11.02.2021

Пільги з майнових податків у неприбутківців

Продовжуючи розбирати особливості оподаткування НПО, приділимо увагу тому, чи є в таких організацій пільги з майнових податків та як з них правильно відзвітувати.

Податок на нерухомість. Під звільнення потрапляють вся житлова та нежитлові нерухомість низки НПО, перелічених у п.п. 266.2.2 ПКУ. Для деяких з них звільнення діє, доки вони перебувають у Реєстрі НПО. Звільнена від податку нерухомість не є об’єктом оподаткування. Тому НПО річні декларації не подають.

Пільги на відповідній території встановлюють і місцеві ради. Такі пільги можуть надаватися всім юрособам, громадським об’єднанням, благодійним та релігійним організаціям (п.п. 266.4.2 ПКУ). Щоб дізнатися, чи є пільга в НПО, слід зазирнути в чинне рішення.

Врахуйте! Передача в оренду, лізинг або позичку звільненої нерухомості права на пільгу НПО не позбавить. Пільга втрачається при використанні звільненої нерухомості в оренді, тільки у фізосбі (266.4.3 ПКУ). Хоча якщо в рішенні ради будуть установлені обмеження для юросіб, то їх слід враховувати.

Якщо в НПО певна нерухомість звільнена від податку, щоб уникнути його нарахування, слід у декларації заповнити відповідні пільгові графи, зазначивши розмір, суму пільги, а також її код згідно з Довідником пільг* («18010402», 106.07 БЗ).

* Див. листи ДФСУ від 29.12.2020 р. № 101/1 і № 101/2.

Земельний податок. Пільгу із земельного податку мають деякі НПО, зазначені в п. 282.1 ПКУ. Таким НПО звільнення дається за всі землі, які їм належать або передані в постійне користування. Для деяких з них звільнення діє, доки вони перебувають у Реєстрі НПО.

Пільги із земподатку встановлюють і місцеві ради. Рішення щодо пільг із земельного податку є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території НПО. Право на пільгу із земподатку виникає з урахуванням строків, визначених таким рішенням, а звільнення від сплати — починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право (див. БЗ 111.04).

Будьте уважними: якщо НПО-пільговики надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, то розраховувати на звільнення від сплати земельного податку за землі, що надані в оренду або знаходяться під будинками та спорудами, переданими в оренду, не слід (п. 284.3 ПКУ). У такому разі податок за площі, здані в оренду, вони обчислюють на загальних підставах — з дати складання договору оренди земельної ділянки або дати складання договору оренди будівель (їх частин) (п. 287.7 ПКУ).

Виняток: бюджетні установи в разі надання ними будівель, споруд (їх частин) у тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності та джерел фінансування.

НПО, які мають право на пільги, від подання декларацій з плати за землю не звільняються (БЗ 111.05). Стосовно земель, щодо яких установлені пільги, НПО заповнює відповідні пільгові графи декларації, вказуючи розмір і суму пільги, її код згідно з Довідником.

Орендна плата за землю. Пільг узагалі немає (БЗ 106.04), якщо законодавці не вигадають нові пільги, як минулого року.

Транспортний податок. Пільг немає. Якщо НПО має дороге й нове авто, то платить транспортний податок (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2021, № 8).