29.03.2021

Єдиний звіт: приклад заповнення

Кінець першого кварталу стрімко наближається. Отже, зовсім скоро настане час подання квартальної звітності. До її лав вперше потрапив єдиний звіт з ЄСВ та ПДФО. Звіт дуже об’ємний. Включає багато різної інформації, яка інколи навіть дублюється в різних додатках. Тож ми для вас готуємо окремий тематичний номер щодо заповнення цього «монстрозвіту». Це буде «Податки & бухоблік», № 28. Отримаєте його ви на початку квітня. А щоб зняти напругу очікування, пропонуємо вам розім’ятися на прикладі.

Про новий звіт, який має назву Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок), та об’єднає у собі форму № 1ДФ та Звіт з ЄСВ, ми розповідали у «Податки & бухоблік», 2021, № 5, с. 2.

Програмне забезпечення щодо цього звіту повинно було з’явитися ще у лютому та дати можливість роботодавцям подати Податковий розрахунок «довідковий» як «звітний».

Нагадаємо, що потреба подати такий розрахунок може виникнути, якщо в межах звітного кварталу:

— працівнику призначається пенсія чи лікарняні, допомога по вагітності та пологах;

— працівника звільнено й він стає на облік у центрі зайнятості як безробітний з виплатою допомоги по безробіттю.

Проте не так сталося, як гадалося. Процес розробки затягнувся. Яку картину маємо наразі? З’явиться програмне забезпечення з 1 квітня, подамо «звітний» розрахунок за 1 квартал 2021 року і закриємо всі питання щодо цього періоду.

А ось подати «довідковий» розрахунок як «звітний» уперше може виникнути потреба у травні за квітень 2021 року. Такий звіт міститиме лише додатки з інформацією на працівника, необхідною для призначення відповідної виплати.

Тобто сьогодні пріоритети змінилися. На перше місце виходить звітний розрахунок. Поговоримо про нього саме зараз.

Визначаємося з додатками

Податковий розрахунок має шість додатків. Проте звичайні роботодавці матимуть справу лише з чотирма з них: Д1, 4ДФ, Д5, Д6.

Кожен з додатків формуємо за наявності подій для відображення у ньому.

Зауважимо, що практично у кожного роботодавця звіт міститиме сам розрахунок та 2 додатки до нього. Перший — це Д1 із сумами ЄСВ. Другий — це 4ДФ із зобов’язаннями з ПДФО та військового збору.

А ось додаток Д5 формуватимемо, якщо у звітному кварталі приймали, переводили, переміщували, звільняли працівника, надавали відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду до 3 (6) років, а також якщо з особою було укладено/розірвано договір підряду (договір на надання послуг).

Ну і додаток Д6 формуватимуть лише ті роботодавці, працівники яких мають право на спецстаж.

Приклад. Зарплата працівника (основне місце роботи, повна зайнятість) у кожному місяці І кварталу — 10000 грн (ПДФО — 1800 грн, ВЗ — 150 грн, ЄСВ — 2200 грн). З 15.02.2021 р. згідно з наказом від 12.02.2021 р. № 48-ос його перевели на посаду кухара (код КП 5122).

Почнемо з 4ДФ. Його формуємо окремо за кожен з місяців звітного кварталу (див. рис. 1 на с. 3). Зверніть увагу: порядок відображення зарплати залишили незмінним. Своєчасно виплачену зарплату вказуємо у 4ДФ за місяць її нарахування.

Рис. 1. Фрагменти заповнення 4ДФ за місяці І кварталу 2021 року

А ось Д5 (див. рис. 2 на с. 3) формуємо в цілому за квартал. Переведення відображаємо одним рядочком. Не як раніше — двома, а одним. Тобто тут маємо зміни.

Рис. 2. Фрагмент заповнення Д5 за І квартал 2021 року

Від Д5 йдемо до Д1. Його формуємо в розрізі місяців звітного кварталу (див. рис. 3). Після того, як сформували Д1, переносимо підсумкові дані за кожним місяцем до розділу 1 Податкового розрахунку. Ще більше про заповнення єдиної звітності та ще більше прикладів очікуйте в «Податки & бухоблік», № 28.

Рис. 3. Фрагмент заповнення Д1 за місяці І кварталу 2021 року