№93

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2019/№ 93 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Загальні положення Кожен роботодавець зобов’язаний виконувати законодавчо встановлені вимоги з охорони праці та проводити відповідні «працеохоронні» заходи. Про ці моменти і йтиметься у спецвипуску. «Але до чого тут бухгалтер?» — запитаєте ви. По-перше, усі «працеохоронні» заходи потрібно правильно відобразити в бухгалтерському та податковому обліку. По-друге, у деяких випадках податківці вимагають суми витрат на охорону праці включати до оподатковуваного доходу працівників. І для того щоб аргументовано сперечатися з фіскалами, необхідно бути теоретично підкованими. Ну й, по-третє, якщо мова про невеликі підприємства, то хто ж ще, крім бухгалтера, просвітить свого керівника в питаннях охорони праці? Тому озброюємось знаннями! Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова і Максим Нестеренко.
  • Організація охорони праці на підприємстві Щоб механізм ОП працював злагоджено, потрібно його ідеально налаштувати. А для цього необхідно створити службу ОП, затвердити комісію з питань ОП, розробити відповідну «працеохоронну» документацію тощо. Нюанси таких процесів розбиратимемо в цьому розділі.
  • Атестація робочих місць Щоб установити наявність або відсутність на робочих місцях працівників небезпечних і шкідливих виробничих факторів, необхідно провести комплекс відповідних досліджень. Їх здійснюють у межах атестації робочих місць за умовами праці (далі — атестація). Про неї ми й говоритимемо в цьому розділі спецвипуску. Зокрема, ви дізнаєтеся про цілі проведення атестації, порядок її здійснення та документальне оформлення її результатів, а також про облік витрат на атестацію.
  • Забезпечення працівників засобами індивідуального захисту Стаття 163 КЗпП і ст. 8 Закону про охорону праці в один голос твердять про обов’язок роботодавців забезпечувати окремих працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими ЗІЗ, а також мийними та знешкоджувальними засобами. Наше поточне завдання — розібратися, кого потрібно забезпечувати ЗІЗ і в якому порядку, а також розглянути нюанси бухгалтерського та податкового обліку таких засобів.
  • Безоплатне спецхарчування Для окремих категорій працівників ст. 166 і 167 КЗпП, а також ст. 7 Закону про охорону праці передбачені певні «харчові» гарантії. Так, осіб, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, роботодавці забезпечують молоком або рівноцінними харчовими продуктами*, на роботах з особливо шкідливими умовами праці — лікувально-профілактичним харчуванням, а в гарячих цехах — газованою солоною водою. Правила, за якими надаються такі «бонуси», розглянемо в цьому розділі.
  • Навчання з питань охорони праці На початку нашого спецвипуску ми вже говорили, що нарівні з роботодавцем дотримуватися вимог законодавства з питань ОП повинні й працівники підприємства. Але щоб виконувати ці вимоги, потрібно про них дізнатися. Для цього підприємство проводить навчання працівників з питань ОП. У якому вигляді та порядку це відбувається, а також яким чином обліковують витрати на таке навчання, читайте далі.
  • Медогляди працівників Роботодавець об’єктивно зацікавлений у здоров’ї свого персоналу. Від цього залежить і якість виконання роботи, і ефективність функціонування підприємства в цілому. Перевірку здоров’я своїх співробітників підприємство зазвичай проводить за допомогою медоглядів. Певні категорії працівників підлягають обов’язковому медогляду, для інших це — добровільна процедура. Для яких працівників медогляд обов’язковий? Як він проводиться? Як облікувати витрати на його проведення? Відповіді на перелічені запитання — прямо зараз.
  • Аптечка на підприємстві Як би добре не була організована система ОП на підприємстві, погіршення здоров’я працівників і виробничі травми все одно трапляються. У такій ситуації на допомогу прийде аптечка першої медичної допомоги. Зараз поговоримо про це і розповімо, коли наявність аптечки обов’язкова, як її наповнювати та використовувати, а також як відобразити в обліку придбання аптечки та її поповнення необхідними ліками.
  • Відповідальність за порушення законодавства з охорони праці З елементами та правилами ОП на підприємстві ми розібралися. Які наслідки спричинить нехтування цими правилами? Передусім до суб’єктів господарювання можуть застосовуватися адміністративно-господарські санкції. Крім того, за окремі порушення законів та інших нормативно-правових актів з ОП винні особи можуть бути притягнені до дисциплінарної, адміністративної і навіть кримінальної відповідальності. Розглянемо це питання!
  • Перелік використаних документів
  • Перелік заходів та засобів з охорони праці Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 р. № 994
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі