12.07.2021

З’єднання/поєднання РРО і POS-термінала: примус чи добра воля?

Лист ДПСУ від 17.06.2021 р. № 2480/ІПК/99-00-07-05-01-06

Висновок документа

Щоб приймати електронні платіжні засоби як спосіб оплати, суб’єкти господарювання повинні забезпечити інтеграцію платіжних терміналів з РРО

На обґрунтування цього висновку фіскали так і не спромоглися навести норму закону (чи хоча б підзаконки), що вимагала б неодмінного з’єднання/поєднання РРО і POS-термінала*. Чому ж тоді вони так наполягають на цьому? Щоб банально прискіпуватися до платників, звинувачуючи їх у відсутності тих обов’язкових реквізитів, що мали б бути у чеку лише за умови інтеграції платіжного термінала з РРО, яка, у свою чергу, є абсолютно добровільною справою. Пояснимо, чому ми так вважаємо.

* Чесно кажучи, згадка про можливість такої інтеграції є в Технічних вимогах до спеціалізованих ЕККА для АЗС. Однак і там йдеться саме про можливість, а не про обов’язок, хоча податківці все одно безсоромно викручують платникам руки (див. лист ДПСУ від 27.05.2021 р. № 2100/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Серед обов’язкових реквізитів чека є:

реквізити першої черги, які присутні у чеку завжди (назва й адреса господарської одиниці; кількість, вартість товару; найменування товару; позначення форми оплати тощо);

додаткові реквізити, які зазначаються лише при проведенні розрахунків через платіжний термінал і лише якщо такий термінал з’єднаний або поєднаний з РРО.

Спочатку цих додаткових обов’язкових реквізитів було небагато: реквізити платіжної картки; код авторизації; підписи касира та держателя картки. Наразі їх значно більше. Крім перелічених вище, це також ідентифікатор еквайра та торгівця; ідентифікатор платіжного пристрою; сума комісійної винагороди; вид операції; найменування платіжної системи.

Однак як раніше, так і зараз для всіх має бути зрозуміло, що зазначити ці карткові реквізити у чеку торговець зможе, тільки якщо одержить їх від фінансової установи в автоматичному режимі. А це може бути лише у разі прямої інтеграції платіжного термінала і РРО.

Водночас ще раз підкреслимо, законодавство не вимагає забезпечити 100 % таку інтеграцію. Причому цей наш висновок підтверджують самі фіскали. Так, у БЗ 109.20 на пряме запитання, чи передбачена відповідальність при здійсненні розрахунків з використанням платіжного термінала, який не поєднаний (не з’єднаний) з РРО/ПРРО, вони абсолютно правильно відповіли, що головне — проводити розрахункові операції через зареєстрований РРО — це раз і з роздрукуванням розрахункових документів — це два! А про обов’язковість з’єднання/поєднання РРО і POS-термінала — мовчок. Отже, на сьогодні абсолютно законними є обидва варіанти розрахунків:

— без інтеграції термінала з РРО. Касир фактично проводить операції одночасно на двох різних пристроях: РРО і POS-терміналі. Причому він спочатку визначає суму до сплати на касовому апараті, однак фіскальний чек пробиває лише у разі успішної транзакції, проведеної через платіжний термінал. При цьому карткові реквізити у чеку можна не зазначати (див. лист ДПСУ від 18.09.2020 р. № 3898/ІПК/99-00-07-05-01-06);

— з інтеграцією РРО і термінала. У цьому разі додаткові реквізити (рядки 11 — 18 фіскального чека) є обов’язковими, а за їх відсутність загрожує штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО («Податки & бухоблік», 2021, № 40, с. 86).