стоїть проведення річного перерахунку ПДФО. Щоб вам довго не затримуватися на ньому і швидше перейти до наступних пунктів, ми підготували цей матеріал.
  • Повернення експортованого товару: розгадуємо ПДВ-шараду Обговоримо дві рівнозначні з позиції ПДВ ситуації: (1) нерезидент повернув раніше вивезений у режимі експорту товар і (2) у підприємства є експортна податкова накладна (ПН), але товар не пропустила іноземна митниця і він застряг на митному складі. Чи треба в цих випадках складати розрахунок коригування (РК) до експортної ПН?
  • Новорічні подарунки від роботодавця: обліковуємо та оподатковуємо турботу Новорічні свята захоплюють атмосферою дива, казки та чарівництва. Хочеться робити добрі речі й дарувати приємні емоції та, звісно, подарунки. У полон подарункового вихору потрапляють і роботодавці. Проте, поки одні шастають по магазинах чи інтернет-сайтах у пошуках того самого подарунка, у бухгалтера починає голова боліти, як увесь цей подарунковий клопіт обліковувати та оподатковувати. Зняти головний біль допоможе наша стаття. Розглянемо, як новорічні негрошові подарунки для працівників та дітей працівників відображати в бухобліку. Ну й з податками розберемося — платити чи не платити.
  • Профспілка вітає дітей Новорічно-різдвяні свята вже не за горами. Досить часто роль дарувальника подарунків діткам, які чемно поводилися весь рік, виконує профспілка, що діє на підприємстві. Таке щастя вона може собі дозволити в межах своєї статутної діяльності та згідно з кошторисом доходів і витрат. Про те, як такі дитячі подарунки оподатковувати, читайте в цій статті.
  • Зміна номенклатури після часткового авансу: як виписати ПН/РК? Після отримання часткової 30 % передоплати (складена авансова ПН) домовилися змінити номенклатуру. Покупець перерахував інші 70 %, і продавець збирається відвантажити йому відповідний товар. З якою номенклатурою продавець повинен виписати другу 70 % авансову ПН: з новою чи старою (і потім її коригувати)? Якою датою для коригування номенклатури складати РК?
  • Повертаємо квитки через скасування відрядження Підприємство вирішило відправити працівника у відрядження до іншого міста. Для цього були оформлені всі необхідні документи. Працівник устиг до відрядження за свій рахунок (використовуючи особисту платіжну картку) придбати електронні квитки на проїзд до місця відрядження й назад. Трохи згодом було вирішено перенести відрядження. Чи можна компенсувати працівникові понесені витрати на придбання квитків?
  • Недоклали гроші при інкасації: розрулюємо ситуацію У банку при перерахунку вмісту інкасаторської сумки підприємства встановлено нестачу грошей — не поклали кілька купюр. У касі цього торговельного підприємства на ту саму суму виявлено надлишок коштів — нестачі немає, гроші є. Супровідний касовий ордер до сумки інкасації зроблено на більшу суму з урахуванням такої недокладеної готівки. Але на поточний рахунок підприємства зайшло менше коштів. Касир пояснила цю ситуацію своєю неуважністю. Як документально оформити та відобразити ці операції в бухгалтерському обліку? Обговоримо наслідки нестачі, а заразом і надлишку грошей в інкасаторській сумці.
  • Авто — в оренді, індексація — у договорі? Передаємо в оренду автомобіль. Чи обов’язково в договорі вказувати його вартість з урахуванням індексації?
  • Подаємо та підтверджуємо бенефіціарів Лист Мін’юсту від 24.11.2021 № 113677/124754-33-21/8.4.4
  • Газ у балонах: фіскали про ліцензію на зберігання Лист ДПСУ від 04.11.2021 № 4165/ІПК/99-00-09-03-02-06
  • Відсторонення та лікарняний: хто сильніший? Роз’яснення Держпраці та ФСС від 06.12.2021 (dsp.gov.ua та fssu.gov.ua відповідно)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі