18.01.2021

Клієнт без маски, а штраф — із закладу

Закон України від 17.12.2020 р. № 1113-IX

Висновок документа

З 14 січня за допуск під час карантину відвідувача в громадську будівлю (наприклад, магазин) або громадський транспорт без маски, а також за обслуговування без маски відвідувачів на юрособу/ФОП накладається штраф від 1700 до 5100 грн

Покарати усіх безмасочників складно. Напевно, саме так подумали законодавці і вирішили, що треба штрафувати ще і госпсуб’єктів, які допускають їх у свої магазини, кафе, громадський транспорт тощо. Тому внесли зміни до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII, додавши декілька нових санкцій. Звернемо увагу на важливі нюанси.

Хто штрафує? Штрафи накладають представники Держпродспоживслужби (у тому числі й санлікарі).

Кого штрафують? Штрафувати будуть саме ФОП і юросіб, а не їх працівників. Тож водіям маршруток, продавцям, офіціантам та іншим щодо цього штрафу можна не хвилюватися.

За що? Штрафувати будуть за те, що:

— особу допустили у приміщення або транспорт без маски та/або без попередження про те, що маску треба одягати. Попередження може доноситися тому, хто входить, у будь-якій доступній формі (наприклад, оголошення на видному місці);

— немає жодної реакції на перебування відвідувача без маски, яка прикриває рот і ніс. Реагування означає: усне зауваження, припинення обслуговування*, виклик поліції і повідомлення про те, що особа вчиняє адмінправопорушення. Нагадаємо: за перебування без маски у громадських будівлях і транспорті вже фізичним особам загрожує адмінштраф у сумі від 170 до 255 грн (ч. 2 ст. 443 КУпАП). Деталі — в «Податки & бухоблік», 2020, № 96, с. 25;

* Що може вступати у протиріччя з правом споживача на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час (з урахуванням режиму роботи госпсуб’єкта).

— працівники юросіб/ФОП або особисто ФОП обслуговують споживачів без масок, що прикривають рот і ніс.

Коли ми говоримо про штраф за працівників або ФОП без маски, то йдеться про обслуговування саме споживачів! А споживач — це фізична особа, що купує, замовляє або має намір замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника (п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII). Тобто формально цей штраф не стосується ситуацій, коли до вас в офіс заходять відвідувачі, а не потенційні покупці послуги/товару.

Штрафують за допуск без маски в тих громадських будівлях і спорудах, де обслуговується населення.

Так, законодавчого визначення поняття «населення» немає. Але, як правило, під цим терміном маються на увазі фізичні особи. Тому якщо у вас, наприклад, оптовий склад або офіс, куди приходять клієнти-госпсуб’єкти (ФОП, представники юросіб), то можна спробувати відбитися від штрафу. Але доведеться це робити, швидше за все, вже в процесі судового оскарження рішення про його застосування.

Чи можна оскаржити? Застосування цієї санкції (як і будь-якої іншої) можна оскаржити. Звертатися слід:

— до суду;

— безпосередньо у Держпродспоживслужбу (тобто у центральний орган, у Київ);

— до Головного державного санітарного лікаря України (якщо рішення про штраф підписане ним або його заступником).