13.12.2021

Авто — в оренді, індексація — у договорі?

Передаємо в оренду автомобіль. Чи обов’язково в договорі вказувати його вартість з урахуванням індексації?

Що в теорії. Так, ГКУ нам говорить, що одна з істотних умов будь-якого договору оренди — опис об’єкта оренди. А саме склад і вартість майна з урахуванням її індексації (ч. 1 ст. 284 ГКУ).

Тобто напрошується висновок: якщо в договорі оренди автомобіля немає вартості такого авта з урахуванням її індексації, то ця угода вважається неукладеною (ч. 1 ст. 638 ЦКУ). Адже виходить, що сторони не узгодили всіх істотних умов договору.

Наслідки: вважається, що жодних зобов’язань за договором у сторін не виникало. Орендар повинен повернути автомобіль орендодавцю. Орендодавець же повинен повернути гроші орендареві.

Але

якщо ви не виявили у своєму договорі оренди вартості автомобіля з урахуванням її індексації, то панікувати не треба

Як на практиці. Жодних проблем із такими угодами не виникає. Це підтверджує практика, у тому числі й судова. Як правило, цим намагаються користуватися хіба що недобросовісні контрагенти.

Траплялися випадки, коли орендарі посилалися на відсутність у договорі вартості автомобіля з урахуванням її індексації і намагалися з цієї причини оскаржити угоду. Вимагали визнавати такі договори недійсними. Адже немає договору — немає й обов’язку виплачувати борг з орендної плати. Часто подібні аргументи йшли у зв’язці з тим, що договір підписаний з перевищенням повноважень представником тієї чи іншої сторони.

Але суди ставали на бік орендодавця і змушували користувачів авта заплатити за рахунками.

Наприклад, у рішенні Господарського суду Тернопільської обл. від 21.09.2021 у справі № 921/115/21 (reyestr.court.gov.ua/Review/100305489) орендар намагався визнати договір оренди екскаватора недійсним. Хоча його передали в користування. І це зафіксовано актом приймання-передачі. Також частково перераховувалися орендні платежі.

Основний аргумент — перевищення повноважень представником орендаря, додатковий — відсутність у договорі вартості екскаватора з урахуванням її індексації.

Судді відмовили в задоволенні позову. При цьому додатковому аргументу навіть не дали оцінку.

А ось у рішенні Господарського суду Вінницької обл. від 30.05.2019 у справі № 902/109/19 (reyestr.court.gov.ua/Review/82261155) суд, звертаючи увагу на відсутність вартості авта з її індексацією, дійшов важливих для нас висновків:

— незважаючи на ст. 284 ГКУ, є ще свобода договору, установлена ст. 6 і 627 ЦКУ. Тобто можна відступати від правил, прописаних у нормах. Виняток: випадки, коли в них установлено пряму заборону на подібну самодіяльність. У частині договору оренди транспортного засобу таких норм немає;

— піднімати питання про недійсність у цьому випадку некоректно (про це ми сказали вище).

При цьому прецедентів, у яких до відсутності вартості з урахуванням індексації чіплялися б податківці, нам знайти поки не вдалося. До того ж договір — це не зовсім первинний документ. Хоча в нього фіскали люблять заглядати і трактувати на свою користь ☹.

Що в сухому залишку. У договорі оренди можна вказувати вартість автомобіля з урахуванням її індексації. Але якщо цього там не буде, а договір вже виконаний або знаходиться у процесі виконання, то нічого страшного.