12.07.2021

Відпускні: якщо є винагорода за рік

Лист Мінекономіки від 31.05.2021 р. № 4711-06/29952-07

Висновок документа

Якщо ви розрахували та виплатили відпускні, а потім нарахували премію (річну чи квартальну) за місяці, що входять до розрахункового періоду, то необхідно здійснити перерахунок середньої зарплати з урахуванням частини премії, що відноситиметься до місяців розрахункового періоду

Середина літа... Хочеться насолоджуватися відпочинком і морем, та ми вас повертаємо до суворої реальності — до розрахунку відпускних.

З 12.12.2020 р. запрацювали нові правила розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100*. Про це ми писали у «Податки & бухоблік», 2020, № 102, с. 2. Оскільки окремі норми цього Порядку конче потребували пояснень, Мінекономіки надало їх на своєму сайті, а ми прокоментували в «Податки & бухоблік», 2021, № 3, с. 2. Про які норми йдеться? Зокрема, про ті, що стосуються включення до розрахунку премій та інших виплат, нарахованих за два місяці чи більш тривалий період.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

1. При розрахунку такі премії (виплати) розподіляємо за місяцями, ЗА які вони нараховані, пропорційно фактично відпрацьованим у них робочим дням. До розрахунку середньої включаємо розподілені суми премії за місяці, що увійшли до розрахункового періоду.

2. Якщо в подальшому працівникові нарахують виплати за місяці, що увійшли до розрахункового періоду, середню зарплату доведеться перерахувати заново та доплатити працівникові.

І якщо пункт 1 бухгалтерська спільнота прийняла, то щодо пункту 2 постійно звучить запитання: «Де це написано?». Дійсно, в Порядку № 100 немає норми, де було б прямо чорним по білому сказано: «Перераховуй!». Тут слід аналізувати Порядок в цілому. Саме на це звертає увагу Мінекономіки в листі, що коментується. А ми нагадаємо, що це відомство наділено правом роз’яснювати положення Порядку № 100. Розглянемо головні тези листа.

Розраховуємо середню зарплату за розрахунковий період. Якщо говоримо про відпускні, то в загальному випадку це 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки.

До розрахунку включаємо виплати, нараховані не в місяцях, а ЗА місяці розрахункового періоду. Так, в абзацах другому та третьому п. 3 Порядку № 100 зазначено, що всі виплати, в тому числі і премії, відносяться до доходу тих місяців, ЗА які вони нараховані. При цьому премії та інші виплати, які виплачуються за 2 — 12 місяців, враховують у частині, яка відноситься до тих місяців, що входять в розрахунковий період.

Тобто виплата може бути нарахована за межами розрахункового періоду, але за місяці, що увійшли до розрахункового періоду. І таку виплату слід уключити до розрахунку «відпускної» середньої зарплати.

Саме тому Мінекономіки наполягає, що після нарахування премії за певний період (наприклад, за квартал чи за рік), у разі коли місяці, за який вона нарахована, входять до розрахункового періоду, необхідно здійснити перерахунок середньої з урахуванням частини премії, що відноситиметься до місяців розрахункового періоду. Детально про проведення такого перерахунку можна прочитати в «Податки & бухоблік», 2021, № 32, с. 51.

Наостанок зазначимо, що планується знову підкоригувати Порядок № 100 та змінити механізм включення до розрахунку середнього заробітку премій та інших стимулюючих виплат.