21.06.2021

Засумували за Об’єднаним звітом? А ось вам нумерація!

Лист ДПСУ від 20.05.2021 р. № 498/2/99-00-04-02-01-02

Висновок документа

Нумерація Податкових розрахунків здійснюється в межах одного звітного (податкового) кварталу та не продовжується в наступних

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізосіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ. Які тільки народні назви він не отримував! І об’єднаний звіт, і єдиний звіт. Проте після знайомства з ним все частіше звучали в бухгалтерських колах назви монстрозвіт і об’єднане одоробло.

Здебільшого така нелюбов була пов’язана з неготовністю податкової та пенсійників до прийняття звіту. У результаті тестувальниками звіту виявилися самі роботодавці/податкові агенти, які його намагалися його здати.

«Косяки» у звіті виправлялися по мірі їх виявлення протягом звітного періоду. Чого тільки вартий той факт, що можливість відзвітувати за відокремлені підрозділи так, як того вимагає ПКУ, з’явилася лише увечері 6 травня, тобто за два робочих дні до фінішу звітного періоду!

Податківці плуталися в «показаннях», змінювали свою думку безліч разів. Не обійшла ця доля й такого конче «потрібного» обов’язкового реквізиту, як «номер Розрахунку». Він міститься на заголовній частині Податкового розрахунку та 4ДФ.

Спочатку були роз’яснення, що Розрахунки нумерують у хронологічному порядку (див. консультацію спеціаліста ДПСУ в «Податки & бухоблік», 2021, № 33, с. 24). І, наприклад, після Розрахунку за 1 квартал 2021 року з номером 1 має йти Розрахунок за 2 квартал 2021 року з номером 2 (звісно, якщо між ними не формувалися інші Розрахунки).

Проте наразі з’явився лист, що сьогодні коментується, з іншим підходом до нумерації: нумерувати Розрахунки слід у прив’язці до звітного кварталу, за який вони формуються та подаються. Тобто в межах кожного звітного кварталу буде своя нумерація Розрахунків, які належать до цього кварталу.

Як це працюватиме? Почнемо з ідеальної ситуації, коли підприємство подаватиме лише Розрахунки з типом «Звітний». У цьому випадку воно матиме Розрахунок з типом «Звітний» за 1 квартал 2021 року з номером 1, Розрахунок з типом «Звітний» за 2 квартал з номером 1, Розрахунок з типом «Звітний» за 3 квартал 2021 року з номером 1, Розрахунок з типом «Звітний» за 4 квартал з номером 1. Тобто всі розрахунки з номером 1.

Ускладнимо ситуацію. Є роботодавець, який за 1 квартал 2021 року подав один Розрахунок з типом «Звітний» із номером 1.

У травні 2021 року він сформував та подав 100 довідкових Розрахунків за місяці 2 кварталу (нумерація від 1 до 100).

У червні виявлено помилку у Розрахунку за 1 квартал. Для її виправлення cформували Розрахунок з типом «Уточнюючий» за 1 квартал. Його номер 2 (а не 101), тобто наступний порядковий номер, який іде за номером останнього прийнятого Розрахунку за 1 квартал.

Квартал закінчився. Роботодавець у липні формує Розрахунок за 2 квартал 2021 року. Він матиме номер 101.

Ось таке лото. Зауважимо, що хоч номер Розрахунку і є обов’язковим реквізитом, проте неправильне його зазначення не повинно призводити до штрафних санкцій.