29.07.2021

Медогляд працівників з інвалідністю: чи є особливості

Якщо на підприємстві працюють особи з інвалідністю, чи є особливості проходження такими особами попередніх і періодичних медоглядів? Чи можемо ми відсторонити від роботи особу з інвалідністю, якщо вона не пройшла огляд на дату, зазначену в довідці МСЕК? (м. Мелітополь)

Законодавство зобов’язує роботодавців проводити медичні огляди окремих категорій працівників. Так, зокрема, роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів працівників, зайнятих на важких роботах; роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці; роботах, де є потреба у професійному доборі.

Обов’язковий медичний огляд повинні щорічно проходити всі працівники віком до 21 року, а працівники до 18 років — ще й при прийнятті на роботу*. Такі медогляди назвемо трудовими.

* Детальніше про те, які категорії працівників зобов’язані проходити медогляди, ми писали в спецвипуску «Податки & бухоблік», 2019, № 93.

Крім того, санітарне законодавство зобов’язує проходити профілактичні медогляди працівників, чия професійна або інша діяльність пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити розповсюдження інфекційних захворювань та/або виникнення харчових отруєнь.

При цьому законодавство не містить вимоги обов’язкового проходження працівником з інвалідністю трудових і профілактичних медоглядів лише з тієї причини, що він є особою з інвалідністю.

Тобто працівники з інвалідністю проходять обов’язкові медогляди на загальних підставах згідно з вимогами трудового законодавства.

Водночас роботодавець зобов’язаний, зокрема, створювати для осіб з інвалідністю умови праці з урахуванням рекомендацій МСЕК та індивідуальної програми реабілітації, вживати додаткові заходів безпеки, що відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників (ст. 12 Закону про охорону праці, ч. 3 ст. 18 Закону № 875).

Враховуючи особливий статус осіб з інвалідністю, для них існують ще «свої» огляди. Зокрема, абзацом першим п. 22 Положення № 1317 встановлено, що повторний огляд осіб з інвалідністю з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму з метою визначення ефективності реабілітаційних заходів, стану здоров’я і ступеня соціальної адаптації проводиться раз на один — три роки.

Строк, до якого встановлена група інвалідності, і дата чергового повторного огляду в МСЕК зазначаються в довідці до акта огляду МСЕК. У цій же довідці МСЕК дає висновок про умови та характер праці для особи з інвалідністю. Чи можна відсторонити працівника, якщо він не пройшов такий огляд? Вважаємо, що ні. І ось чому.

Дійсно, ст. 46 КЗпП передбачені підстави для відсторонення від роботи працівників за певних обставин. Одна з таких підстав: ухилення від обов’язкових медичних оглядів.

При цьому, вважаємо, до обов’язкових медичних оглядів тут слід відносити трудові та профілактичні огляди.

Повторні огляди осіб з інвалідністю до таких не належать. Громадянин може відмовитися як від проходження МСЕК, так і від повторних оглядів, наприклад, тому, що не бажає мати статусу особи з інвалідністю. Отже, роботодавець не має права відсторонити такого працівника від роботи на тій підставі, що він не пройшов такий медогляд для підтвердження групи інвалідності згідно з довідкою МСЕК.

Олена Савченко, експерт з питань оплати праці