17.05.2021

Яке молоко потрапляє під 14 % ставку ПДВ

Лист ДПСУ від 07.05.2021 р. № 10639/7/99-00-21-03-02-07

Висновок документа

Ставка ПДВ 14 % застосовується тільки до операцій з постачання молока незбираного

Ще з березня 2021 року постачання певної сільгосппродукції оподатковується за 14 % ставкою ПДВ (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 17, с. 20). Перелік сільгосппродукції, що потрапила під цю ставку, можна знайти у п.п. «г» п. 193.1 ПКУ.

Але, щоб визначити, чи потрапляє постачання молока під дію 14 % ставки ПДВ, одного погляду на цей підпункт недостатньо. Під дію ставки 14 % потрапляє постачання не всього молока (код 0401 згідно із УКТ ЗЕД), а тільки певної його частини, а саме молока незбираного.

А проблема криється у тому, що у товарній позиції 0401 згідно з УКТ ЗЕД класифікується усе молоко, тобто як незбиране, так і повністю чи частково знежирене (таке молоко найчастіше зустрічається на прилавках магазинів), а також вершки.

Відрізнити молоко від вершків нескладно, навіть не дивлячись на їх код. А от відрізнити молоко незбиране від іншого молока тільки опираючись на код — нереально. Крім того, багато непорозумінь може внести і той факт, що деякі виробники у назві свого молока пишуть, що продають «молоко незбиране», а насправді це не так.

Тому у багатьох суб’єктів виникло запитання: як визначити, яке молоко відноситься до незбираного, для цілей застосування 14 % ставки ПДВ?

Відповідь дали податківці у листі, що коментується. Щоб знайти істину, вони перелопатили купу нормативних актів. Спочатку звернулися до Закону України «Про молоко та молочні продукти» від 24.06.2004 р. № 1870-ІV. Але в ньому є тільки поняття «молоко сире» і «молочна сировина». А про те, що таке молоко незбиране, — мовчок.

Тому фіскали дійшли висновку: визначити, що таке молоко незбиране, можна тільки опираючись на техстандарти ДСТУ 3661:2018 та ДСТУ 2212:2003.

Проаналізувавши їх, фіскали заявляють, що молоко буде вважатися незбираним, якщо відповідає певним вимогам, а саме — воно має бути:

1) отримане від доїння, але не тільки корів, а й від інших тварин, здатних давати таку продукцію (овець, кіз, буйволиць, кобил);

2) лише очищене та охолоджене, а його хімічний склад та стан компонентів не повинні після доїння зазнати змін;

3) натуральним (тобто отриманим від тварин, а не синтетичним), а також чистим без сторонніх присмаків і запахів.

Підсумовуючи всі ці вимоги, фіскали заявляють, що до категорії «молоко незбиране» може бути віднесено молоко, яке було лише охолоджене та не піддавалося сепаруванню, іншим видам обробки, в тому числі термічній, які змінюють його хімічний склад та стан компонентів.

Якщо молоко піддавалося обробці (в тому числі пастеризації), сепаруванню, іншим видам обробки, крім охолодження (таке молоко зазвичай іде в продаж у магазини), то його постачання оподатковують за ставкою 20 %.

Тобто, по суті, ставку 14 % при постачанні молока можуть застосовувати тільки самі виробники молока (тобто ті, які безпосередньо від доїння тварин отримують таку продукцію), або переробні підприємства, які, по суті, тільки запаковують придбане у безпосередніх виробників молоко (ну, максимум, ще його охолоджують).

До відома! Не всім суб’єктам до вподоби 14 % ставка ПДВ. Зокрема, це стосується в тому числі і молокопереробних підприємств, які на вході отримують кредит за ставкою 14 %, а на виході — зобов’язання за ставкою 20 %. Тому вже зареєстрований законопроєкт від 26.04.2021 р. № 5425, яким планують скасувати для постачання певної продукції тваринництва, в тому числі і молока, дію 14 % ставки ПДВ. Чи стануть ці ініціативи законом, покаже тільки час.